Svéd almás-áfonyás sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Glaser
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
A töltelékhez
-
167g alma78 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
50g vörösáfonya23 kcal
A tésztához
Összesen
674
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
A töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
75g mandula443 kcal
-
300g vörösáfonya138 kcal
A tésztához
-
150g vaj1076 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
125g zabpehely474 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g kardamom2 kcal
Összesen
4051
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
A töltelékhez
-
47g alma22 kcal
-
1.9g citromlé0 kcal
-
2.8g vaj20 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
3.5g mandula21 kcal
-
14.1g vörösáfonya6 kcal
A tésztához
-
7.1g vaj51 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
7.8g tojás10 kcal
-
5.9g zabpehely22 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
Összesen
190
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 39 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 165 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 541.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 267 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 206.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 284 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 274 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 251 micro
Összesen
674
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.6 g
Zsír
-
Összesen 234.2 g
-
Telített zsírsav 115 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 992 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3248.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 612 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 473 mg
-
Foszfor 1600 mg
-
Nátrium 427 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 461.7 g
-
Cukor 273 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 1236.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1705 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 99 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 202 micro
-
Kolin: 610 mg
-
Retinol - A vitamin: 1641 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 692 micro
-
β-crypt 114 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1505 micro
Összesen
4051
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 152.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 58.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
190
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A töltelékhez
- Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a magházukat és durva kockákra vágjuk. Az almakockákat összekeverjük a citromlével.
- A vajat a cukorral és a mandulával egy lábasban melegítjük, míg a cukor elolvad, majd hozzáadjuk az almát. Jól összekeverjük, hűlni hagyjuk. Az áfonyat leszűrjük.
- A tésztához a vajat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
- A lisztet elkeverjük a fűszerekkel, a sütőporral és a zabpehellyel, majd 2-3 adagban a tojásos masszához keverjük.
- Egy tortaformának (26 cm atmerőjű) az alját sütőpapírral kibéleljük. A tésztának a 2/3-át a formában elsimítjuk. A tésztán elosztjuk az almát és az áfonyát. A maradék tésztát foltokban elosztjuk az almán.
- Előmelegített sütőbe toljuk és kb. 50-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha szükséges, az utolsó 10 percben takarjuk le sütőpapírral.
- Kivesszük és hűlni hagyjuk. Tálaljuk porcukorral megszórva.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 131
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 14647
- Feltöltés dátuma: 2010. november 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Glaser
1980 recept
Egy német folyóiratban akadtam erre a finom receptre.