Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sticky toffee (ragacsos toffee)

Sticky toffee (ragacsos toffee)
Sticky toffee (ragacsos toffee)
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az én kedvencem. Skóciaban az egyik leghíresebb sütemény. Igaz egy kicsit inkább az édesszájúaknak való:).
Ezt a süteményt itt ismertem meg Skóciában, amíg itt dolgoztam egy hotelben. Degeszre ettem magam vele:). Ajánlom mindenkinek!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A szószhoz

ajánlat

Tálalása: egy szelet tészta, gazdagon meglocsolva szósszal. Aki szereti, gazdagíthatja tejszínnel es vaníliafagyival. De magát a szószt szerintem vaníliafagyival is lehet enni. Isteni:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  datolyát 5 percig főzöm annyi vízben, amennyi pont ellepi. 5 perc után azonnal hideg vízbe rakom a datolyákat, így könnyen le tudom szedni a héjukat és ki tudom magozni.
  2. A már csupasz datolyákat a szódabikarbonával és a 300 ml forró vízzel ismét felteszem főni, 2 perc forrás után lehúzom a tűzrol, pürésítem (a forralásnál vigyázni kell, kevergetni, mert felhabzik).
  3. Közben begyújtom a sütőt 180 fokra és kivajazok egy 18-20 cm-es kerek tortaformát.
  4. 6 dkg vajat felhabosítok porcukorral, majd egyenként adom hozzá a tojásokat, végül a datolyapürét. A lisztet összekeverem a sütőporral es a fűszerekkel, majd óvatosan adagolom a folyékony fázishoz. Már nem habositom a keveréket, csak kevergetem. A kapott tészta hasonló állagú lesz, mint a piskótatészta. (Ha ennél lágyabb, akkor egy kis liszttel korrigálható.)
  5. Beletöltöm a tesztát a kivajazott formába, majd beteszem a már meleg sütőbe. 30-40 percig, illetve tűpróbáig sütöm.
  6. Amíg a tészta sül, elkészítem a szószt: megolvasztom a 25 dkg vajat, hozzáadom a barnacukrot és a vaníliat. Addig főzöm együtt, amíg a cukor elovad, illetve a vajból a víz elpárolog. A végén kiveszem a vaníliarudat és hozzáadom a 2dl tejszínt, illetve a 2 evőkanál rumot (ez el is hagyható).A tejszínnel már nem forralom fel, csak összemelegítem.
  7. Amikor a tészta mar megsült (a tű tisztán jön ki a közepébol), egy kis szószt locsolok rá és egy pillanatra visszatolom a sütőbe.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 033
elküldve: 4
receptkönyvben: 172
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsanett

Mióta szakács: 2008.11.30.
9 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

ragacsos-fűszeres toffee

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pudva555
pudva555 Fri, 2011-11-25 20:45

Azt kell meg csinalni a vegen, ha megsult a cucc, hogy vizben cukrot megolvasztani, es kivetel utan 10 perccel megonteni vele a tetejet vekonyan. 10 percet varni, ismet megonteni a cukros vizzel. Ezt szepen be fogja szivni a sutemeny, aztan mehet be a hutobe vagy hideg spajz, ilyesmi. 1 dl vizben 2-3 evokanal cukor. Dob rajta.

h759478
h759478 Wed, 2011-11-02 21:07

Szia!
Engem az érdekelne, hogy ez aszalt datolyából készül? mert más formában én meg sosem láttam.Ha nem, akkor hol lehet kapni normálisat? nagyon tetszik a recept és szívesen kipróbálnám :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-04 11:18

Azt gondolom, az mindent elmond, hogy percekig ültem a billentyűzet felett, hogy megfogalmazzak valamit, ami hűen tükrözi azt az élményt miután belekóstoltam ebbe a sütibe. Mostanra tudom, ez olyasmi amit nem lehet szavakkal vagy holmi irománnyal kifejezni. Ez a tökéletesen harmonikus sütemény, már az elkészítése közben éreztem, hogy ez valami nagyon remek lesz. Mikor a tészta még nyers volt, - azt kóstolgatva - már akkor kurjongattam a konyhában, magamban, hogy uram ég ez milyen csodálatos lesz?! És az lett. :) Köszönöm!

Sunnybaby
Zsanett / Sunnybaby Tue, 2010-09-14 16:58

Szia Somamtd!
Igazán köszönöm hogy ilyen dicsérő szavakat írtál nekem erről a desszertről!Én is nagyon szeretem pedig már sokszor ettem ilyet azóta amióta először rátaláltam.Örülök hogy neked is tetszett!

Sunnybaby
Zsanett / Sunnybaby Thu, 2010-02-04 02:33

Kiváncsian várom hogy hogyan sikerül!De én szinte biztos vagyok benne hogy izleni fog mert isteni és különleges.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-02-21 19:45

Na, megcsináltam!
Ma volt a "szülinapi zsúrom" :-D, ez volt a desszert!
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnyira finom! Èn kész vagyok töle teljesen.
Biztos ismered az érzésd, amikor màr elmentek a vendégek, bepakoltam mindent a mosogatógépbe, nagyot fújva leültem, és a kezembe vettem egy újabb tányérral. Egyszerüen nem bírom abbahagyni, pedig már a fülemen jön ki.
Kész, kijelenthetem, hogy datolya-szempontból ez a leges-legjobb süti az egész világon - pedig sokat végigkóstoltam már!
Nagyon szépen köszönöm a receptet!
Üdv:
Eszter

Sunnybaby
Zsanett / Sunnybaby Mon, 2010-03-08 15:12

Ennek örülök.Én is imádom.Egyszerűen isteni ez a süti.Nem beszélve a szószról.:)
Köszönöm a visszajelzést!Igazán jól esik!:)
Szia

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-02-04 00:22

Datolya rajongó vagyok. Ès ez a legjobb datolyás recept, amit valaha találtam! Amint megcsináltam, beszámolok, milyen lett. De ha olyan finom, zamatos, kicsit szaftos ragacsos, amilyenre gondolok, biztosan nyerö. :-)

1553
datolya 17 dkg
szódabikarbóna 1 tk
víz 3 dl
vaj 6 dkg
porcukor 17 dkg
tojás 2 db
finomliszt 17 dkg
sütőpor 1 tk
gyömbér 0.5 teáskanál
fahéj 0.5 teáskanál
vanília kivonat 0.5 teáskanál
0.25 teáskanál
barna cukor 40 dkg
habtejszín 2 dl
vaj 25 dkg
vanília kivonat 1 teáskanál
rum 2 ek