r
Nosalty Logó

Svéd vaníliás zsemlék

Méhecske
Svéd vaníliás zsemlék
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A kelt tésztához

Krémhez

784
Kalória
18.6g
Fehérje
107.6g
Szénhidrát
29.7g
Zsír
51.4g
Víz
221.6g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
17.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kelt tésztához

Krémhez

Összesen 784 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kelt tésztához

Krémhez

Összesen 3138 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kelt tésztához

Krémhez

Összesen 270 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    29.7 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    222 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    550.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    107.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    255 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    251 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 784 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.4 g

Zsír

  • Összesen
    118.9 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    886 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2203.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    638 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    903 mg
  • Nátrium
    324 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    430.4 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    205.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1022 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    150 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    556 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1003 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    214 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    762 micro
Összesen 3138 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    189.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    17.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 270 kcal

Elkészítés

A kelt tésztához

  1. A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben 40 perc alatt megkelesztjük. (Természetesen hagyományos módon is elkészíthetjük-keleszthetjük. Ekkor a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt összekeverjük a többi hozzávalóval, és konyharuhával lefedve kelesztjük.)
  2. A megkelt tésztából 10 gombócot formázunk, s ezt ismét kb. fél óra alatt -lefedve- a duplájára kelesztjük.
  3. A már megkelt gombócokat a vaníliás krémmel megtöltjük. (Habzsákkal, vagy más nyomós eszközzel felülről mélyen a közepébe szúrunk, és belenyomunk 1 jókora evőkanálnyi adagot.)
  4. 250 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd forrón megkenjük vajjal, és megszórjuk cukorral.

Krémhez

  1. A krémhez a tejszínt a tejjel, és a vaníliával felforraljuk, langyosra hűtjük.
  2. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a keményítővel. Ehhez hozzáöntjük a langyos tejkeveréket, simára keverjük.
  3. A tűzhelyen, folyamatos keverés mellett besűrítjük krémes állagúra. Kihűtve töltjük a zsemléinket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 10 p
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Lucilla blogján akadtam rá erre a finom, svéd péksüteményre. Már többször elkészítettem, ne hagyjátok ki a kardamomot, ínyencek akár többet is tehetnek a tésztába! A vaníliás krémet is lehet bátrabban nyomkodni, amennyi belefér, csak óvatosan, nehogy kidurrantsuk a szépen megkelt tésztánkat! Ha sietünk, vagy nincs elég tojásunk, a krémet elkészíthetjük gyorsabban, olcsóbban is: A pudingporos változathoz: 1 cs vaníliás pudingpor 3 dl tej 2-3 ek cukor 1 tk vaníliakivonat, esetleg vaníliás cukor 50 g vaj A megszokottnál kevesebb tejjel pudingot főzünk, ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, a vanília kivonattal, majd beledobunk 50 g vajat, -a teltebb, krémesebb íz kedvéért- simára keverjük, kihűtjük.

Nosalty stories

További receptek

Almavajas tekercsek

A legjobb módja a régi, ráncos almák felhasználásának, ha almavajat készítünk belőlük. Hát még ha ezt a mesésen krémes, enyhén karamellás almavajat kelt tésztás tekercsekbe ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek