r
Nosalty Logó

Svéd vaníliás zsemlék

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Méhecske
Svéd vaníliás zsemlék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kelt tésztához

Krémhez

Összesen 784 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kelt tésztához

Krémhez

Összesen 3138 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kelt tésztához

Krémhez

Összesen 270 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    29.7 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    222 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    550.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    255 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    251 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 784 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.4 g

Zsír

  • Összesen
    118.9 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    886 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2203.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    638 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    903 mg
  • Nátrium
    324 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    430.4 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1022 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    150 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    556 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1003 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    214 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    762 micro
Összesen 3138 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    189.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 270 Kcal

Hozzávalók

A kelt tésztához

Krémhez

Elkészítés

A kelt tésztához

  1. A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben 40 perc alatt megkelesztjük. (Természetesen hagyományos módon is elkészíthetjük-keleszthetjük. Ekkor a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt összekeverjük a többi hozzávalóval, és konyharuhával lefedve kelesztjük.)
  2. A megkelt tésztából 10 gombócot formázunk, s ezt ismét kb. fél óra alatt -lefedve- a duplájára kelesztjük.
  3. A már megkelt gombócokat a vaníliás krémmel megtöltjük. (Habzsákkal, vagy más nyomós eszközzel felülről mélyen a közepébe szúrunk, és belenyomunk 1 jókora evőkanálnyi adagot.)
  4. 250 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd forrón megkenjük vajjal, és megszórjuk cukorral.

Krémhez

  1. A krémhez a tejszínt a tejjel, és a vaníliával felforraljuk, langyosra hűtjük.
  2. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a keményítővel. Ehhez hozzáöntjük a langyos tejkeveréket, simára keverjük.
  3. A tűzhelyen, folyamatos keverés mellett besűrítjük krémes állagúra. Kihűtve töltjük a zsemléinket.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1909
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Svéd vaníliás zsemlék
Méhecske 6 recept

Lucilla blogján akadtam rá erre a finom, svéd péksüteményre. Már többször elkészítettem, ne hagyjátok ki a kardamomot, ínyencek akár többet is tehetnek a tésztába! A vaníliás krémet is lehet bátrabban nyomkodni, amennyi belefér, csak óvatosan, nehogy kidurrantsuk a szépen megkelt tésztánkat! Ha sietünk, vagy nincs elég tojásunk, a krémet elkészíthetjük gyorsabban, olcsóbban is: A pudingporos változathoz: 1 cs vaníliás pudingpor 3 dl tej 2-3 ek cukor 1 tk vaníliakivonat, esetleg vaníliás cukor 50 g vaj A megszokottnál kevesebb tejjel pudingot főzünk, ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, a vanília kivonattal, majd beledobunk 50 g vajat, -a teltebb, krémesebb íz kedvéért- simára keverjük, kihűtjük.

Hozzávalók

A kelt tésztához

Krémhez

Címlapról ajánljuk

„Most örülök, hogy tudom, hogy nem hal meg egy tehén...

A vegánsággal kapcsolatban az egyik leggyakoribb ellenvetés, hogy az állati eredetű élelmiszerek nélkül az ember nem visz be fontos tápanyagokat. Különösen a fehérjét szokták zászlójukra tűzni a kritikus hangok, de a legjobb cáfolatot erre az érvre épp az egyre sokasodó sportolók száma adja meg, akik vegán étrenden is képesek ember feletti teljesítményt nyújtani. Shane Tusup maga is több éve elhagyta az állati eredetű élelmiszereket – a Veganuár hónap lezárásaként vele beszélgettünk a sport és vegán táplálkozás kapcsolatáról.

Szász Nóri

További cikkek