Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spekulatius tortácskák

Spekulatius tortácskák
Spekulatius tortácskák
100 perc / előkészület: 90 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Négy textúra: ropogós karamellréteg; ragacsos, mézes magok; hűvös, illatos krém és omlós tészta. Ezt a mennyei karácsonyi sütit egyszerűen megálmodtam aznap este, mikor megvettem a tartelette formácskáimat, amikre már régóta nagyon vágytam. Akinek nincs ilyen formácskája, megsütheti teflon muffintepsiben is, vagy cakkos szélű kerámia piteformában egy nagy tortának (a tészta sütési ideje a formától függően picit eltérhet).

 

hozzávalók / 12 adag

A mandulás tésztakosárkákhoz

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Karácsonyra, ünnepi vacsorához.

Szólj hozzá!

elkészítés

 

  1. A munkalapon vagy egy nagy tálban szitáljuk össze a szárazanyagokat.
  2. Adjuk hozzá a tojást és apró darabokban a vajat .
  3. A tésztát először morzsolgatva, majd gondosan összegyúrva dolgozzuk össze, hogy lágy, egyenletes tésztát kapjunk.
  4. Osszuk a tésztát háromfelé, és tegyük hűtőbe legalább 4 órára. (Az összegyúrt tészta egyharmadát sütjük ki, a többit két egyenlő részben elrakhatjuk fagyasztóba, vagy más tortácskához felhasználhatjuk.)
  5. A pihentetett tésztát kivajazott tartelette formákban süssük meg félig (kb. 5-6 perc). Sütéshez súlyozzuk le babbal a tésztát, hogy a tortácskák ne deformálódjanak.
  6. Vegyük ki a babot, és süssük készre a tortácskákat (kb. 4-5 perc alatt), majd hagyjuk kihűlni.
  7. A Spekulatius kekszes töltelék elkészítéséhez a tojássárgákat a cukorral keverjük habosra.
  8. Melegítsük fel a tejszínt kicsit, és óvatosan kevergetve csurgassuk bele a tojáskeverékbe.
  9. Gőz fölött főzzük fel a krémet, amíg kissé besűrűsödik.
  10. Keverjük bele a kekszmorzsát a krémbe.
  11. Töltsük bele a krémet a kihűlt tortácskákba, és tegyük kb. fél órára hűvös helyre, míg a krém megszilárdul.
  12. A tetejére a mézes magkeverék elkészítéséhez vágjuk durvára a magokat, és tegyük egy keverőtálba.
  13. Reszeljük bele a narancs héját és a gyömbért.
  14. Keverjük össze a mézzel, és hagyjuk ezt is legalább fél órát pihenni, míg az ízei összeérnek. Majd halmozzuk rá a kihűlt krémre.
  15. Szórjuk meg a tetejüket barna cukorral, és sütőben vagy sárkánnyal karamellizáljuk rá a cukrot, míg az ropogós réteget alkot.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 266
elküldve: 0
receptkönyvben: 78
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Glowaholic

Mióta szakács: 2010.03.04.
14 recept

receptjellemzők

konyha: holland
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Speculoos tortácska, tartelette Spekulatius, tartelette Speculoos, karácsonyi fűszeres tortácska

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

751
finomliszt 500 g
4 csipet
vaj 300 g
porcukor 190 g
mandula 60 g
tojás 2 db
tojássárgája 4 db
habtejszín 4 dl
cukor 50 g
spekulatius keksz 6 db
dió 10 dkg
földimogyoró 5 dkg
mandula 5 dkg
narancshéj 1 narancsból nyert
gyömbér 0 ízlés szerint
méz 8 ek
barna cukor 2 ek