Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pogácsa alaprecept Dittustól

Pogácsa alaprecept Dittustól
Pogácsa alaprecept Dittustól
62 perc / előkészület: 40 perc sütés: 22 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lehet a pogácsát csak finomlisztből is készíteni, akkor lazább lesz egy kicsit, de az én anyukám azt vallja, hogy minden tésztához fele-fele arányban kell a finomlisztet és a réteslisztet adni a mai lisztek csökkentett sikértartalma miatt. Ebből a mennyiségből kb. másfél normál sütőtepsi lesz.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előveszünk egy kényelmesen nagy műanyag tálat vagy kelesztő tálat, amiben össze tudjuk kézzel dolgozni a tésztát.
  2. A tálba beletesszük az élesztővel elkevert lisztet, és belemorzsoljuk a hűtőből kivett vajat, amikor szép egyenletesen elmorzsoltuk, beletesszük a tojássárgáját és a sós tejfölt, kézzel összegyúrjuk.
  3. Akkor jó a tésztánk, ha nem ragad már se a kezünkhöz, se az edényhez. Ha túl nedves a tészta, és még ragad egy kicsit, tegyünk még egy kis lisztet bele, ha túl száraz, mehet még egy kis tejföl. (Ez utóbbi nem szokott előfordulni, inkább az első - de ez lisztfüggő.)
  4. Ha megvagyunk, fedjük vagy takarjuk le az edényt, és tegyük a tésztát a hűtőbe pihenni legalább 2 órára, de maradhat egész éjjelre vagy egy napra is.
  5. Ha megpihent, a tésztát egy kicsit még összegyúrjuk, egy deszkán kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, és kiszaggatjuk kicsi pogácsaszaggatóval. (Lehet a hagyományos módon is, hogy kinyújtjuk, aztán félbehajtjuk, majd még félbe, és ezt megismételjük még egyszer-kétszer, de szerintem ez nem annyira lényeges, és elhanyagolható.) Ne legyen magas, mert felfelé kb. kétszeresére megnő majd a pogácsa!
  6. Ráhelyezzük őket a kizsírozott vagy sütőpapírral borított tepsire, megkenjük a tetejüket a tojással, és megszórjuk sajttal. A sietős háziasszonyok azt is csinálhatják, hogy a deszkán megkenik ez egész tésztát a tojással, rászórják egyenletesen a sajtot, és így egy késsel felvágják négyzetekre vagy rombuszokra, és így rá a tepsire.
  7. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon (alul-felül) sütjük, míg szép aranybarna lesz. (kb. 20-22 perc)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 361
elküldve: 12
receptkönyvben: 108
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Dittus

Mióta szakács: 2012.11.18.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

pogácsa alaprecept (pl. sajtos), sajtos pogi, klasszikus pogácsa, hagyományos sajtos pogácsa

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Makka
Makka / Makka Sat, 2012-11-24 13:22

Szerintem 2,5 dkg, mert 1 csomag élesztő annyi frissnek felel meg :)

603
finomliszt 25 dkg
rétesliszt 25 dkg
vaj 25 dkg
tejföl 175 g
tojássárgája 1 db
1 tk
instant élesztő 1 tasak
sajt 20 dkg
tojás 1 db