Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kefíres vadkovász Torma konyhájából

Kefíres vadkovász Torma konyhájából
Kefíres vadkovász Torma konyhájából
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kefires vadkovász 1 nap alatt! A kovász-kalandozásaim a neten új és izgalmas tájakra vezettek; felfedeztem, hogy kefirrel lehet aktív, természetes gyorskovászt készíteni! 12-24 órás erjesztéssel - ha a feltételek ideálisak.

A képen látható, erősen aktív kovász 24 órás.

hozzávalók / 2 adag

  • 1 dl kefir
  • 0.25 teáskanál cukor
  • 2 csapott ek finomliszt (vagy rozsliszt, teljes kiőrlésű liszt)

ajánlat

Ez az adag kovász 30 dkg liszt hozzáadásával bekeverhető bármilyen kelt péksütemény vagy kenyérféle sütéséhez.

Az én első kefír-kovászos kenyerem meglepően jól sikerült (jön a recept!). Kellemes kísérletezést mindannyiónknak! :)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kefirbe annyi lisztet keverünk, hogy sűrű palacsintatészta állagú keveréket kapjunk.
  2. Lazán lefedett edényben addig erjesztjük 20-25 fokon (egy éjszaka, 1-2-3 nap is lehet), amíg habos-buborékos, aktív nem lesz. Ez függ a liszt milyenségétől, minőségétől és a hőmérséklettől is... Meg attól is, hogy mennyi természetes, "vad" élesztőgomba kering a levegőben, mert azok indítják meg az erjedést. Innen jön a vadélesztős kovász, vadkovász elnevezés. :)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 13 655
elküldve: 17
receptkönyvben: 324
elkészítve: 17/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
diéta: tojásmentes
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

természetes kovász, kefíres gyorskovász, vadélesztős kovász, természetes erjesztéssel készített kovász, élesztő nélküli kovász

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Katalin65
Katalin / Katalin65 Mon, 2015-03-30 20:10

Szia Kedves Torma! A barátnőm megfertőzött a kovászolás technikával. Korábban már próbálkoztam vele, de valahogy jobban sikerültek az öreg tésztás kenyerek. De most olyan csodákat láttam itt a neten, hogy újból kedvet kaptam. Lassan itt a húsvét, és én magam szoktam sütni a kalácsot! Most úgy gondoltam kovászosat is kéne próbálni! Pontosan hány nap az, amikor ez a kovász használható? Nálunk a lakásban napközben csak 20 fok van kb, este van melegebb. Ma hétfő van. Ha ma bekeverek egy adagot, szerdán már tarthatok egy kalácssütés főpróbát szerinted??? Válaszodat előre is köszönöm!
És ez elegendő mennyiség egy 50 dkg lisztből készült kalácshoz???

Torma
Torma / Torma Wed, 2015-04-01 01:05

Katalin, nem lehet megmondani, hogy pontosan mikor készül el a kefírkovász; nekem a melegben megerjedt 24 óra alatt, de általában kell neki legalább 3 nap. Adag a lisztekhez a receptnél.
Minden kovászneveléshez kell legalább 25 fok...az indulásnál igen fontos a langyos hőmérséklet . Kefírkovásszal még nem készítettem kalácsot, csak hosszabb erjesztésűvel ( kb 7 napos), kefír nélkül. Húsvét az nagy ünnep; szerintem talán ne most kísérletezz; sikeres vadkovászos kenyeret, süteményt nem könnyű készíteni; a kelesztési idő jóval hosszabb, mint az élesztősnél pl. Mindenesetre bátorítanálak, hogy kezdd el a vadkovászolást ( FB Vadkovászolók oldalon rengeteg infónk van) :)

Kitsune
Kitsune Sun, 2015-02-01 16:29

Na, nekiduráltam magam KoviKati elkészítésének, és aztán irány Kifliland! :) Szurkoljatok!

Torma
Torma / Torma Sun, 2015-02-01 22:41

Szurkolok :) ha hűvösebb az idő, akkor valószínű több nap is kell a kefíreshez...ha sikerûlt, lehet, hogy kedvet kapsz a 7 napos vadkovász készítéséhez is! Receptemet megtalálod itt a NS-in, vagy gyere a Nagyi Kovászos Kenyere csoportba a FB-on...ott csak vadkovásszal sütünk-főzünk mindent . Üdv, T:)

_Kakukkfű
_Kakukkfű Thu, 2013-11-21 09:55

Szia Torma,
bocsánat de kezdő vagyok? Akkor ezt az adagot ha hozzáteszem 30 dk liszthez úgy működik mintha élesztőt tennék hozzá? Vagy nem? Köszi

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-11-21 10:56

Szia Kakukkfű! Igen, élesztő helyett használjuk; ez vadélesztős kovász. Ezt add a 30 deka liszthez....a Kefírkovászos lángos receptem, vagy kenyér receptem is jó; ha tetszik, próbáld ki azokat! Tésztát is gyúrtam kefírkovásszal; könnyű gyúrni, nyújtani, tölteni, mert képlékeny, és finom is! Sok sikert, üdv, T :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-09-01 22:38

Szia Torma!
Köszönöm szépen a receptet, nagyon jól bevált! Kefír helyett joghurtot használtam teljes kiörlésű liszttel, de két napig csak nagyon lassan dolgozgatott, nem bírtam tovább várni, úgyhogy reggel az ablak alá tettem a napra és bekevertem egy kanál Lactobacillus casei-t tartalmazó ivójoghurttal, a nap végére majdnem „kimászott” a kancsóból. A kuglóf nagyon jól sikerült vele. A vadkovászt etetgetem, és alig várom, hogy munkát adhassak neki!

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-09-01 23:18

Hát ilyen jó hírre kelni öröm!!!! Köszönöm! De jó, hogy nem adtad fel!!!! Így is kell csinálni!!! Csak gyakorlattal tanulunk igazán; főleg ha kelt, vagy kovászos tésztákról van szó. Ne hagyd ki a vadkovászos gyúrt tésztát se a repertoárodból, mert mennyei finom!!! Nálam is van recept, meg Évi néninél is! Nagyon kellemes hetet, további sikeres vadkovászozást! Üdv, Torma :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2014-04-27 00:02

Kipróbáltam a kefíres kovász receptedet rozskenyérben nagyon jól bevált! Szereztem be kefírgombát, így egyszerűbb. A vadkovászos gyúrt tésztát meg rozskovászból rozsliszttel készítettem... Kifőzés után szakadós volt a széles metélt, de jellegzetes ízű. Van meg egy adag ami két napig száradt lebbencstészta alakban, szurkolj! :-)

Torma
Torma / Torma Sun, 2014-04-27 01:55

Örülök,, hogy kísérletezel! Ha csak rozs lisztet használsz, akkor nem lesz nyúlékony a tészta; ezért is szakad a gyúrt tésztád. Ha nem probléma Neked, akkor jó, ha igen, akkor tegyél hozzá fehér lisztet. Nekem is sikerült kaukázusi kefírgombát szereznem :) további sikereket, üdv, Torma :)

Chris71
Chris71 Fri, 2013-07-19 21:47

Kedves Torma! Ez a kovász is úgy működik, mint a vadkovász? Eltartható hűtőben? Ugyanúgy kell etetni? Vagy ezt minden használat előtt meg kell csinálni?
Köszönöm előre is a válaszod! Kriszta

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-07-20 13:33

Kedves Kriszta! Ez is úgy működik, mint a vadkovász, mert ez is vadkovász, csak ez kefíres. Ezt minden alkalommal kell készíteni. Nem tudom, hogyan működne etetéssel....milyen lenne hosszú távon a kefír...megromlana? Vagy nem? Lehet kísérletezni!
Üdv, Torma :)

Chris71
Chris71 Sat, 2013-07-20 17:21

Köszönöm a választ kedves Torma! Olvastam kovászt, aminek az indításához joghurtot kell adni, de utána ugyanúgy kell etetni, mint a vadkovászt...ezért volt a kérdés. Próbáltam már korábban is ezt a kovászt, de akkor vszinű nem volt elég meleg a lakás (febr.ban), mert nem csinált semmit...ez most tizen-egynehány órásan mutatja a működés jelét...:). Most van egy kis időm kísérletezni, lehet megpróbálkozom az etetéssel életben tartással...ha sikerül, beszámolok.
Még egyszer köszönet! Szép napot! Kriszta

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-07-21 06:59

Köszi a kis beszámolót Kriszta :) nagyon érdekelne a kísérleted, úgyhogy légyszi írd majd meg a fejleményeket, ha nekilendülsz egy kísérletnek!
Az én tapasztalatom is az, hogy a kefíres kovász szereti a meleget! Amit különösen szeretek benne, hogy tovább habos-aktív, mint a kefír nélküli vadkovász.... (legutóbb hűtőbe tettem 1 napra a felhabosodás után és utána használtam, sikerrel). Mondjuk, ez is arra utal, hogy esetleg sikeresen megmaradna hosszú távra...Talán az etetéskor nem is kellene más, mint liszt és víz...esetleg néha "megdobni" egy kanál kefírrel, ha nem elég aktív....
Írj, majd, ha lesz miről, üdv, Torma :)

igaagrav
igaagrav / igaagrav Mon, 2013-05-20 10:40

Sziasztok!

Kipróbáltam ezt a fajta kovászt, -és az enyém nem is lett ennyire szépen buborékos- nagyon bevált! (Van egy klassz kenyér receptem, abban helyettesítettem az élesztőt ezzel a kovásszal és tényleg működik! (Én egy kg liszthez két adagot tettem, és így lett jó!)

Köszi a receptet, beépítem az "alap receptejim" közé! :)

Ági

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-05-20 11:05

Nagyon köszönöm a visszajelzést Ági!!! Örülök, hogy sikerült a kenyér :))) próbáld ki a kefir kovászos lángost, fent van a receptem; NAGYON finom!!! További jó sütés-főzést, üdv, Torma :)

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sat, 2013-03-16 22:36

Szia Torma, már megint én...szóval annyira izgat ez a kovász, hogy most rögtön lekeverem. Nagyon kíváncsi vagyok pedig már annyi sikertelen próbálkozásom volt sorolhatnám...kukába végezte az össze kovászom. Pedig én mindig sütöm a kenyeret (kb. minden másnap) ...maradt az öregtészta+pici élesztő variáció de már nagyon szeretném megkóstolni az igazi kovászos kenyeret!!!
Szóval az első kérdésem az lenne, hogy akkor aktív a kovász mikor így (mint a képen) feljön és visszaesik? Akkor süthetem a kenyeret belőle?
Megyek is elkeverem aztán egész éjjel biztosan lesz 22 fok ideális...kíváncsi vagyok reggelre lesz-e csoda? :-)
Üdv: Timi

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-03-17 00:53

Szia Timi! Orulok, hogy tetszik a recept...nekem 24 ora kellett melegben....egy éjszaka lehet, hogy kevés lesz, de ne add fel! Várd meg, amíg az egész massza habos- buborékos nem lesz!
A képen látható kovász nincsen össze esve....TOTÁL buborékos, habos, csak pár buborék pukkadt ki, amikor az edényt szándékosan megdöntöttem a fotóhoz..
Nagyon finom kenyeret sütöttem ezzel...az a recept is fent van.

A vadkovász receptem is könnyű, kezdd csak el!!! Tk liszttel, vagy rozs liszttel...a kovászos kenyér a LEGJOBB! Sok sikert, ha van időd, jelezz vissza! Üdv, T:)
Ui: most fogom etetni mind a három kovászomat (egyhetes hűtőben tartás után) majd eldöntöm, hogy melyikkel sütök....nem untam meg a vadkovászos sütést, sőt, egyre jobban szeretem!!!

kdrita
kdrita / kdrita Mon, 2013-03-18 11:50

Szia Torma
Kipróbáltam a hétvégén de sajnos nem indult be a kovász 48 óra után sem. Követtem a receptedet de valami nem stimmel. Nem tudsz tanácsot adni nagyon szeretném kipróbálni. Köszi Rita

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-03-18 15:22

Szia Rita, lehet, hogy kellett volna tobbet varni. En kellemes melegben erjesztettem; huvosben tovabb tart; irtam is a leirasnal. Kulonben nem tudom elkepzelni mi lehetett...en is csak egyszer probaltam. Nekem sajna nem is egyszeru a kefir beszerzese, de most kaptam egyet. Ha elfogy a kenyerem, amit holnap reggel fogok megsutni, akkor sutok megint egy kefires vadkovaszos valamit...valoszinu kiprobalom Evi-neni kefirkovaszos olasz zsemlejet...O mar ketszer sutott a kefirkovasszal, esetleg kerdezd meg ot is!
Egyebkent tuti biztos jo a recept, mert ket helyen is olvastam a neten...Sok sikert, ne add fel! Udv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-03-17 00:59

Egyébként Évi-néninek is van egy új zsemle receptje kefir kovásszal!!! Olasz kovászos zsemle néven fut az új receptek között....ezzel az adag kovásszal, 30 dkg liszttel, plussz minden jóval....

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-03-15 14:44

Na, ezt mindenképp kipróbálom. Eddig csak olyan kenyereket sütöttem, amikhez langyos kefírben futtattam fel az élesztőt. Az nagyon jó dolog volt, főleg a rozskenyereknél, mert finom puha lett a héjuk, és kellemes savanykás az ízük. De ez így még jobb lehet! köszi, zilka

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-03-05 08:35

Bocsi Tormi! van meg egy kerdesem: az erjesztes ideje alatt nem kell neha megkeverni? vagy csak osszekeverjuk es kesz, elfelejtjuk 12-24 orat?.....Koszi, Cs:)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-03-05 09:34

Csuki, En nem kevertem, de valószínű lehet keverni...az az igazság, hogy en csak " játszásiból" csináltam...gondoltam, majd egyszer sikerül...aztan rögtön sikerült, meg a kenyer is. Úgyhogy gyakorlatom nincs vele; majd akinek tetszik, eljátszogat vele :))) az íze olyan különleges lett, hogy feltétlen fogom ujra csinalni! Lágy, buborékos volt a kelt tészta..irtó érdekes összehasonlítani az élesztőssel, meg a hosszu kovaszossal...MINDEGYIK MÁS!!!
Akkor jo " jatszogatast" a yoghurt kovasszal! Ha sikerül, mindjárt tedd is fel a NS-ra; én a héten nem teszek fel semmit és a hetvegetol kezdve kb 10 napig nem leszek internet közelben; kirandulgatunk...:) mire visszajövök, lehet, hogy eléred a 150 receptet!! Fantasztikus kis szorgoska vagy :) csak igy tovabb, Látszik, hogy élvezed :))) puszi, Tormi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-03-04 20:15

Szia Torma!
Azt a betyárját, hát miket kísérleteztél ki? Nagyon ígéretes. Kipróbálom mindenképpen. Én is már a második kovászkámat élesztgetem. Kenyérlisztes, de Bátorka megüresedett helyére tettem, azaz Bátorka egykori, jól kikaparászott, de nem kimosott üvegébe, és 1 nap alatt aktív lett! Azóta is keményebben dolgozik, mint Bátor. Ki érti ezt? Lehet, hogy a tk lisztem nem valami jó minőségű? Még nem sütöttem belőle, mert alig vagyok itthon, így hétvégére tartogatom a vadkenyerekkel :))) való küzdelmemet. Addig böcsületesen etetek, és keresem a megfelelő nevet a kis hölgynek. :)
Puszillak: Fahéj

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-03-05 00:28

Ezt nagyon ajánlom Neked; lágy és fehér a tészta lesz ezzel a kovásszal; valószínű édes tésztákhoz jobban passzolna, mint a hosszu erjesztésű vadkovasz....és persze lehet rögtön sütni vele, ahogy felfortyan!
Sok sikert a fehér kovásszal, nekem nehéz volt...majdnem eltávozott a messzi " acetonmezőkre", mikoris bedobtam egy borsónyi yoghurt mentőövet neki...attól aztan totál bevadult!!! :)))
Kellemes hetet! a kovász-kómás Torma ;)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-03-04 10:54

Húúú! De klassz! Már küldöm is tovább anyunak! Tuti tetszeni fog neki, hogy ilyen gyorsan is lehet vadkovászt készíteni! Nagyon jó! Pusszantás: Ági :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-03-04 11:12

Köszi Ági; én nagyon örülök ennek a felfedezésnek! Puszillak, Torma:)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-03-04 10:39

Szia, kefir a neve; igy is irjak...kaukazusi a legjobb :)....delikatban lehet kapni. Biztos lehet Nalatok is; en egy bioboltban vettem, ahol termeszetes dolgokat arulnak..ott vettem kokuszolajat is!
Sutottem ezzel a kovasszal kenyeret es nagyon jo lett! Jon a napokban :) T:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-03-04 09:28

Huuu, ez nagyon erdekes! Sutottel mar belole kenyeret? Ez tenyleg olyan lehet mint a sourdough, es milyen gyors! Tormika, en meg nem lattam itt kefirt, csak joghurtot, minek hivjak itt? Puszi, Csuki:)))

69
kefir 1 dl
cukor 0.25 teáskanál
finomliszt 2 csapott ek