r
Nosalty Logó

Fonott kalács 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Fonott kalács 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 472 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2831 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 271 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    117 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 472 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.1 g

Zsír

  • Összesen
    81 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    691 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2125.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    463 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    928 mg
  • Nátrium
    357 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    432.2 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    198.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    711 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    397 micro
  • Kolin:
    500 mg
  • Retinol - A vitamin:
    702 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    820 micro
Összesen 2831 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 271 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük az élesztőt és fél evőkanál cukrot, majd langyos helyen felfuttatjuk (kb. 5-8 perc).
  2. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt, kevés liszttel elkeverjük (kovászt készítünk), és újabb 10 percig kelni hagyjuk.
  3. Közben meglangyosítjuk a2 dl tejet, felolvasztjuk benne az 5 dkgvajat, a maradék cukrot és a sót.
  4. A kovászos liszthez öntjük a tejes keveréket és 2 db felvert, egész tojást.
  5. Az egészet alaposan, gondosan kidolgozzuk - a robotgép dagasztó spiráljával is csinálhatjuk. A lényeg, hogy a tészta a végén selymes, fényes legyen. Ha nagyon ragad, kanalanként lisztet adunk hozzá, hamorzsálódik, egy-egy kanál tejjel javítunk rajta. Lágy, szinte folyós tésztát kell kapnunk, amely nem ragad a tál oldalára.
  6. Letakarjuk, és langyos (de nem meleg!) helyen 1 óráig kelesztjük.
  7. A tésztát kiöntjük a tálból, könnyedén átgyúrjuk, és kettévágjuk.
  8. Négyes fonással kialakítjuk a kalácsot: a ketté választott tészta két feléből egy-egy, kb. 3 cm átmérőjű, hosszúrudat sodrunk a lisztezett deszkán, X alakban egymásra fektetjük a szálakat. Mindig a bal szélső szállal kezdünk, alá-fölé bújtatjuk a többi szálnak. Szorosra fonjuk! Ha a tésztafonat elfogyott, a végét összefogva alátűrjük a kalácsnak.
  9. Ekkor már bekapcsolhatjuk a sütőt, hogy alaposan átmelegedjen.
  10. Egy ovális tepsit vagy jénait (esetleg lábos is lehet) alaposan kikenjük a maradék vajjal, beletesszük a kalácsot, és újabb 45 percig kelni hagyjuk. (Én rendszerint jénai tálban sütöm.)
  11. Ha a kalács szépen kidagadt a tálból, alaposan megkenjük a harmadik, felvert egész tojással.
  12. Betesszük a jól átmelegedett sütőbe, ésközepeshőfokon (8-as osztás esetén 4-es fokozaton) sütjük addig, míg a teteje ropogós aranybarna lesz, a közepébe szúrt tűre pedig nem ragad semmi.
  13. Egy-két perc pihentetés után könnyen ki tudjuk borítani a sütőedényből (kigőzölődik), és deszkára fektetve hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 32x21x6
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 115
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 17814
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 07.

Ajánló

Mazsolát is tehetünk bele.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fonott kalács 2.
koszider 91 recept

Ez a recept Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek című könyvéből származik, de ott 1 kg lisztből készül. Még az 50 dkg lisztből készült kalács kidolgozása is embert próbáló feladat, én 1 kg-ot ki sem tudok dagasztani. De így is hatalmas kalácsunk lesz, és főként csodás, illatos, zamatos, igazi gyerekkori emlék. Bármikor ehetjük, de nálunk a húsvéti sonka elengedhetetlen kísérője. Mint minden kelt tésztának, ennek is a lelke, hogy minden alapanyag (a liszt is!) langyos legyen és egyenletes, huzatmentes, langyos helyen kelesszük. Csak ennyi a feladatunk, máskülönben elronthatatlan.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek