Nosalty Logó

Kefíres vadkovász Torma konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Torma
Kefíres vadkovász Torma konyhájából
adag
Előkészítés
perc
vadkovászos
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 69 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 139 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 114 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    156.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 69 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    313.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 139 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    258.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 114 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kefirbe annyi lisztet keverünk, hogy sűrű palacsintatészta állagú keveréket kapjunk.
  2. Lazán lefedett edényben addig erjesztjük 20-25 fokon(egy éjszaka, 1-2-3 nap is lehet), amíg habos-buborékos, aktív nem lesz. Ez függ a liszt milyenségétől, minőségétől és a hőmérséklettől is... Meg attól is, hogy mennyi természetes, "vad" élesztőgomba kering a levegőben, mert azok indítják meg az erjedést. Innen jön a vadélesztős kovász, vadkovász elnevezés. :)
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 18250
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 04.

Ajánló

Ez az adag kovász 30 dkg liszt hozzáadásával bekeverhető bármilyen kelt péksütemény vagy kenyérféle sütéséhez. Az én első kefír-kovászos kenyerem meglepően jól sikerült (jön a recept!). Kellemes kísérletezést mindannyiónknak! :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kefires vadkovász 1 nap alatt! A kovász-kalandozásaim a neten új és izgalmas tájakra vezettek; felfedeztem, hogy kefirrel lehet aktív, természetes gyorskovászt készíteni! 12-24 órás erjesztéssel - ha a feltételek ideálisak. A képen látható, erősen aktív kovász 24 órás.

Hozzászólások

pussycat

Huuu, ez nagyon erdekes! Sutottel mar belole kenyeret? Ez tenyleg olyan lehet mint a sourdough, es milyen gyors! Tormika, en meg nem lattam itt kefirt, csak joghurtot, minek hivjak itt? Puszi, Csuki:)))

Torma

Bocs, fent a valasz.... T:)

Torma

Szia, kefir a neve; igy is irjak...kaukazusi a legjobb :)....delikatban lehet kapni. Biztos lehet Nalatok is; en egy bioboltban vettem, ahol termeszetes dolgokat arulnak..ott vettem kokuszolajat is! Sutottem ezzel a kovasszal kenyeret es nagyon jo lett! Jon a napokban :) T:)

pussycat

Koszi Tormi, ki fogom probalni! Cs:)

Ági78

Húúú! De klassz! Már küldöm is tovább anyunak! Tuti tetszeni fog neki, hogy ilyen gyorsan is lehet vadkovászt készíteni! Nagyon jó! Pusszantás: Ági :)

Torma

Köszi Ági; én nagyon örülök ennek a felfedezésnek! Puszillak, Torma:)

Fahéj

Szia Torma! Azt a betyárját, hát miket kísérleteztél ki? Nagyon ígéretes. Kipróbálom mindenképpen. Én is már a második kovászkámat élesztgetem. Kenyérlisztes, de Bátorka megüresedett helyére tettem, azaz Bátorka egykori, jól kikaparászott, de nem kimosott üvegébe, és 1 nap alatt aktív lett! Azóta is keményebben dolgozik, mint Bátor. Ki érti ezt? Lehet, hogy a tk lisztem nem valami jó min?ség?? Még nem sütöttem bel?le, mert alig vagyok itthon, így hétvégére tartogatom a vadkenyerekkel :))) való küzdelmemet. Addig böcsületesen etetek, és keresem a megfelel? nevet a kis hölgynek. :) Puszillak: Fahéj

Torma

Ezt nagyon ajánlom Neked; lágy és fehér a tészta lesz ezzel a kovásszal; valószín? édes tésztákhoz jobban passzolna, mint a hosszu erjesztés? vadkovasz....és persze lehet rögtön sütni vele, ahogy felfortyan! Sok sikert a fehér kovásszal, nekem nehéz volt...majdnem eltávozott a messzi " acetonmez?kre", mikoris bedobtam egy borsónyi yoghurt ment?övet neki...attól aztan totál bevadult!!! :))) Kellemes hetet! a kovász-kómás Torma ;)

pussycat

Bocsi Tormi! van meg egy kerdesem: az erjesztes ideje alatt nem kell neha megkeverni? vagy csak osszekeverjuk es kesz, elfelejtjuk 12-24 orat?.....Koszi, Cs:)

Torma

Csuki, En nem kevertem, de valószín? lehet keverni...az az igazság, hogy en csak " játszásiból" csináltam...gondoltam, majd egyszer sikerül...aztan rögtön sikerült, meg a kenyer is. Úgyhogy gyakorlatom nincs vele; majd akinek tetszik, eljátszogat vele :))) az íze olyan különleges lett, hogy feltétlen fogom ujra csinalni! Lágy, buborékos volt a kelt tészta..irtó érdekes összehasonlítani az éleszt?ssel, meg a hosszu kovaszossal...MINDEGYIK MÁS!!! Akkor jo " jatszogatast" a yoghurt kovasszal! Ha sikerül, mindjárt tedd is fel a NS-ra; én a héten nem teszek fel semmit és a hetvegetol kezdve kb 10 napig nem leszek internet közelben; kirandulgatunk...:) mire visszajövök, lehet, hogy eléred a 150 receptet!! Fantasztikus kis szorgoska vagy :) csak igy tovabb, Látszik, hogy élvezed :))) puszi, Tormi :)

pussycat

Kellemes kirandulast neked Tormika! Puszi:) Csuki:)

ZilkaZil

Na, ezt mindenképp kipróbálom. Eddig csak olyan kenyereket sütöttem, amikhez langyos kefírben futtattam fel az éleszt?t. Az nagyon jó dolog volt, f?leg a rozskenyereknél, mert finom puha lett a héjuk, és kellemes savanykás az ízük. De ez így még jobb lehet! köszi, zilka

Torma

Szerintem is jól lágyít...sok sikert! T:)

Timcsó

Szia Torma, már megint én...szóval annyira izgat ez a kovász, hogy most rögtön lekeverem. Nagyon kíváncsi vagyok pedig már annyi sikertelen próbálkozásom volt sorolhatnám...kukába végezte az össze kovászom. Pedig én mindig sütöm a kenyeret (kb. minden másnap) ...maradt az öregtészta+pici éleszt? variáció de már nagyon szeretném megkóstolni az igazi kovászos kenyeret!!! Szóval az els? kérdésem az lenne, hogy akkor aktív a kovász mikor így (mint a képen) feljön és visszaesik? Akkor süthetem a kenyeret bel?le? Megyek is elkeverem aztán egész éjjel biztosan lesz 22 fok ideális...kíváncsi vagyok reggelre lesz-e csoda? :-) Üdv: Timi

Torma

Szia Timi! Orulok, hogy tetszik a recept...nekem 24 ora kellett melegben....egy éjszaka lehet, hogy kevés lesz, de ne add fel! Várd meg, amíg az egész massza habos- buborékos nem lesz! A képen látható kovász nincsen össze esve....TOTÁL buborékos, habos, csak pár buborék pukkadt ki, amikor az edényt szándékosan megdöntöttem a fotóhoz.. Nagyon finom kenyeret sütöttem ezzel...az a recept is fent van. A vadkovász receptem is könny?, kezdd csak el!!! Tk liszttel, vagy rozs liszttel...a kovászos kenyér a LEGJOBB! Sok sikert, ha van id?d, jelezz vissza! Üdv, T:) Ui: most fogom etetni mind a három kovászomat (egyhetes h?t?ben tartás után) majd eldöntöm, hogy melyikkel sütök....nem untam meg a vadkovászos sütést, s?t, egyre jobban szeretem!!!

Torma

Egyébként Évi-néninek is van egy új zsemle receptje kefir kovásszal!!! Olasz kovászos zsemle néven fut az új receptek között....ezzel az adag kovásszal, 30 dkg liszttel, plussz minden jóval....

kdrita

Szia Torma Kipróbáltam a hétvégén de sajnos nem indult be a kovász 48 óra után sem. Követtem a receptedet de valami nem stimmel. Nem tudsz tanácsot adni nagyon szeretném kipróbálni. Köszi Rita

Torma

Szia Rita, lehet, hogy kellett volna tobbet varni. En kellemes melegben erjesztettem; huvosben tovabb tart; irtam is a leirasnal. Kulonben nem tudom elkepzelni mi lehetett...en is csak egyszer probaltam. Nekem sajna nem is egyszeru a kefir beszerzese, de most kaptam egyet. Ha elfogy a kenyerem, amit holnap reggel fogok megsutni, akkor sutok megint egy kefires vadkovaszos valamit...valoszinu kiprobalom Evi-neni kefirkovaszos olasz zsemlejet...O mar ketszer sutott a kefirkovasszal, esetleg kerdezd meg ot is! Egyebkent tuti biztos jo a recept, mert ket helyen is olvastam a neten...Sok sikert, ne add fel! Udv, Torma :)

kdrita

Köszi majd újra próbálom.:)

Törölt felhasználó

Sziasztok! Kipróbáltam ezt a fajta kovászt, -és az enyém nem is lett ennyire szépen buborékos- nagyon bevált! (Van egy klassz kenyér receptem, abban helyettesítettem az éleszt?t ezzel a kovásszal és tényleg m?ködik! (Én egy kg liszthez két adagot tettem, és így lett jó!) Köszi a receptet, beépítem az "alap receptejim" közé! :) Ági

Torma

Nagyon köszönöm a visszajelzést Ági!!! Örülök, hogy sikerült a kenyér :))) próbáld ki a kefir kovászos lángost, fent van a receptem; NAGYON finom!!! További jó sütés-f?zést, üdv, Torma :)

Chris71

Kedves Torma! Ez a kovász is úgy m?ködik, mint a vadkovász? Eltartható h?t?ben? Ugyanúgy kell etetni? Vagy ezt minden használat el?tt meg kell csinálni? Köszönöm el?re is a válaszod! Kriszta

Torma

Kedves Kriszta! Ez is úgy m?ködik, mint a vadkovász, mert ez is vadkovász, csak ez kefíres. Ezt minden alkalommal kell készíteni. Nem tudom, hogyan m?ködne etetéssel....milyen lenne hosszú távon a kefír...megromlana? Vagy nem? Lehet kísérletezni! Üdv, Torma :)

Chris71

Köszönöm a választ kedves Torma! Olvastam kovászt, aminek az indításához joghurtot kell adni, de utána ugyanúgy kell etetni, mint a vadkovászt...ezért volt a kérdés. Próbáltam már korábban is ezt a kovászt, de akkor vszin? nem volt elég meleg a lakás (febr.ban), mert nem csinált semmit...ez most tizen-egynehány órásan mutatja a m?ködés jelét...:). Most van egy kis id?m kísérletezni, lehet megpróbálkozom az etetéssel életben tartással...ha sikerül, beszámolok. Még egyszer köszönet! Szép napot! Kriszta

Torma

Köszi a kis beszámolót Kriszta :) nagyon érdekelne a kísérleted, úgyhogy légyszi írd majd meg a fejleményeket, ha nekilendülsz egy kísérletnek! Az én tapasztalatom is az, hogy a kefíres kovász szereti a meleget! Amit különösen szeretek benne, hogy tovább habos-aktív, mint a kefír nélküli vadkovász.... (legutóbb h?t?be tettem 1 napra a felhabosodás után és utána használtam, sikerrel). Mondjuk, ez is arra utal, hogy esetleg sikeresen megmaradna hosszú távra...Talán az etetéskor nem is kellene más, mint liszt és víz...esetleg néha "megdobni" egy kanál kefírrel, ha nem elég aktív.... Írj, majd, ha lesz mir?l, üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

Szia Torma! Köszönöm szépen a receptet, nagyon jól bevált! Kefír helyett joghurtot használtam teljes kiörlés? liszttel, de két napig csak nagyon lassan dolgozgatott, nem bírtam tovább várni, úgyhogy reggel az ablak alá tettem a napra és bekevertem egy kanál Lactobacillus casei-t tartalmazó ivójoghurttal, a nap végére majdnem ?kimászott? a kancsóból. A kuglóf nagyon jól sikerült vele. A vadkovászt etetgetem, és alig várom, hogy munkát adhassak neki!

Torma

Hát ilyen jó hírre kelni öröm!!!! Köszönöm! De jó, hogy nem adtad fel!!!! Így is kell csinálni!!! Csak gyakorlattal tanulunk igazán; f?leg ha kelt, vagy kovászos tésztákról van szó. Ne hagyd ki a vadkovászos gyúrt tésztát se a repertoárodból, mert mennyei finom!!! Nálam is van recept, meg Évi néninél is! Nagyon kellemes hetet, további sikeres vadkovászozást! Üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

Kipróbáltam a kefíres kovász receptedet rozskenyérben nagyon jól bevált! Szereztem be kefírgombát, így egyszer?bb. A vadkovászos gyúrt tésztát meg rozskovászból rozsliszttel készítettem... Kif?zés után szakadós volt a széles metélt, de jellegzetes íz?. Van meg egy adag ami két napig száradt lebbencstészta alakban, szurkolj! :-)

Torma

Örülök,, hogy kísérletezel! Ha csak rozs lisztet használsz, akkor nem lesz nyúlékony a tészta; ezért is szakad a gyúrt tésztád. Ha nem probléma Neked, akkor jó, ha igen, akkor tegyél hozzá fehér lisztet. Nekem is sikerült kaukázusi kefírgombát szereznem :) további sikereket, üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

<a href="http://www.michaelkors--outlet2013.com/" title="michael kors">michael kors</a><br/> <a href="http://www.michaelkorsoutlet--2013.com/" title="michael kors outlet">michael kors outlet</a><br/> <a href="http://www.michaelkorsoutlet--2013.com/" title="michael kors handbags">michael kors handbags</a><br/> <a href="http://www.michaelkorsoutletonlinest.net/" title="michael kors outlet">michael kors outlet</a><br/> <a href="http://www.guccioutlet-purses.com/" title="gucci outlet">gucci outlet</a><br/> <a href="http://www.guccioutlet-purses.com/" title="gucci purses">gucci purses</a><br/> <a href="http://www.outletchristianlouboutin13.com/" title="Christian Louboutin outlet online">Christian Louboutin outlet online</a><br/> <a href="http://www.outletchristianlouboutin13.com/" title="Christian Louboutin online">Christian Louboutin online</a><br/> <a href="http://www.christianlouboutinshoesstore.com/" title="Christian Louboutin Outlet">Christian Louboutin Outlet</a><br/> <a href="http://www.guccioutlet-online2013.com/" title="gucci bags">gucci bags</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonoutlet--2013.com/" title="louis vuitton">louis vuitton</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonoutlet--2013.com/" title="louis vuitton outlet online">louis vuitton outlet online</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonstore2013.com/" title="louis vuitton">louis vuitton</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonstore2013.com/" title="louis vuitton bags">louis vuitton bags</a><br/> <a href="http://www.louis-vuitton--lv.com/" title="www.louisvuitton.com">www.louisvuitton.com</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton27.org/" title="louis vuitton">louis vuitton</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton27.org/" title="louis vuitton purses">louis vuitton purses</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonoutlettall.com/" title="louis vuitton store">louis vuitton store</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton--outletstore.net/" title="louis vuitton outlet">louis vuitton outlet</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton--outletstore.net/" title="louis vuitton outlet store">louis vuitton outlet store</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton-lvpurses.com/" title="louis vuitton outlet">louis vuitton outlet</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton-lvpurses.com/" title="louis vuitton purses">louis vuitton purses</a><br/> <a href="http://www.alouisvuittonhandbags2013.com/" title="louis vuitton">louis vuitton</a><br/> <a href="http://www.alouisvuittonhandbags2013.com/" title="Authentic Louis Vuitton Handbags">Authentic Louis Vuitton Handbags</a><br/>

Törölt felhasználó

Szia Torma, bocsánat de kezd? vagyok? Akkor ezt az adagot ha hozzáteszem 30 dk liszthez úgy m?ködik mintha éleszt?t tennék hozzá? Vagy nem? Köszi

Torma

Szia Kakukkf?! Igen, éleszt? helyett használjuk; ez vadéleszt?s kovász. Ezt add a 30 deka liszthez....a Kefírkovászos lángos receptem, vagy kenyér receptem is jó; ha tetszik, próbáld ki azokat! Tésztát is gyúrtam kefírkovásszal; könny? gyúrni, nyújtani, tölteni, mert képlékeny, és finom is! Sok sikert, üdv, T :)

Törölt felhasználó

Köszi a gyors választ mindenképpen kipróbálom!

Kitsune

Na, nekiduráltam magam KoviKati elkészítésének, és aztán irány Kifliland! :) Szurkoljatok!

Torma

Szurkolok :) ha h?vösebb az id?, akkor valószín? több nap is kell a kefíreshez...ha sikerûlt, lehet, hogy kedvet kapsz a 7 napos vadkovász készítéséhez is! Receptemet megtalálod itt a NS-in, vagy gyere a Nagyi Kovászos Kenyere csoportba a FB-on...ott csak vadkovásszal sütünk-f?zünk mindent . Üdv, T:)

Katalin

Szia Kedves Torma! A barátn?m megfert?zött a kovászolás technikával. Korábban már próbálkoztam vele, de valahogy jobban sikerültek az öreg tésztás kenyerek. De most olyan csodákat láttam itt a neten, hogy újból kedvet kaptam. Lassan itt a húsvét, és én magam szoktam sütni a kalácsot! Most úgy gondoltam kovászosat is kéne próbálni! Pontosan hány nap az, amikor ez a kovász használható? Nálunk a lakásban napközben csak 20 fok van kb, este van melegebb. Ma hétf? van. Ha ma bekeverek egy adagot, szerdán már tarthatok egy kalácssütés f?próbát szerinted??? Válaszodat el?re is köszönöm! És ez elegend? mennyiség egy 50 dkg lisztb?l készült kalácshoz???

Torma

Katalin, nem lehet megmondani, hogy pontosan mikor készül el a kefírkovász; nekem a melegben megerjedt 24 óra alatt, de általában kell neki legalább 3 nap. Adag a lisztekhez a receptnél. Minden kovászneveléshez kell legalább 25 fok...az indulásnál igen fontos a langyos h?mérséklet . Kefírkovásszal még nem készítettem kalácsot, csak hosszabb erjesztés?vel ( kb 7 napos), kefír nélkül. Húsvét az nagy ünnep; szerintem talán ne most kísérletezz; sikeres vadkovászos kenyeret, süteményt nem könny? készíteni; a kelesztési id? jóval hosszabb, mint az éleszt?snél pl. Mindenesetre bátorítanálak, hogy kezdd el a vadkovászolást ( FB Vadkovászolók oldalon rengeteg infónk van) :)

Kovalik Lászlóné

Kedves Torma! Köszönöm a gyors választ, és a tanácsokat.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Még egy nagyon jó okunk van rá, miért ne egyél...

A gyorsételek jórészt egészségtelenek, ezért mindenki tudja, hogy fogyasztani őket csak mérsékelten érdemes. Egy friss kutatás azonban most még egy okot tett hozzá az eddigiekhez, ami ismét alátámasztja, miért ne egyél sok gyorskaját: az állati termékekben, alkoholban és cukorban gazdag étrend elpusztítja a jó baktériumokat a gyomrodban, és gyulladást okoz.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek

Egy mítosz dőlt meg – nem a stressz okozza a...

Ha éppen rossz időszakon mész keresztül, vagy valamiért nagyon stresszes vagy, te is a nasik után nyúlsz? Ha eddig úgy érezted, hogy ilyenkor lehet, hiszen mindenki így csinálja, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint sem a nassolásért, sem a túlevésért nem a stressz hatására a szervezetünkben lejátszódó folyamatok a felelősek.