Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szabolcsi almás máktorta Gabcsitól

Szabolcsi almás máktorta Gabcsitól
Szabolcsi almás máktorta Gabcsitól
90 perc / előkészület: 40 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjem születésnapjára készítettem el ezt a tortát, nagy nagy örömére!

hozzávalók / 8 adag

A piskótához (16 szeletes torta)

A krémhez

Az almatöltelékhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta:

  1. A piskótatészta elkészítését két részletben javaslom elkészíteni, mert ha sokat áll a sütés előtt, akkor összeesik a végére. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk.
  2. A mákot, a morzsát és citromhéját az almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez.
  3. Feltétlenül sütőpapírral bélelt tepsiben 6 db doboslap vastagságú tortalapot sütünk. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után a sütőpapírt lehúzzuk a piskótalapokról, és megcukrozott konyharuhára fektetjük hűlni.

Krém:

  1. Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját.
  2. A többi tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot felforraljuk, majd folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük.
  3. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.

Almatöltelék:

  1. Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, levét kicsit kinyomkodjuk, és fél citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, hűtjük.

Betöltés:

  1. A betöltéshez 6 lap közé felváltva rétegezzük a krém és az almatölteléket. Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha almával töltött 2-2 lapot előre betöltünk.
  2. Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel, és ráhelyezzük az almával töltött 2-3. lapot, erre kenjünk a második krém réteget, és rátesszük az almával előre töltött 4-5. lapot, ezután újra a krém következik.
  3. Hűtőben egy kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből bevonjuk a tortát.

Díszítés:

  1. 10 dkg reszelt fehér csokoládé és 5 dkg darált mák keverékével kidíszítjük a torta oldalát, ezután a maradékot megolvasztjuk, és kerek kiszúróval csoki tallért készítünk, mellyel a közepét díszítjük.
  2. 2 kisebb almát meghámozunk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt 16 szeletre vágjuk, belső élét darált mákba mártjuk, és szépen elrendezzük a tortánkon.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 36 621
elküldve: 11
receptkönyvben: 280
elkészítve: 25/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabcsi

Mióta szakács: 2012.09.14.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Sió receptverseny
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

máktorta, 2012 év tortája, ország tortája, mákos almatorta

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dius87
Dius87 Thu, 2016-11-03 15:26

Kedves Gabcsi! :)

Ez a torta isteni!!!!!! :) Nagyon jól sikerült. Köszönöm!!! :) Mindenki el volt ájulva tőle.
Kérdésem lenne, h a lapok sütését, h sütöd ki, egyesével? mert így nagyon időigényes vagy 3 lapot egyszerre és neked is törékenyek a lapok? köszi válaszod :)

marica toth
Marica / marica toth Mon, 2016-10-31 21:07

Sziasztok! Még soha nem sütöttem mákliszttel. A szatmári máktortához mákot ír a recept. Vajon a mákliszttel is ugyan azt az eredményt érem el? Vagy az olajos piskótával sütném sokkal kevesebb tojás kell. Szerintetek? Írjatok véleményt.Köszi.
Korábban már megsütöttem az eredeti r. szerint, azért kéri most a család újra.

napocska70
napocska / napocska70 Sat, 2013-11-09 21:55

Szia! Pontosan mindent a recept leírás alapján csináltam,TÖKÉLETES lett ,
isteni finom és nagyon mutatós torta.
Kedvenc lett ,karácsonykor is biztos ezt fogom elkészíteni.
Köszönet a receptért.:))

gabcsiv
Gabcsi / gabcsiv Thu, 2013-08-22 09:35

Kedves Veronika !
Első kérdésedre a válasz : A tésztába nem kell liszt .
A tészta 12 db tojásfehérjéből készül .
Nekem ez úgy jött össze , hogy mindig van lefagyasztva tojásfehérjém és ebből használtam 8db-ot
ez után feltörtem 4db tojást és a fehérjét hozzá raktam az előző 8db-hoz így lett 12db .
Az így már meg maradt 4db sárgáját felhasználjuk a torta krémjének az elkészítéséhez .
Remélem válaszommal tudtam segíteni :)
Üdv: Gabi

pal.era
Pál Veronika / pal.era Wed, 2013-08-21 22:32

Kedves Gabika!
Két kérdésem van ! Az egyik hogy jól látom hogy nem kell a tésztába liszt? A másik hogy mi az hogy 8+4 tojás fehérje mért kell a plusz négy mikor ahogy látom a nyolc amúgy is megmarad vagy nem?
Nagyon köszönöm! Nem tudom milyen gyakran nézed de pénteken akarom megsütni :) köszi előre is üdvözlettel: Veronika

papp.maria
papp.maria Tue, 2013-08-20 12:10

A receptleiras szerint keszitettem 2012. karacsonyara. Azota mar 3-szor kellett megsutnom. Unokaim es gyerekeim kivansagara ez lett a csalad tortaja karacsonyra es mas unnepekre.

gabcsiv
Gabcsi / gabcsiv Tue, 2013-07-02 22:02

Kedves Ciccke ! Ne haragudj , hogy csak most válaszolok de most olvastam a kérdésed
Gondolom már késő a válaszom de 12 db tojásfehérjéből készül a tészta

Ciccke
Myri / Ciccke Tue, 2013-06-18 18:37

Meg szeretném sütni anyukámnak, de szeretném tudni, hogy 8 vagy 12 tojásfehérje kell a tésztához? Sürgősen kéne a válasz, ha lehetséges. Köszönöm!

gabcsiv
Gabcsi / gabcsiv Tue, 2013-03-19 13:09

Kedves Zsuzsi ! Mivel ezt a tortát én készítettem és a receptet is én adtam meg ezért úgy gondolom , hogy így el készíthető ! Szerintem a kép is ezt mutatja ! :) Esetleg a krémnél a meg adott tejszínhez rakhatsz 2 kis csomag hab fixálót ,hogy keményebbre tudd verni a habot .
Űdv: Gabi

zsuzsi19971
zsuzsi19971 Tue, 2013-03-19 16:25

Nagyon szépen köszönöm!!:)) Remélem lesz olyan szép mint a képen, és nem rontom el:)

zsuzsi19971
zsuzsi19971 Sun, 2013-03-17 14:25

Sziasztok! Elég kezdő vagyok, ezért szeretném megkérdezni , hogy így ez a recept biztosan jó, nem variáltatok át rajta semmit, hanem így ahogy le van írva is jó a recept? Mert már néztem recepteket ahol a hozzászólók kicsit alakítottak a recepten, mert ahogy le volt írva nem sikerült megsütni. Azt már olvastam hogy nagyon finom:)

vfefe
vfefe Wed, 2012-11-21 19:04

Kedves szosa 2 Hát ezt nem tudom, nekem ízlett frissen és másnaposan is
Üdv : Gabcsi

szosa2
szosa2 Wed, 2012-11-21 16:37

Nagyon finom!! Egy hibája van csak hogy másnapra érik össze teljesen!

gabcsiv
Gabcsi / gabcsiv Tue, 2012-11-06 18:06

Köszönöm ! Igazatok van ez tényleg isteni finom torta és szerintem könnyű el készíteni .

polki
MoncsikaAnyuci / polki Sun, 2012-11-04 20:14

Nagyon szép, gratulálok!
És az idei év ország tortája tényleg isteni!!! Már én is megcsináltam, és meg tudnék belőle enni minden nap egy szeletet:)

903
tojásfehérje 12 db
cukor 300 g
mák 200 g
babapiskóta 60 g
alma 100 g
citromhéj 0.5 citromból nyert
tej 0.8 l
cukor 173 g
kukoricakeményítő 93 g
tojássárgája 4 db
vaníliás cukor 1 csomag
habtejszín 335 g
alma 0.5 kg
vaj 50 g
cukor 50 g
fahéj 1 tk
citromlé 1 fél citromból nyert
fehér csokoládé 10 dkg
mák 5 dkg
alma 2 kis db