r
Nosalty Logó

Spenót Mornay

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Spenót Mornay
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 197 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 393 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 74 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1701.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    386 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    1062 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    523 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    453 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    189 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5287 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11417 micro
Összesen 197 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3403.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    771 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    2125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    190.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1046 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    905 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    377 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10574 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22835 micro
Összesen 393 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    649.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    405 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    200 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    173 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2018 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4358 micro
Összesen 74 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A spenótot megmossuk, szárakat és vastag ereket kitépjük, és az egészet közepes tűzön megpároljuk 5-10 perc alatt.
  2. A sajtot lereszeljük, félretesszük. A sütőt 180 Celsius fokra előmelegítjük.
  3. Közben a tejet feltesszük forrni.
  4. A tápiókalisztet csészében egy evőkanál tejjel csomómentesre keverjük. Ha a tej már majdnem forr, a tápiókalisztet belekeverjük, és 5 perc alatt besűrítjük, állandó keverés mellett.
  5. Belekeverjük a sajtot.
  6. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a kurkumát és a lereszelt szerecsendiót.
  7. Egy kisebb jénaiba vagy tűzálló tálba helyezzük a spenótot, és ráöntjük a sajtszószt.
  8. 180 Celsius fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 15x20x5
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 2427
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 02.

Ajánló

A spenót gazdag vasban, A- B- K- vitaminban gazdag, és tartalmaz kalciumot és káliumot is. Magas és alacsony vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen ajánlott a népi gyógyászatban. Csak nagyon nagy mennyiségben való fogyasztása gátolja a kalcium felvételét oxálsav tartalma miatt. Viszont aki C-vitaminnal együtt fogyasztja, ügyeljen a vese- és hólyagkőképződés lehetséges veszélyére.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Párolt spenót sajtszószban sütve. Feta vagy parmezán sajtot is használhatunk, és finomlisztből is készíthetünk kis vajjal sajtszószt. Saját ízlés szerint turbózhatjuk vagy ízesíthetjük. A lehetőségek vége határtalan. Húsok mellé köretnek vagy rizzsel fogyasztva is finom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek