r
Nosalty Logó

Szalvétás gombóc

bevuk
Szalvétás gombóc
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

1783
Kalória
42.6g
Fehérje
214.5g
Szénhidrát
90g
Zsír
195.8g
Víz
90g
Koleszterin
24.6g
Élelmi rost
77.1g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 1783 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 7130 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Összesen 259 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.6 g

Zsír

  • Összesen
    90 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    57 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2812.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    1121 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    409 mg
  • Foszfor
    1083 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    214.5 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    195.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    144 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 1783 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    170.5 g

Zsír

  • Összesen
    359.9 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    229 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11250.1 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    220 mg
  • Kálcium
    4486 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    1636 mg
  • Foszfor
    4331 mg
  • Nátrium
    453 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    31 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    858.1 g
  • Cukor
    308 mg
  • Élelmi rost
    99 mg

Víz

  • Összesen
    783.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    567 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    773 micro
  • Kolin:
    576 mg
  • Retinol - A vitamin:
    539 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    349 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    653 micro
Összesen 7130 kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    410.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    28.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 259 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A meghámozott, kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és egy villával, vagy krumplinyomóval összetörjük.
  2. Amikor teljesen kihűlt, az összes többi tésztához valóval összegyúrjuk és két cipót formálunk belőle. Egy kis darab tésztát ellenőrzésképpen gyöngyözve forró vízben kifőzünk. Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény egy kis margarint gyúrunk bele.
  3. A darált diót a cukorral elkeverjük és a tejjel együtt felfőzzük, óvatosan, nehogy odakapjon. A sűrűségét lekvárral kissé meglazítjuk és a mazsolát is melegen beleszórjuk, majd félretesszük. Ugyanígy elkészítjük a mákos tölteléket is, mazsola nélkül.
  4. Mindkét tésztát egy-egy tiszta, vajjal (én margarinnal)kikent konyharuhán kb. félcentis vékonyságúra nyújtjuk. Az egyikre a diós, a másikra a mákos tölteléket egyenletesen szétterítjük, majd hasonlóan a bejglihez, a konyharuha segítségével lazán föltekerjük, majd megkötözzük.
  5. Közben felteszünk egy jókora lábas vizet forrni, akkorát, amekkorába a tekercsek majd fektetve pontosan beleférnek. Lobogva forró vízben 30 perc alatt kifőzzük (Én a legnagyobb fazekamba főztem egy kicsit mehajlítva).
  6. Ezután kiemeljük a fazékból, gyúródeszkára fektetjük, megvárjuk, amíg langyosra hűl. Ekkor kihempergetjük a konyharuhából, majd még egyben belegurítjuk a deszkára hintett diós, vagy mákos cukorba, hasonlóan a kürtös kalácshoz. Ez a cukros réteg rátapad a még meleg tésztára. Amint kihűlt, felszeleteljük és tányérra rakjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 30 p

Ezt a receptet a Príma Konyha egyik számában találtam és mivel szeretjük a mákos dolgokat, bableves után ez lett a második fogás. Én csak mákosat készítettem és csak egy rúddal, abból kb. 12 kétujjnyi szelet lett. Aki szereti a mákos nudlit, az ezt is fogja!

További receptek

Derelye

Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. ...

Fekete Melinda

Házi tagliatelle toszkán raguval

A toszkán ragu egy gazdag, ízekben mély húsos szósz, amiben az olasz kolbász szuper plusz ízvilágot teremt. Frissen gyúrt tagliatelle tésztával párosítva igazán kiemelkedő fogás lesz ...

Nosalty

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek