Kefíres vadkovász Torma konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Torma

adag
Előkészítés
perc
vadkovászos
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
50g kefir31 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
Összesen
69
Kcal
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
100g kefir61 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
Összesen
139
Kcal
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
82.5g kefir50 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
16.5g finomliszt60 kcal
Összesen
114
Kcal
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 156.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 45.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
69
Kcal
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 313.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 90.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
139
Kcal
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 258.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 74.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
114
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A kefirbe annyi lisztet keverünk, hogy sűrű palacsintatészta állagú keveréket kapjunk.
- Lazán lefedett edényben addig erjesztjük 20-25 fokon(egy éjszaka, 1-2-3 nap is lehet), amíg habos-buborékos, aktív nem lesz. Ez függ a liszt milyenségétől, minőségétől és a hőmérséklettől is... Meg attól is, hogy mennyi természetes, "vad" élesztőgomba kering a levegőben, mert azok indítják meg az erjedést. Innen jön a vadélesztős kovász, vadkovász elnevezés. :)
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 18250
- Feltöltés dátuma: 2013. március 04.
Ajánló
Ez az adag kovász 30 dkg liszt hozzáadásával bekeverhető bármilyen kelt péksütemény vagy kenyérféle sütéséhez. Az én első kefír-kovászos kenyerem meglepően jól sikerült (jön a recept!). Kellemes kísérletezést mindannyiónknak! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Torma
102 recept
Kefires vadkovász 1 nap alatt! A kovász-kalandozásaim a neten új és izgalmas tájakra vezettek; felfedeztem, hogy kefirrel lehet aktív, természetes gyorskovászt készíteni! 12-24 órás erjesztéssel - ha a feltételek ideálisak. A képen látható, erősen aktív kovász 24 órás.
Hozzászólások
Huuu, ez nagyon erdekes! Sutottel mar belole kenyeret? Ez tenyleg olyan lehet mint a sourdough, es milyen gyors! Tormika, en meg nem lattam itt kefirt, csak joghurtot, minek hivjak itt? Puszi, Csuki:)))
Bocs, fent a valasz.... T:)
Szia, kefir a neve; igy is irjak...kaukazusi a legjobb :)....delikatban lehet kapni. Biztos lehet Nalatok is; en egy bioboltban vettem, ahol termeszetes dolgokat arulnak..ott vettem kokuszolajat is! Sutottem ezzel a kovasszal kenyeret es nagyon jo lett! Jon a napokban :) T:)
Koszi Tormi, ki fogom probalni! Cs:)
Húúú! De klassz! Már küldöm is tovább anyunak! Tuti tetszeni fog neki, hogy ilyen gyorsan is lehet vadkovászt készíteni! Nagyon jó! Pusszantás: Ági :)
Köszi Ági; én nagyon örülök ennek a felfedezésnek! Puszillak, Torma:)
Szia Torma! Azt a betyárját, hát miket kísérleteztél ki? Nagyon ígéretes. Kipróbálom mindenképpen. Én is már a második kovászkámat élesztgetem. Kenyérlisztes, de Bátorka megüresedett helyére tettem, azaz Bátorka egykori, jól kikaparászott, de nem kimosott üvegébe, és 1 nap alatt aktív lett! Azóta is keményebben dolgozik, mint Bátor. Ki érti ezt? Lehet, hogy a tk lisztem nem valami jó min?ség?? Még nem sütöttem bel?le, mert alig vagyok itthon, így hétvégére tartogatom a vadkenyerekkel :))) való küzdelmemet. Addig böcsületesen etetek, és keresem a megfelel? nevet a kis hölgynek. :) Puszillak: Fahéj
Ezt nagyon ajánlom Neked; lágy és fehér a tészta lesz ezzel a kovásszal; valószín? édes tésztákhoz jobban passzolna, mint a hosszu erjesztés? vadkovasz....és persze lehet rögtön sütni vele, ahogy felfortyan! Sok sikert a fehér kovásszal, nekem nehéz volt...majdnem eltávozott a messzi " acetonmez?kre", mikoris bedobtam egy borsónyi yoghurt ment?övet neki...attól aztan totál bevadult!!! :))) Kellemes hetet! a kovász-kómás Torma ;)
Bocsi Tormi! van meg egy kerdesem: az erjesztes ideje alatt nem kell neha megkeverni? vagy csak osszekeverjuk es kesz, elfelejtjuk 12-24 orat?.....Koszi, Cs:)
Csuki, En nem kevertem, de valószín? lehet keverni...az az igazság, hogy en csak " játszásiból" csináltam...gondoltam, majd egyszer sikerül...aztan rögtön sikerült, meg a kenyer is. Úgyhogy gyakorlatom nincs vele; majd akinek tetszik, eljátszogat vele :))) az íze olyan különleges lett, hogy feltétlen fogom ujra csinalni! Lágy, buborékos volt a kelt tészta..irtó érdekes összehasonlítani az éleszt?ssel, meg a hosszu kovaszossal...MINDEGYIK MÁS!!! Akkor jo " jatszogatast" a yoghurt kovasszal! Ha sikerül, mindjárt tedd is fel a NS-ra; én a héten nem teszek fel semmit és a hetvegetol kezdve kb 10 napig nem leszek internet közelben; kirandulgatunk...:) mire visszajövök, lehet, hogy eléred a 150 receptet!! Fantasztikus kis szorgoska vagy :) csak igy tovabb, Látszik, hogy élvezed :))) puszi, Tormi :)
Kellemes kirandulast neked Tormika! Puszi:) Csuki:)
Na, ezt mindenképp kipróbálom. Eddig csak olyan kenyereket sütöttem, amikhez langyos kefírben futtattam fel az éleszt?t. Az nagyon jó dolog volt, f?leg a rozskenyereknél, mert finom puha lett a héjuk, és kellemes savanykás az ízük. De ez így még jobb lehet! köszi, zilka
Szerintem is jól lágyít...sok sikert! T:)
Szia Torma, már megint én...szóval annyira izgat ez a kovász, hogy most rögtön lekeverem. Nagyon kíváncsi vagyok pedig már annyi sikertelen próbálkozásom volt sorolhatnám...kukába végezte az össze kovászom. Pedig én mindig sütöm a kenyeret (kb. minden másnap) ...maradt az öregtészta+pici éleszt? variáció de már nagyon szeretném megkóstolni az igazi kovászos kenyeret!!! Szóval az els? kérdésem az lenne, hogy akkor aktív a kovász mikor így (mint a képen) feljön és visszaesik? Akkor süthetem a kenyeret bel?le? Megyek is elkeverem aztán egész éjjel biztosan lesz 22 fok ideális...kíváncsi vagyok reggelre lesz-e csoda? :-) Üdv: Timi
Szia Timi! Orulok, hogy tetszik a recept...nekem 24 ora kellett melegben....egy éjszaka lehet, hogy kevés lesz, de ne add fel! Várd meg, amíg az egész massza habos- buborékos nem lesz! A képen látható kovász nincsen össze esve....TOTÁL buborékos, habos, csak pár buborék pukkadt ki, amikor az edényt szándékosan megdöntöttem a fotóhoz.. Nagyon finom kenyeret sütöttem ezzel...az a recept is fent van. A vadkovász receptem is könny?, kezdd csak el!!! Tk liszttel, vagy rozs liszttel...a kovászos kenyér a LEGJOBB! Sok sikert, ha van id?d, jelezz vissza! Üdv, T:) Ui: most fogom etetni mind a három kovászomat (egyhetes h?t?ben tartás után) majd eldöntöm, hogy melyikkel sütök....nem untam meg a vadkovászos sütést, s?t, egyre jobban szeretem!!!
Egyébként Évi-néninek is van egy új zsemle receptje kefir kovásszal!!! Olasz kovászos zsemle néven fut az új receptek között....ezzel az adag kovásszal, 30 dkg liszttel, plussz minden jóval....
Szia Torma Kipróbáltam a hétvégén de sajnos nem indult be a kovász 48 óra után sem. Követtem a receptedet de valami nem stimmel. Nem tudsz tanácsot adni nagyon szeretném kipróbálni. Köszi Rita
Szia Rita, lehet, hogy kellett volna tobbet varni. En kellemes melegben erjesztettem; huvosben tovabb tart; irtam is a leirasnal. Kulonben nem tudom elkepzelni mi lehetett...en is csak egyszer probaltam. Nekem sajna nem is egyszeru a kefir beszerzese, de most kaptam egyet. Ha elfogy a kenyerem, amit holnap reggel fogok megsutni, akkor sutok megint egy kefires vadkovaszos valamit...valoszinu kiprobalom Evi-neni kefirkovaszos olasz zsemlejet...O mar ketszer sutott a kefirkovasszal, esetleg kerdezd meg ot is! Egyebkent tuti biztos jo a recept, mert ket helyen is olvastam a neten...Sok sikert, ne add fel! Udv, Torma :)
Köszi majd újra próbálom.:)
Sziasztok! Kipróbáltam ezt a fajta kovászt, -és az enyém nem is lett ennyire szépen buborékos- nagyon bevált! (Van egy klassz kenyér receptem, abban helyettesítettem az éleszt?t ezzel a kovásszal és tényleg m?ködik! (Én egy kg liszthez két adagot tettem, és így lett jó!) Köszi a receptet, beépítem az "alap receptejim" közé! :) Ági
Nagyon köszönöm a visszajelzést Ági!!! Örülök, hogy sikerült a kenyér :))) próbáld ki a kefir kovászos lángost, fent van a receptem; NAGYON finom!!! További jó sütés-f?zést, üdv, Torma :)
Kedves Torma! Ez a kovász is úgy m?ködik, mint a vadkovász? Eltartható h?t?ben? Ugyanúgy kell etetni? Vagy ezt minden használat el?tt meg kell csinálni? Köszönöm el?re is a válaszod! Kriszta
Kedves Kriszta! Ez is úgy m?ködik, mint a vadkovász, mert ez is vadkovász, csak ez kefíres. Ezt minden alkalommal kell készíteni. Nem tudom, hogyan m?ködne etetéssel....milyen lenne hosszú távon a kefír...megromlana? Vagy nem? Lehet kísérletezni! Üdv, Torma :)
Köszönöm a választ kedves Torma! Olvastam kovászt, aminek az indításához joghurtot kell adni, de utána ugyanúgy kell etetni, mint a vadkovászt...ezért volt a kérdés. Próbáltam már korábban is ezt a kovászt, de akkor vszin? nem volt elég meleg a lakás (febr.ban), mert nem csinált semmit...ez most tizen-egynehány órásan mutatja a m?ködés jelét...:). Most van egy kis id?m kísérletezni, lehet megpróbálkozom az etetéssel életben tartással...ha sikerül, beszámolok. Még egyszer köszönet! Szép napot! Kriszta
Köszi a kis beszámolót Kriszta :) nagyon érdekelne a kísérleted, úgyhogy légyszi írd majd meg a fejleményeket, ha nekilendülsz egy kísérletnek! Az én tapasztalatom is az, hogy a kefíres kovász szereti a meleget! Amit különösen szeretek benne, hogy tovább habos-aktív, mint a kefír nélküli vadkovász.... (legutóbb h?t?be tettem 1 napra a felhabosodás után és utána használtam, sikerrel). Mondjuk, ez is arra utal, hogy esetleg sikeresen megmaradna hosszú távra...Talán az etetéskor nem is kellene más, mint liszt és víz...esetleg néha "megdobni" egy kanál kefírrel, ha nem elég aktív.... Írj, majd, ha lesz mir?l, üdv, Torma :)
Szia Torma! Köszönöm szépen a receptet, nagyon jól bevált! Kefír helyett joghurtot használtam teljes kiörlés? liszttel, de két napig csak nagyon lassan dolgozgatott, nem bírtam tovább várni, úgyhogy reggel az ablak alá tettem a napra és bekevertem egy kanál Lactobacillus casei-t tartalmazó ivójoghurttal, a nap végére majdnem ?kimászott? a kancsóból. A kuglóf nagyon jól sikerült vele. A vadkovászt etetgetem, és alig várom, hogy munkát adhassak neki!
Hát ilyen jó hírre kelni öröm!!!! Köszönöm! De jó, hogy nem adtad fel!!!! Így is kell csinálni!!! Csak gyakorlattal tanulunk igazán; f?leg ha kelt, vagy kovászos tésztákról van szó. Ne hagyd ki a vadkovászos gyúrt tésztát se a repertoárodból, mert mennyei finom!!! Nálam is van recept, meg Évi néninél is! Nagyon kellemes hetet, további sikeres vadkovászozást! Üdv, Torma :)
Kipróbáltam a kefíres kovász receptedet rozskenyérben nagyon jól bevált! Szereztem be kefírgombát, így egyszer?bb. A vadkovászos gyúrt tésztát meg rozskovászból rozsliszttel készítettem... Kif?zés után szakadós volt a széles metélt, de jellegzetes íz?. Van meg egy adag ami két napig száradt lebbencstészta alakban, szurkolj! :-)
Örülök,, hogy kísérletezel! Ha csak rozs lisztet használsz, akkor nem lesz nyúlékony a tészta; ezért is szakad a gyúrt tésztád. Ha nem probléma Neked, akkor jó, ha igen, akkor tegyél hozzá fehér lisztet. Nekem is sikerült kaukázusi kefírgombát szereznem :) további sikereket, üdv, Torma :)
<a href="http://www.michaelkors--outlet2013.com/" title="michael kors">michael kors</a><br/> <a href="http://www.michaelkorsoutlet--2013.com/" title="michael kors outlet">michael kors outlet</a><br/> <a href="http://www.michaelkorsoutlet--2013.com/" title="michael kors handbags">michael kors handbags</a><br/> <a href="http://www.michaelkorsoutletonlinest.net/" title="michael kors outlet">michael kors outlet</a><br/> <a href="http://www.guccioutlet-purses.com/" title="gucci outlet">gucci outlet</a><br/> <a href="http://www.guccioutlet-purses.com/" title="gucci purses">gucci purses</a><br/> <a href="http://www.outletchristianlouboutin13.com/" title="Christian Louboutin outlet online">Christian Louboutin outlet online</a><br/> <a href="http://www.outletchristianlouboutin13.com/" title="Christian Louboutin online">Christian Louboutin online</a><br/> <a href="http://www.christianlouboutinshoesstore.com/" title="Christian Louboutin Outlet">Christian Louboutin Outlet</a><br/> <a href="http://www.guccioutlet-online2013.com/" title="gucci bags">gucci bags</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonoutlet--2013.com/" title="louis vuitton">louis vuitton</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonoutlet--2013.com/" title="louis vuitton outlet online">louis vuitton outlet online</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonstore2013.com/" title="louis vuitton">louis vuitton</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonstore2013.com/" title="louis vuitton bags">louis vuitton bags</a><br/> <a href="http://www.louis-vuitton--lv.com/" title="www.louisvuitton.com">www.louisvuitton.com</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton27.org/" title="louis vuitton">louis vuitton</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton27.org/" title="louis vuitton purses">louis vuitton purses</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonoutlettall.com/" title="louis vuitton store">louis vuitton store</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton--outletstore.net/" title="louis vuitton outlet">louis vuitton outlet</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton--outletstore.net/" title="louis vuitton outlet store">louis vuitton outlet store</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton-lvpurses.com/" title="louis vuitton outlet">louis vuitton outlet</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton-lvpurses.com/" title="louis vuitton purses">louis vuitton purses</a><br/> <a href="http://www.alouisvuittonhandbags2013.com/" title="louis vuitton">louis vuitton</a><br/> <a href="http://www.alouisvuittonhandbags2013.com/" title="Authentic Louis Vuitton Handbags">Authentic Louis Vuitton Handbags</a><br/>
Szia Torma, bocsánat de kezd? vagyok? Akkor ezt az adagot ha hozzáteszem 30 dk liszthez úgy m?ködik mintha éleszt?t tennék hozzá? Vagy nem? Köszi
Szia Kakukkf?! Igen, éleszt? helyett használjuk; ez vadéleszt?s kovász. Ezt add a 30 deka liszthez....a Kefírkovászos lángos receptem, vagy kenyér receptem is jó; ha tetszik, próbáld ki azokat! Tésztát is gyúrtam kefírkovásszal; könny? gyúrni, nyújtani, tölteni, mert képlékeny, és finom is! Sok sikert, üdv, T :)
Köszi a gyors választ mindenképpen kipróbálom!
Na, nekiduráltam magam KoviKati elkészítésének, és aztán irány Kifliland! :) Szurkoljatok!
Szurkolok :) ha h?vösebb az id?, akkor valószín? több nap is kell a kefíreshez...ha sikerûlt, lehet, hogy kedvet kapsz a 7 napos vadkovász készítéséhez is! Receptemet megtalálod itt a NS-in, vagy gyere a Nagyi Kovászos Kenyere csoportba a FB-on...ott csak vadkovásszal sütünk-f?zünk mindent . Üdv, T:)
Szia Kedves Torma! A barátn?m megfert?zött a kovászolás technikával. Korábban már próbálkoztam vele, de valahogy jobban sikerültek az öreg tésztás kenyerek. De most olyan csodákat láttam itt a neten, hogy újból kedvet kaptam. Lassan itt a húsvét, és én magam szoktam sütni a kalácsot! Most úgy gondoltam kovászosat is kéne próbálni! Pontosan hány nap az, amikor ez a kovász használható? Nálunk a lakásban napközben csak 20 fok van kb, este van melegebb. Ma hétf? van. Ha ma bekeverek egy adagot, szerdán már tarthatok egy kalácssütés f?próbát szerinted??? Válaszodat el?re is köszönöm! És ez elegend? mennyiség egy 50 dkg lisztb?l készült kalácshoz???
Katalin, nem lehet megmondani, hogy pontosan mikor készül el a kefírkovász; nekem a melegben megerjedt 24 óra alatt, de általában kell neki legalább 3 nap. Adag a lisztekhez a receptnél. Minden kovászneveléshez kell legalább 25 fok...az indulásnál igen fontos a langyos h?mérséklet . Kefírkovásszal még nem készítettem kalácsot, csak hosszabb erjesztés?vel ( kb 7 napos), kefír nélkül. Húsvét az nagy ünnep; szerintem talán ne most kísérletezz; sikeres vadkovászos kenyeret, süteményt nem könny? készíteni; a kelesztési id? jóval hosszabb, mint az éleszt?snél pl. Mindenesetre bátorítanálak, hogy kezdd el a vadkovászolást ( FB Vadkovászolók oldalon rengeteg infónk van) :)
Kedves Torma! Köszönöm a gyors választ, és a tanácsokat.