r
Nosalty Logó

Soproni babos pogácsa Mikibácsitól

Mikibácsi
Soproni babos pogácsa Mikibácsitól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

669
Kalória
9.9g
Fehérje
70.2g
Szénhidrát
36.8g
Zsír
35.2g
Víz
121.1g
Koleszterin
7.1g
Élelmi rost
4.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 669 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 4011 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 332 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    36.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2146.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    1893 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    70.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    35.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 669 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.3 g

Zsír

  • Összesen
    221.1 g
  • Telített zsírsav
    91 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    86 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    726 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12879.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    747 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    665 mg
  • Nátrium
    11356 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    420.9 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    210.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    592 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    253 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    272 micro
  • Kolin:
    430 mg
  • Retinol - A vitamin:
    584 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    482 micro
Összesen 4011 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1070.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    944 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    17.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 332 kcal

Elkészítés

  1. A konzervbabot leszűrjük, ha szárazbabot használunk, akkor kevés sós vízben megfőzzük. A főzött, kihűlt babot botmixerrel pépesítjük, vagy krumplinyomóval összetörjük. A babpépet az élesztővel, tojással, tejföllel, 5 dkg Házi Kenyérliszttel összekeverjük, 25 percet kelni hagyjuk.
  2. A híg keveréket utána átgyúrjuk a többi liszttel, sóval, borssal és a disznózsírral. Ha törik a tészta, akkor kevés vizet tehetünk hozzá. A nyers tésztát gömbölyítjük, és zacskóban a hűtőszekrényben pihentetjük. Pihentetés közben a hozzáadott zsír miatt még lágyabb lesz. A tészta így több napig eláll, előre is elkészíthető.
  3. Amikor eljön a pogácsasütés ideje, a tésztát vékonyan rizslisztezett deszkán kinyújtjuk, tetejét késsel mintázzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsatészta természetesen hajtogatható is, ekkor kb. 30×40 cm-es lapra nyújtjuk, két oldalról egyharmadát behajtjuk, még egyszer nyújtjuk, akkor félbehajtjuk, majd a következő nyújtásnál megint egyharmad-egyharmadot hajtunk rá. Utána szokásos módon kiszaggatjuk. Tetejét tojássárgájával kenjük, ha akarjuk, sajttal, szezámmaggal, tört napraforgómaggal díszíthetjük.
  4. Kelesztjük 20 percig, majd 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ha nagyobb pogácsákat szúrtunk ki, akkor a sütési időt növeljük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Mivel félig soproni vagyok, szeretem ezt a masszív, erős ízű pogácsát. A legjobb baráti társaságban eszegetni, és rendes, kemény savakkal rendelkező soproni kékfrankost kortyolni hozzá. A pogácsát bátran ízesítsük! Amit leírtam, alaprecept, de nyugodtan keverhetünk a tésztához Erős Pistát, dijoni mustárt, chilit. Én gluténmentes diétát tartok, ezért ilyen liszteket használok, de aki nem diétázik, nyugodtan készítheti BL55-ös búzalisztből.

További receptek

Cheddar scones

A klasszikusan édesen fogyasztott brit klasszikuson csavartunk most egyet, és sós verzióban, jó sok cheddarral megturbózva készítettük el. Egy-egy sajtos scone remek tízórai vagy uzsonna ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...