Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás szendvicstorta - smörgåstårta

Sonkás szendvicstorta - smörgåstårta
Sonkás szendvicstorta - smörgåstårta
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Készítsd el tortaként a kedvenc szendvicsedet!

A szendvicstorta a munkahelyemen szervezett reggeliversenyre készült. Az irodánk koncepciója  a "torta" volt, így ebben a formában igyekeztünk minden finom reggelit megalkotni. A korábban Svédországban élt kolléganőnk ötlete volt, hogy készítsünk szendvicstortákat is a svéd "smörgåstårta" alapján. Számtalan, főleg angol nyelvű receptet elolvastam, hogy megtaláljam az általam készítendő tortát. Nem akadtam az "igazi" megoldásra. Nem szerettem volna halasat készíteni, összedarálni a sonkát, vagy kész szendvicskrémeket használni.

Úgy döntöttem, hogy az a legbiztosabb, ha a kedvenc szendvicsemet készítem el, úgymond "lesz, amilyen lesz" alapon, a saját ötleteimre hagyatkozva. Az eredmény szinte tökéletes lett, és nem csak nekem ízlett. 

A recept nem különlegesség. Egy üzenet miatt gyarapítja a Nosalty receptjeinek sorát: izgalmas élmény a kedvenc szendvicsedet tortaként elkészíteni, próbáld ki!

hozzávalók / 12 adag

Krémek

Összeállítás

Feltétek, díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Krémek

  1. A tortához használt teljes mennyiségű diót megpirítjuk. (Én tűzhelyen csináltam, nem sütőben, egyenletesen elosztva, többször keverve, amíg illatozni nem kezdett.) A megpirított diót kis darabokra törjük.
  2. Olívabogyós (olajbogyós), szerecsendiós krém: A konyhai robotgépben összekeverünk egy doboz mascarponét egy doboz krémsajttal, ízlés szerinti mennyiségű szerecsendiót hozzáadva. Az olívabogyót szeletelve adjuk hozzá, direkt azért, hogy rá lehessen harapni kisebb darabokra. (Én egyet kb. 4 darabra szeltem.) Összekeverjük.
  3. Diós, fetás krém: A konyhai robotgépben összekeverünk egy doboz mascarponét egy doboz krémsajttal és a feta sajt háromnegyedével, hozzáadjuk a pirított dió felét. A maradék feta sajtot nem krémesítve használjuk, hanem kisebb darabokban elszórjuk a krémben, azért, hogy fetadarabokra is ráharaphassunk, ha az eredményt ízlelgetjük.

Összeállítás

  1. Kis csíkokra felszeleteljük a feketeerdő sonkát. (Azért nem hagyjuk egészben, mert nehéz vágni, elharapni, stb.)
  2. A tortaforma alját kibéleljük a bio teljes kiőrlésű, sűrű kenyérdarabjaival. (Az egész darabokat középre rakva, a szélekhez pedig a körformának megfelelően kisebb kenyérdarabokat vágva.)
  3. Rákenjük az olívabogyós krémet. A krém tetejét befedjük sonkadarabkákkal.
  4. Következő rétegként a teljes kiőrlésű toast kenyér szeleteket rakjuk fel. (Az egész darabokat középre rakva, a szélekhez pedig a körformának megfelelően kisebb kenyér darabokat vágva.)
  5. Rákenjük a fetás krémet. A krém tetejét befedjük sonkadarabkákkal.
  6. Utolsó rétegként a sima (fehér) toast kenyér szeleteket rakjuk fel. (Az egész darabokat középre rakva, a szélekhez pedig a körformának megfelelően kisebb kenyér darabokat vágva.)
  7. Amennyiben lehetőségünk van rá, egy éjszakára, de legalább egy-két órára hűtőbe rakjuk a tortát a formában.

Feltétek, díszítés

  1. A konyhai robotgépben összekeverünk egy doboz mascarponét egy doboz krémsajttal, amelyet a torta fedéséhez használunk fel. Leszedjük a tortaformát, és befedjük a tortát a krémmel.
  2. A torta tetején elszórjuk a rukkolát, madársalátát, diót, sárgadinnyét, majd a gránátalmamagokat.
  3. Tálalásnál a torta mellé külön is tehetünk sárgadinnyét és gránátalmamagot, hogy ízlés szerint lehessen ezekkel a szeleteket tovább gazdagítani.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 043
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

TimeaSzollosi

Mióta szakács: 2017.06.24.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
kategória: szendvics
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szendvicstorony

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

630
mascarpone 500 g
krémsajt 400 g
olajbogyó 280 g
szerecsendió 1 tk
feta sajt 200 g
dió 2 marék
kenyér 4 szelet
toast kenyér 4 szelet
toast kenyér 4 szelet
feketeerdő sonka 150 g
mascarpone 250 g
krémsajt 200 g
rukkola 20 g
madársaláta 20 g
sárgadinnye 250 g
gránátalma 1 db
dió 2 marék