Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fonott kalács 2.

Fonott kalács 2.
Fonott kalács 2.
70 perc / előkészület: 25 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek című könyvéből származik, de ott 1 kg lisztből készül. Még az 50 dkg lisztből készült kalács kidolgozása is embert próbáló feladat, én 1 kg-ot ki sem tudok dagasztani. De így is hatalmas kalácsunk lesz, és főként csodás, illatos, zamatos, igazi gyerekkori emlék.
Bármikor ehetjük, de nálunk a húsvéti sonka elengedhetetlen kísérője.
Mint minden kelt tésztának, ennek is a lelke, hogy minden alapanyag (a liszt is!) langyos legyen és egyenletes, huzatmentes, langyos helyen kelesszük. Csak ennyi a feladatunk, máskülönben elronthatatlan.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mazsolát is tehetünk bele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük az élesztőt és fél evőkanál cukrot, majd langyos helyen felfuttatjuk (kb. 5-8 perc).
  2. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt, kevés liszttel elkeverjük (kovászt készítünk), és újabb 10 percig kelni hagyjuk.
  3. Közben meglangyosítjuk a 2 dl tejet, felolvasztjuk benne az 5 dkg vajat, a maradék cukrot és a sót.
  4. A kovászos liszthez öntjük a tejes keveréket és 2 db felvert, egész tojást.
  5. Az egészet alaposan, gondosan kidolgozzuk - a robotgép dagasztó spiráljával is csinálhatjuk. A lényeg, hogy a tészta a végén selymes, fényes legyen. Ha nagyon ragad, kanalanként lisztet adunk hozzá, ha morzsálódik, egy-egy kanál tejjel javítunk rajta. Lágy, szinte folyós tésztát kell kapnunk, amely nem ragad a tál oldalára.
  6. Letakarjuk, és langyos (de nem meleg!) helyen 1 óráig kelesztjük.
  7. A tésztát kiöntjük a tálból, könnyedén átgyúrjuk, és kettévágjuk.
  8. Négyes fonással kialakítjuk a kalácsot: a ketté választott tészta két feléből egy-egy, kb. 3 cm átmérőjű, hosszú rudat sodrunk a lisztezett deszkán, X alakban egymásra fektetjük a szálakat. Mindig a bal szélső szállal kezdünk, alá-fölé bújtatjuk a többi szálnak.  Szorosra fonjuk! Ha a tésztafonat elfogyott, a végét összefogva alátűrjük a kalácsnak.
  9. Ekkor már bekapcsolhatjuk a sütőt, hogy alaposan átmelegedjen.
  10. Egy ovális tepsit vagy jénait (esetleg lábos is lehet) alaposan kikenjük a maradék vajjal, beletesszük a kalácsot, és újabb 45 percig kelni hagyjuk. (Én rendszerint jénai tálban sütöm.)
  11. Ha a kalács szépen kidagadt a tálból, alaposan megkenjük a harmadik, felvert egész tojással.
  12. Betesszük a jól átmelegedett sütőbe, és közepes hőfokon (8-as osztás esetén 4-es fokozaton) sütjük addig, míg a teteje ropogós aranybarna lesz, a közepébe szúrt tűre pedig nem ragad semmi.
  13. Egy-két perc pihentetés után könnyen ki tudjuk borítani a sütőedényből (kigőzölődik), és deszkára fektetve hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 32x21x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 16 290
elküldve: 3
receptkönyvben: 201
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
89 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

húsvéti kalács, tejes kalács, vajas kalács

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sun, 2014-04-20 21:48

Kedves Koszider!
Elkészítettem, 1 kg lisztből, robotgéppel dagasztva, három kalácsot, szép is lett, jó is lett, ezzel már elégedett vagyok. Viszont két dolog nekem nem jön össze, az egyik, szeretném, hogy forma nélkül tartsa meg a fonatok formáját, a kalács magasságát anélkül, hogy terülne a tepsiben, a másik pedig, hogy foszlós legyen, utóbbi tekintetében, már próbálkoztam olyan javasolt megoldással, hogy a sütés vége felé kevés forró tejjel meglocsolni a kalácsot, de ez sem vált be. A forma megtartás érdekében próbálkoztam kevésbé lágy tésztával de, akkor kissé tömör gyönyör lett. Ezekre ha van jó javaslat szívesen venném, ha nincs akkor beérem azzal, hogy "csupán" szép és jó.
Köszönöm a receptet, sokszor lesz még használatban.
Üdv: Margó

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2014-04-20 22:58

A formatartás csak "keretek közé szorítva" fog sikerülni, mert ez a tészta túl lágy, ellapul, ha nagy tepsibe teszed. Én egy nagyobb, ovális jénai tálban szoktam sütni - a tál formája jól látszik fotón, a kalács alján, mert a teteje kidagadt belőle, az alja vette fel a tál alakját. Ez egyébként egy 30 cm hosszú, 20 cm széles és 6 cm magas jénai, nincs pereme és épp a fél kilós adagra megfelelő méret - már kelt állapotban is kitüremkedik belőle, sülve pedig egészen magasra kinő a tálból, így lesz magas és nem lapos. De nyugodtan sütheted lábosban is, akkor legfeljebb kerek lesz.
A foszlósság szerintem ízlés (no, meg liszt!) kérdése - ez a kalács nem annyira foszlós, de még két nap után is finom, nem lesz szíjas. (Az idén csapnivaló lisztet kaptam, nem is jött fel ilyen szépen, mint a képen lévő, de az is lehet, hogy nem volt elég meleg a konyhában.) Ha 1 kg lisztből csinálod, akkor ezek az eredeti mennyiségek: 1 kg liszt, 4 dkg élesztő, 3 tojás + 1 a kenéshez, 2 tojás nagyságú vaj, 6-7 dl tej, 5 evőkanál cukor, só.
Remélem, tudtam segíteni!
Kellemes húsvétot: Koszider

fraise
fraise Sun, 2012-04-08 16:01

A hozzávalóknál 2,5 dl tej van, amiből a kovászba teszel felet. Utána a recept azt írja, hogy 3dl tejet melegíts. Most nekifutok, meglátom mennyi kerül bele végül. Melyik a jó mennyiség?

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2012-04-08 16:23

Bocsánat, eddig észre se vettem ezt az elírást! A 2,5 dl tej (0,5 dl az élesztőhöz és még 2 dl a tésztába) a megfelelő arány! Lágy, de nem ragadós tésztának kell lennie a dagasztás során, a kelesztés előtt. Ha ragad, egy-egy kanál lisztet szórj bele dagasztás közben, de ne többet, mert egy kanál is elég lehet ahhoz, hogy ne ragadjon. (A szükséges mennyiséget a liszt minősége és a tojás mérete is befolyásolja.)
Köszönöm, hogy észrevetted a hibát, máris javítom. Remélem, jól sikerül a kalácsod!
Üdvözöl: Koszider

fraise
fraise Sun, 2012-04-08 16:30

köszi a gyors választ! ez lesz az első kalács kísérletem, érzésre jó a tészta, nem ragad le, de nyúlik rendesen :-) most kel, már nem nyúlok hozzá. majd beszámolok ;-)

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2012-04-08 18:08

Nyúlni nyúlhat, sőt, kell is neki, amikor megkelt és be kell fonni. Ne ijedj meg, kelés után nagyon lágynak fog tűnni, de ilyennek kell lennie. Késsel vágd ketté és sodorj belőle hosszú rudakat. Ez nehezen fog menni, mert minduntalan vissza fog ugrani, mint a gumi. (Három felé is veheted és befonod, mint egy copfot.) Drukkolok és izgulok, hogy sikerüljön!
Koszider

fraise
fraise Sun, 2012-04-08 20:44

Hamarabb megkelt, tényleg nagyon lágy volt, de jól beliszteztem a deszkát mikor nyújtottam és nagyon könnyű volt vele dolgozni :-) Kicsit már siettem, ezért a fonás nem lett valami művészi, de az eredmény nagyon finom és szép lett! Köszönöm a receptet és a segítséget!

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-04-06 15:36

Kedves Noémi!
Szívből örülök, hogy jól sikerült! (Én is épp ma sütöttem meg, most mazsolásan.)
Kellemes húsvéti ünnepeket kíván: Koszider

noemi1975
noemi1975 Fri, 2012-04-06 17:51

Kedves Koszider!
Én is tettem bele mazsolát :D Igaz megizzadtam vele mert nekem nem volt elég a hagyományos fonás mindjárt 6-os akartam.pár izzadságcseppbe került de megérte!!! :D
Neked is kellemes ünnepeket és sok locsolót!

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Wed, 2011-04-20 18:06

Írja már le valaki, hogy kell a négyes fonást csinálni. Sok kalácsot megsütöttem az életemben, de a négyes fonást nem tudom. Köszi, ha valaki meg szánna.

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2011-04-21 00:41

Ahogy a receptben is írtam: két egyenlő hosszúságú tésztarúd kell hozzá, kb. 3 cm vastag, és olyan hosszú, amit kiad a tészta. Elsőnek egymásra fekteted őket X alakban, majd magad felé fordítod úgy, hogy mind a négy szál lefelé nézzen. Ezután megfogod a BAL szélső szálat és alá-fölé bújtatod a mellette lévő háromnak. Ezután ISMÉT a BAL szélen lévő szálat fogod meg és alá-fölé bújtatod. A lényeg, hogy a fonást mindig a bal szélső szállal kell végezni és jó szorosra kell fonni. Ha "befonódott" a teljes tészta, a maradék szálvégeket összefogod és aláhajtod a kalács testének.
Így leírva nagyon sután hangzik, de ha a tészta előtted van, már érteni fogod a logikáját. De ha még mindig zavarosnak tűnik, próbáld ki előbb két szál madzaggal.
Koszider

zsuzska78
zsuzska78 Tue, 2010-12-07 18:56

Szia!
Nagyon szeretem a kalácsokat, főleg a csokist. Én úgy szoktam ,hogy a tésztába nincs vaj vagy margarin, hanem amikor kinyújtoma fonatok szárait azt megkenem margarin porcukor és kakaópor keverékével, feltekerem és úgy fonom össze. Így amikor kisül csodás csokis kalács lesz. Ez csak egy jótanács volt, egyébként nagyon szép a kalácsod.
üdv.

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2010-12-08 00:36

Köszönöm!
Megvallom, én nem szeretem se a csokoládét, se a kakaót. Nem azt mondom, hogy sosem eszem, de tényleg nagyon ritkán. Nem egészségügyi megfontolásból, egyszerűen nem szeretem. Helyette viszont szívesen sütök édes süteményeket.
De a tipped nagyon jó, biztosan sokan ki fogják próbálni!
Üdvözlettel: Koszider

472
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 2.5 dl
cukor 3.5 ek
tojás 3 db
vaj 7 dkg
1 csipet