Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos-fetás kosárkák

Spenótos-fetás kosárkák
Spenótos-fetás kosárkák
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A spenót az egyik jellemző tavaszváró zöldség. Gyönyőrű, élénk színe miatt látványos dolgokat tudunk belőle alkotni.

Ez a sós desszert is az online receptverseny húsvét témájú darabja, melyhez az alapötletet az egyik Ráma recepteskönyvből merítettem.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához (22 db)

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alapja sós omlós tészta, tehát ezt figyelembe véve, hideg alapanyagokkal és gyors mozdulatokkal (ne sokáig érintkezzen a kezünk a tésztával) dolgozzunk, mert lágy, kezelhetetlen lesz a tésztánk.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, szerecsendiót, elkeverjük. Majd a felkockázott margarint hozzáadjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. Annyi hideg vizet adjunk hozzá, hogy könnyedén gyúrható tésztát kapjunk (nekem nem kellett hozzátennem).
  3. Kinyújtjuk a tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra, és a kosárka formák tetejével kivágunk köröket, és ezzel béleljük ki a kosárkákat egyenként. Nekem 7 cm átmérőjű formával készült 21-22 db kosárka.
  4. A tészta alját villával szurkáljuk meg, hogy sütés közben ne púposodjon fel. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
  5. Ezalatt a spenótot 1 percre forrásban lévő (sós) vízbe dobjuk, szűrővel kivesszük, lecsepegtetjük. Kinyomkodjuk, és apróra felvágjuk.
  6. A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  7. A fetátt felkockázzuk.
  8. 10 perc elősütés után kivesszük a kosárkákat a sütőből, a kosárkákba tesszük a fetakockákat, majd rápúpozzuk a spenótos masszát. 10 percre újra a sütőbe helyezzük, ismét kivesszük, megszórjuk fenyőmaggal. Kb. 5 percig sütjük még, akkor lesz jó, ha a fenyőmag már kicsit megpirul a tetején.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 857
elküldve: 0
receptkönyvben: 78
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sós kosárka fetával, spenótos kosárka, fenyőmagos fetás falatka

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katesz81
Katesz / katesz81 Mon, 2013-02-25 23:40

Az en fantaziamat nagyon megmozgatta, el is keszitem most a heten! Nagyon jo receptnek tunik!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Tue, 2013-02-26 00:58

Ennek örülök :-D! Nálam is most kerül elő, hogy ismét közeledik a tavasz és a húsvét.
Kíváncsi vagyok, mit szólsz majd hozzá!
Üdv:
Anita

Sanett21
Zsanett111 / Sanett21 Thu, 2012-04-12 23:51

Holnap megcsinàlom szerencsére van hozzá minden itthon kivéve a fenyőmagot, de azt helyettesítem magy mással...
Zsanett

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2012-04-15 23:21

Kedves Zsanett!
Remélem, hogy ízlett, és a várakozásodnak megfelelőnek találtad a kosárkát!
Üdvözlettel:
Anita

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2012-04-15 23:19

Szia Helga!
:-))))
Hát, nem nagyon mozgatta meg sokak fantáziáját, pedig szerintem nagyon finom! Tényleg érdemes kipróbálni! Bár, ugye a spenót elsőre "ijesztően" hathat, azért a feta kompenzálja:-). A fenyőmag pedig isteni finom rajta megpirulva!
Üdv:
Anita

979
finomliszt 30 dkg
margarin 20 dkg
1 kk
szerecsendió 1 tk
víz 0.5 dl
spenót 40 dkg
főzőtejszín 2 dl
tojássárgája 5 db
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
feta sajt 15 dkg
fenyőmag 5 dkg