Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd vaníliás zsemlék

Svéd vaníliás zsemlék
Svéd vaníliás zsemlék
65 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lucilla blogján akadtam rá erre a finom, svéd péksüteményre. Már többször elkészítettem, ne hagyjátok ki a kardamomot, ínyencek akár többet is tehetnek a tésztába! A vaníliás krémet is lehet bátrabban nyomkodni, amennyi belefér, csak óvatosan, nehogy kidurrantsuk a szépen megkelt tésztánkat!

Ha sietünk, vagy nincs elég tojásunk, a krémet elkészíthetjük gyorsabban, olcsóbban is:

A pudingporos változathoz:

1 cs vaníliás pudingpor

3 dl tej

2-3 ek cukor

1 tk vaníliakivonat, esetleg vaníliás cukor

50 g vaj

A megszokottnál kevesebb tejjel pudingot főzünk, ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, a vanília kivonattal, majd beledobunk 50 g vajat, -a teltebb, krémesebb íz kedvéért- simára keverjük, kihűtjük.

hozzávalók / 4 adag

A kelt tésztához:

  • 2 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 75 g vaj
  • 25 g élesztő
  • 3 ek cukor
  • 450 g liszt
  • 1 tk őrölt kardamom

Krémhez:

  • 1,5 dl tej
  • 1 dl habtejszín
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek cukor
  • 1 ek keményítő
  • fél tk vaníliaőrlemény (vagy 1 tk vaníliakivonat)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben 40 perc alatt megkelesztjük. (Természetesen hagyományos módon is elkészíthetjük-keleszthetjük. Ekkor a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt összekeverjük a többi hozzávalóval, és konyharuhával lefedve kelesztjük.)
  2. A megkelt tésztából 10 gombócot formázunk, s ezt ismét kb. fél óra alatt -lefedve- a duplájára kelesztjük.
  3. A már megkelt gombócokat a vaníliás krémmel megtöltjük. (Habzsákkal, vagy más nyomós eszközzel felülről mélyen a közepébe szúrunk, és belenyomunk 1 jókora evőkanálnyi adagot.)
  4. 250 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd forrón megkenjük vajjal, és megszórjuk cukorral.
  5. A krémhez a tejszínt a tejjel, és a vaníliával felforraljuk, langyosra hűtjük.
  6. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a keményítővel. Ehhez hozzáöntjük a langyos tejkeveréket, simára keverjük.
  7. A tűzhelyen, folyamatos keverés mellett besűrítjük krémes állagúra. Kihűtve töltjük a zsemléinket.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 664
elküldve: 0
receptkönyvben: 52
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Méhecske

Mióta szakács: 2013.04.24.
6 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: skandináv
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vaniljbullar, vaníliakrémes töltött zsemlék, kelt édes zsemle vaníliakrémmel töltve, vaníliás zsemlék

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Thu, 2013-05-09 21:48

Köszi Éva a kedves szavakat, valóban nagyon finom, remélem Neked is ízlik majd! Vannak még szuper receptjeim, csak a fotózással van még némi problémám, így csak lassan "haladok" a receptek feltöltésével!
Üdv:
Méhecske

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2013-05-09 21:29

Szia Mehecske, ez szuperfinom lehet, meg fogom sutni, varom a tobbi receptedet :) Udv, Eva