Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Soproni babos pogácsa Mikibácsitól

Soproni babos pogácsa Mikibácsitól
Soproni babos pogácsa Mikibácsitól
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel félig soproni vagyok, szeretem ezt a masszív, erős ízű pogácsát. A legjobb baráti társaságban eszegetni, és rendes, kemény savakkal rendelkező soproni kékfrankost kortyolni hozzá. A pogácsát bátran ízesítsük! Amit leírtam, alaprecept, de nyugodtan keverhetünk a tésztához Erős Pistát, dijoni mustárt, chilit. Én gluténmentes diétát tartok, ezért ilyen liszteket használok, de aki nem diétázik, nyugodtan készítheti BL55-ös búzalisztből.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ez nem fogyókúrázó széplelkeknek való kaja, ez egy laktató pogi. Fogyasszuk egy leves után vagy esti, borozgatós beszélgetések közben.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A konzervbabot leszűrjük, ha szárazbabot használunk, akkor kevés sós vízben megfőzzük. A főzött, kihűlt babot botmixerrel pépesítjük, vagy krumplinyomóval összetörjük. A babpépet az élesztővel, tojással, tejföllel, 5 dkg Házi Kenyérliszttel összekeverjük, 25 percet kelni hagyjuk.
  2. A híg keveréket utána átgyúrjuk a többi liszttel, sóval, borssal és a disznózsírral. Ha törik a tészta, akkor kevés vizet tehetünk hozzá. A nyers tésztát gömbölyítjük, és zacskóban a hűtőszekrényben pihentetjük. Pihentetés közben a hozzáadott zsír miatt még lágyabb lesz. A tészta így több napig eláll, előre is elkészíthető.
  3. Amikor eljön a pogácsasütés ideje, a tésztát vékonyan rizslisztezett deszkán kinyújtjuk, tetejét késsel mintázzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsatészta természetesen hajtogatható is, ekkor kb. 30×40 cm-es lapra nyújtjuk, két oldalról egyharmadát behajtjuk, még egyszer nyújtjuk, akkor félbehajtjuk, majd a következő nyújtásnál megint egyharmad-egyharmadot hajtunk rá. Utána szokásos módon kiszaggatjuk. Tetejét tojássárgájával kenjük, ha akarjuk, sajttal, szezámmaggal, tört napraforgómaggal díszíthetjük.
  4. Kelesztjük 20 percig, majd 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ha nagyobb pogácsákat szúrtunk ki, akkor a sütési időt növeljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 593
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mikibácsi

Mióta szakács: 2016.04.29.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
mikor: vacsora
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sajtos pogi

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

667
gluténmentes lisztkeverék 250 g
gluténmentes lisztkeverék 250 g
sertészsír 150 g
tejföl 150 g
babpüré 200 g
tojás 1 db
friss élesztő 25 g
20 g
fekete bors 3 g
tojássárgája 1 db
trappista sajt 80 g