Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szeder-ringló dzsem

Szeder-ringló dzsem
Szeder-ringló dzsem
120 perc / előkészület: 20 perc főzés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerre érik nálunk a szeder és a ringló. Az édes szilva jól tompítja a szeder savasságát, és a ringlótól darabos lesz a lekvár. Nem használok zselésítőanyagot lekvárfőzéshez, inkább hagyományos módon, hosszabb főzési idővel készítem. A szedernek és a ringlónak is viszonylag magas a pektintartalma, ezért nincs is szükség plusz zselésítőszerre, ahogy hűl a dzsem, magától bekocsonyásodik.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A dunsztból kivéve lehetőleg hűvös helyen tároljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szedret megmossuk, és zománcozott lábasban feltesszük főni. 20 percig főzzük kevergetve, addig kiereszti magából a levét. Ekkor levesszük a tűzről, és átpasszírozzuk, hogy  magok ne kerüljenek a dzsembe. Ha van paradicsompasszírozó, az nagy segítség lehet, ha nincs, akkor szűrőn át végezzük.
  2. A megmosott ringlót kimagozzuk, feldaraboljuk, és az átpasszírozott szederrel együtt visszatesszük főni. 40 percig  többszöri keverés mellett főzzük, majd beletesszük a citromsavat, cukrot, fahéjat, vaníliás cukrot, és még 30-40 percig főzzük folytonos kavargatással.
  3. A nátrium-benzoátot az utolsó 5 percben főzzük a dzsemhez.
  4. Még forrón alaposan kimosott, szárazra törölt üvegekbe töltjük. Az üvegeket celofánnal és csavaros fedéllel zárjuk le, és 1-2 napra  (amíg teljesen kihűlnek) tegyük száraz dunsztba.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 348
elküldve: 4
receptkönyvben: 74
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

feketeszeder dzsem ringlóval, ringlószilvás szederlekvár fahéjjal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1191
szeder 2 kg
ringlószilva 1 kg
cukor 1.5 kg
vaníliás cukor 2 csomag
fahéj 1 csipet
citromsav 1 kávéskanál
nátrium-benzoát 2 kk