r
Nosalty Logó

Sushi füstölt lazaccal és avokádóval

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Fonott Kalács
Sushi füstölt lazaccal és avokádóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 394 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1181 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 72 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2100.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    1812 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    437 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    228 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    1381 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 394 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    41.6 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6301.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    158 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    503 mg
  • Nátrium
    5437 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    196.9 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1311.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    374 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    685 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    768 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    4144 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    381 micro
Összesen 1181 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    381.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    30 mg
  • Nátrium
    329 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    251 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 72 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rizst folyó víz alatt alaposan átöblítjük egy szűrőben. Nagyon fontos, hogy jó minőségű rizs legyen, de nem muszáj emiatt megvenni a drága sushi rizst. Sima "A" minőségű rizzsel is kiváló lesz. Fazékba szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen megteljen a fazék (legalább 1 liter) Nem használunk olajat, nem teszünk rá fedőt, nem változtatunk a hőfokon. Végig közepes lángon főzzük, időnként megkeverjük, hogy ne tapadjanak oda a szemek. Sosem mérem a főzési időt, kóstolás alapján döntöm el, megpuhult-e. Ha készen van, kiöntjük a szűrőbe, és lecsepegtetjük róla a maradék vizet, amit nem szívott fel. Ezzel a módszerrel lehet tökéletes köretet készíteni bármilyen más ételhez is, mert nem lesz darabos, sem száraz, sem pergős. Node, most sushit készítünk, tehát jöjjön a következő lépés!
  2. A cukrot, ecetet és sót egy pohárban jól összekeverjük, majd beledolgozzuk a rizsbe. Ettől lesz csodálatosan krémes és ragacsos, de nem nyálkás. Kicsit pihentessük, mert forrón nem kellemes vele a munka.
  3. Meghámozzuk az avokádót, és egyenes csíkokra vágjuk, majd felcsíkozzuk a lazacot is. Ha nincs avokádó, vagy drágának találjuk, a kígyóuborka is tökéletesen megfelel. Egyébként is annyira intenzívek az ízek, hogy alig lehet érezni a különbséget. Ízlés szerint tehetünk még bele répát, omlettet, tengeri herkentyűket, vagy ami épp kéznél van.
  4. Kitesszük a sushi tekerő bambuszt, és ráhelyezünk egy nori lapot a fényes felével lefelé. Megfigyelhetjük, hogy a lap hosszában kb. 2-3 centiméterenként bordázott. Ezek a bordák a tekerő bambusz bordáival keresztben legyenek, mert ezek mentén fogjuk majd felvágni a tekercseket. Megkenjük a nori lapot rizzsel. Én egy nagyobb késsel egyengettem simára, de videókban láttam, hogy a japánok fakanállal vagy kézzel szokták. Nekem a kés kényelmesebb, de mindenki döntse el maga. Fontos, hogy a felső végénél hagyjunk ki legalább 1 cm csíkot üresen, mert az fogja a végén összefogni az egészet. Ezt a szabad részt kenjük be vízzel.
  5. Az alsó és a felső harmadánál vízszintesen tegyünk le két sor avokádót és két sor lazacot. Kenjük meg wasabival, majd tekerjük fel a bambusz segítségével. Ha még nem találkoztál a wasabival, előtte mindenképp kóstold meg, mert nagyon csípős! Lehetőleg minél többször fordítsuk át, majd a végén alaposan nyomjuk össze a bambusszal. Ha nem megy, érdemes megnézni néhány videót, és egyből sikerülni fog.
  6. Éles késsel korongokat vágunk belőlük, majd egy tálcára rakva tálaljuk a makikat. Tegyünk mellé szójaszószt. Lehet bele gyömbért reszelni.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8560
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sushi füstölt lazaccal és avokádóval
Fonott Kalács 77 recept

A sushi-készítés véleményem szerint kissé túl van misztifikálva. Pedig csak egy jól bevált, megbízható recept kell hozzá, és máris mehet a japán csoda! Olyan, mint a biciklizés: amíg meg nem tanulod, igazi mumus, de amint ráérzel, gyerekjáték.  Az alapanyagok közül igazából csak a nori lap és a lazac drága. Avokádó helyett használhatunk kígyóuborkát is. Rizsecet helyett sima ecetet, sushi rizs helyett pedig sima rizst. Nincs szükség drága alapanyagokra, így is finom lesz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek