Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Havasi gyopár

Havasi gyopár
Havasi gyopár
48 perc / előkészület: 40 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk évek óta mindig az ünnepi asztalon van ez a recept!

hozzávalók / 12 adag

A barna tésztához

A fehér tésztához

A töltelékhez

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barna tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, összegyúrjuk. Fagyasztóba tesszük.
  2. A fehér tésztát a felsoroltakból összegyúrjuk. Három cipót készítünk belőle.
  3. Nagy gáztepsi hátára kinyújtjuk az első lapot.
  4. Erre a nyers kinyújtott lapra kenünk baracklekvárt, megszórjuk ízlés szerint durvára vágott pörkölt dióval (száraz serpenyőben szoktam kevergetve néhány perc alatt pörkölni, illatosabb, intenzívebb ízű lesz a dió.)
  5. A pörkölt dió tetejére nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a fagyasztott barna tészta egyharmad részét.
  6. Előmelegített sütőben, kb.8-10 perc alatt megsütjük. Figyelni kell rá, nehogy túlsüljön.
  7. Ha kisült, félretesszük, és a másik két lappal is hasonlóképpen járunk el.
  8. Főzött krémet én így szoktam készíteni: A tej felét felforraljuk az összes cukorral, közben a maradék tejet csomómentesen elkeverjük a liszttel.
  9. Hozzáöntjük a cukros tejhez, és sűrűre főzzük. Belekeverjük a vaníliás cukrot, amikor már félrehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kihűlni.
  10. Amikor már teljesen kihűlt, akkor elektromos habverővel elkezdjük keverni, miközben a puha szobahőmérsékletű margarint szinte kanalanként adogatjuk hozzá.
  11. Addig keverjük, amíg egy hófehér, nagyon könnyű, habos krémet nem kapunk!
  12. A kisült lapok közé töltjük. Másnap szeletelhető!

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 174
elküldve: 14
receptkönyvben: 446
elkészítve: 9/11
Facebookon megjelent: -

szakács

HNikikee

Mióta szakács: 2011.01.04.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

főzött krémes-diós sütemény, krémes kakaós-diós szelet

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HNikikee
HNikikee / HNikikee Sun, 2011-02-27 01:00

Az eredményért megéri a kínlódást szerintem.Én csak az első lap előtt lisztezem és vajazom ki a tepsit,de ahány ház,annyi szokás...

NoSalty
Nosalty / NoSalty Fri, 2011-02-25 08:32

Kedves HNikikee!
Tiéd lett 2011.február 24. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-02-24 22:54

Tepsi hátán miért macerásabb sütni? ugyan már! Sokkal egyszerűbb, mint tepsiben. A sütés végén csak le kell csúsztatni a lapokat. Nem árt lisztezni és margarinozni sem.

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Fri, 2011-02-25 16:00

Nekem macerásabb. Több vele a meló, nyújtogatni és többször sütni. A normális psikóta meg zutty bele a tepsibe 'oszt csókolom.

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Thu, 2011-02-24 14:41

szmarika22!

A tepsi hátoldalán kell sütni, ilyenkor nem vajazunk és nem lisztezünk! :)
Kicsit macerásabb, mint a normál sütés, de az eredmény is teljesen más :)

szmarika22
szmarika22 Thu, 2011-02-24 13:04

Nagyon guszta ez a süti és biztos nagyon finom is.
Azt szeretném kérdezni, hogy a tepsit ki kell vajazni és lisztezni?

Kat
Kat Thu, 2011-02-24 12:58

Ez nagyon fincsi lehet! Ki fogom próbálni! Köszönöm szépen!

1036
finomliszt 15 dkg
margarin 5 dkg
cukor 7 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tejföl 1 ek
cukrozatlan kakaópor 1 ek
finomliszt 50 dkg
margarin 20 dkg
porcukor 25 dkg
tojás 1 db
sütőpor 0.5 csomag
tejföl 3 ek
sárgabaracklekvár 40 dkg
dió 30 dkg
tej 0.5 l
finomliszt 3 púpozott ek
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
margarin 30 dkg
porcukor 5 dkg