Nosalty Logó

Svéd vaníliás zsemlék

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Méhecske
Svéd vaníliás zsemlék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kelt tésztához

Krémhez

Összesen 697 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kelt tésztához

Krémhez

Összesen 2789 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kelt tésztához

Krémhez

Összesen 267 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    22 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    194 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    506.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    186 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    182 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 697 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.1 g

Zsír

  • Összesen
    87.9 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    775 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2026.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    568 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    840 mg
  • Nátrium
    288 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    413.7 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    140.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    743 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    397 micro
  • Kolin:
    539 mg
  • Retinol - A vitamin:
    729 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    154 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    762 micro
Összesen 2789 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 267 Kcal

Hozzávalók

A kelt tésztához

Krémhez

Elkészítés

A kelt tésztához

  1. A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben 40 perc alatt megkelesztjük. (Természetesen hagyományos módon is elkészíthetjük-keleszthetjük. Ekkor a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt összekeverjük a többi hozzávalóval, és konyharuhával lefedve kelesztjük.)
  2. A megkelt tésztából 10 gombócot formázunk, s ezt ismét kb. fél óra alatt -lefedve- a duplájára kelesztjük.
  3. A már megkelt gombócokat a vaníliás krémmel megtöltjük. (Habzsákkal, vagy más nyomós eszközzel felülről mélyen a közepébe szúrunk, és belenyomunk 1 jókora evőkanálnyi adagot.)
  4. 250 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd forrón megkenjük vajjal, és megszórjuk cukorral.
  5. A krémhez a tejszínt a tejjel, és a vaníliával felforraljuk, langyosra hűtjük.
  6. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a keményítővel. Ehhez hozzáöntjük a langyos tejkeveréket, simára keverjük.
  7. A tűzhelyen, folyamatos keverés mellett besűrítjük krémes állagúra. Kihűtve töltjük a zsemléinket.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1690
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Méhecske 6 recept

Lucilla blogján akadtam rá erre a finom, svéd péksüteményre. Már többször elkészítettem, ne hagyjátok ki a kardamomot, ínyencek akár többet is tehetnek a tésztába! A vaníliás krémet is lehet bátrabban nyomkodni, amennyi belefér, csak óvatosan, nehogy kidurrantsuk a szépen megkelt tésztánkat! Ha sietünk, vagy nincs elég tojásunk, a krémet elkészíthetjük gyorsabban, olcsóbban is: A pudingporos változathoz: 1 cs vaníliás pudingpor 3 dl tej 2-3 ek cukor 1 tk vaníliakivonat, esetleg vaníliás cukor 50 g vaj A megszokottnál kevesebb tejjel pudingot főzünk, ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, a vanília kivonattal, majd beledobunk 50 g vajat, -a teltebb, krémesebb íz kedvéért- simára keverjük, kihűtjük.

Hozzászólások

Oli(E)va

Szia Mehecske, ez szuperfinom lehet, meg fogom sutni, varom a tobbi receptedet :) Udv, Eva

Méhecske

Köszi Éva a kedves szavakat, valóban nagyon finom, remélem Neked is ízlik majd! Vannak még szuper receptjeim, csak a fotózással van még némi problémám, így csak lassan "haladok" a receptek feltöltésével! Üdv: Méhecske

Hozzávalók

A kelt tésztához

Krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek