Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Stíriai metélt PeZsuRitól

Stíriai metélt PeZsuRitól
Stíriai metélt PeZsuRitól
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukámtól tanultam ezt a receptet, és most megosztom mindenkivel, mert ennél finomabb nincs :-)

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Szósz

Tálalás

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A túrót a liszttel, csipetnyi sóval és a tojással összegyúrjuk. Lehet, hogy kevesebb evőkanál liszt is elég lesz, túrótól és a liszt minőségétől függ. Nyújtható tésztát kell kapnunk.
  2. Egy kilisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és felvágjuk kis tésztákra. Én kb. 3-4 cm hosszúra és 1 cm szélesre vágtam.
  3. A metélteket sós, olívaolajos (pár csepp elég) forrásban lévő vízben kifőzzük, majd szűrőbe szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges víz. Kb. 5 percig főzzük ezt a mennyiséget, kb. 3 adagban.
  4. Ha ez kész, akkor egy tálban összekeverjük az alábbi tojássárgájás szósszal, majd belekeverjük a felvert tojáshabot is.
  5. Vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt jénaiba öntjük a szószos tésztát, és sütőben 180 °C-on megsütjük. Addig sütjük, míg a tészta teteje meg nem barnul.

Szósz

  1. A tojássárgájákat a cukorral (porcukorral csináltam), vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és valamennyi tejföllel (hogy hígabb masszát kapjunk) alaposan, habverővel összekeverjük.
  2. A tojásfehérjéket (én tettem hozzá vaníliás cukrot) felverjük kemény habbá.
  3. A tojássárgájás egyveleget a kifőzött tésztához adagoljuk, majd a tojásfehérjét is óvatosan belekeverjük az egészbe. Utána, mint már írtam, mehet a jénaiba.

Tálalás

  1. A tejfölt, a porcukrot összekeverjük, és a stíriai metélt tetejére öntjük. Porcukorral még megszórhatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 31 282
elküldve: 5
receptkönyvben: 212
elkészítve: 16/16
Facebookon megjelent: 3

szakács

PeZsuRi

Mióta szakács: 2014.06.24.
136 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

osztrák édes rakottas, túrós édes tésztarakottas, édes túrós rakott tészta, túrós sült tészta, túrós tésztarakottas házi tésztával

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2019-04-03 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.04.02. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

JamiC
JamiC Sun, 2014-12-07 23:10

Kipróbáltam, nagyon finom! :-)
Köszönöm a receptet!

437
tehéntúró 500 g
finomliszt 15 evőkanál
2 csipet
tojás 1 db
tojássárgája 5 db
cukor 200 g
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
tejföl 200 g
tojásfehérje 5 db
vaj 1 tk
zsemlemorzsa 1 ek
tejföl 2 ek
porcukor 1 púpozott ek