r
Nosalty Logó

Sushi füstölt lazaccal és avokádóval

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Fonott Kalács
Sushi füstölt lazaccal és avokádóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 394 kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1181 kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 72 kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2100.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    1812 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    437 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    228 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    1381 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 394 kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    41.6 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6301.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    158 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    503 mg
  • Nátrium
    5437 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    196.9 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1311.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    374 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    685 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    768 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    4144 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    381 micro
Összesen 1181 kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    381.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    30 mg
  • Nátrium
    329 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    251 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 72 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rizst folyó víz alatt alaposan átöblítjük egy szűrőben. Nagyon fontos, hogy jó minőségű rizs legyen, de nem muszáj emiatt megvenni a drága sushi rizst. Sima "A" minőségű rizzsel is kiváló lesz. Fazékba szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen megteljen a fazék (legalább 1 liter) Nem használunk olajat, nem teszünk rá fedőt, nem változtatunk a hőfokon. Végig közepes lángon főzzük, időnként megkeverjük, hogy ne tapadjanak oda a szemek. Sosem mérem a főzési időt, kóstolás alapján döntöm el, megpuhult-e. Ha készen van, kiöntjük a szűrőbe, és lecsepegtetjük róla a maradék vizet, amit nem szívott fel. Ezzel a módszerrel lehet tökéletes köretet készíteni bármilyen más ételhez is, mert nem lesz darabos, sem száraz, sem pergős. Node, most sushit készítünk, tehát jöjjön a következő lépés!
  2. A cukrot, ecetet és sót egy pohárban jól összekeverjük, majd beledolgozzuk a rizsbe. Ettől lesz csodálatosan krémes és ragacsos, de nem nyálkás. Kicsit pihentessük, mert forrón nem kellemes vele a munka.
  3. Meghámozzuk az avokádót, és egyenes csíkokra vágjuk, majd felcsíkozzuk a lazacot is. Ha nincs avokádó, vagy drágának találjuk, a kígyóuborka is tökéletesen megfelel. Egyébként is annyira intenzívek az ízek, hogy alig lehet érezni a különbséget. Ízlés szerint tehetünk még bele répát, omlettet, tengeri herkentyűket, vagy ami épp kéznél van.
  4. Kitesszük a sushi tekerő bambuszt, és ráhelyezünk egy nori lapot a fényes felével lefelé. Megfigyelhetjük, hogy a lap hosszában kb. 2-3 centiméterenként bordázott. Ezek a bordák a tekerő bambusz bordáival keresztben legyenek, mert ezek mentén fogjuk majd felvágni a tekercseket. Megkenjük a nori lapot rizzsel. Én egy nagyobb késsel egyengettem simára, de videókban láttam, hogy a japánok fakanállal vagy kézzel szokták. Nekem a kés kényelmesebb, de mindenki döntse el maga. Fontos, hogy a felső végénél hagyjunk ki legalább 1 cm csíkot üresen, mert az fogja a végén összefogni az egészet. Ezt a szabad részt kenjük be vízzel.
  5. Az alsó és a felső harmadánál vízszintesen tegyünk le két sor avokádót és két sor lazacot. Kenjük meg wasabival, majd tekerjük fel a bambusz segítségével. Ha még nem találkoztál a wasabival, előtte mindenképp kóstold meg, mert nagyon csípős! Lehetőleg minél többször fordítsuk át, majd a végén alaposan nyomjuk össze a bambusszal. Ha nem megy, érdemes megnézni néhány videót, és egyből sikerülni fog.
  6. Éles késsel korongokat vágunk belőlük, majd egy tálcára rakva tálaljuk a makikat. Tegyünk mellé szójaszószt. Lehet bele gyömbért reszelni.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 8576
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sushi füstölt lazaccal és avokádóval
Fonott Kalács 77 recept

A sushi-készítés véleményem szerint kissé túl van misztifikálva. Pedig csak egy jól bevált, megbízható recept kell hozzá, és máris mehet a japán csoda! Olyan, mint a biciklizés: amíg meg nem tanulod, igazi mumus, de amint ráérzel, gyerekjáték.  Az alapanyagok közül igazából csak a nori lap és a lazac drága. Avokádó helyett használhatunk kígyóuborkát is. Rizsecet helyett sima ecetet, sushi rizs helyett pedig sima rizst. Nincs szükség drága alapanyagokra, így is finom lesz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Mikor ébreszt fel a kávé, és mikor a matcha?

Óriás népszerűségnek örvend az utóbbi években a matcha, egyre többen választják a zöld, krémes koffeines italt kávé helyett/mellett. Na de vajon mikor érdemes az egyiket, és mikor a másikat innunk? Melyik mikor a leghatékonyabb élénkítő hatását tekintve?

Nosalty

További cikkek