Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkaleves húsvéti sonkaléből

Sonkaleves húsvéti sonkaléből
Sonkaleves húsvéti sonkaléből
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már untam, hogy húsvétkor mindig bableves, lencseleves legyen. Pár hónappal ezelőtt láttam az Ízőrzőkben ezt a sonkaleves receptet. Nagyon megtetszett, és már akkor elhatároztam, hogy legközelebb ezt fogom a húsvéti sonkaléből elkészíteni. Annyit változtattam a recepten, hogy nem rántottam a levest (gondolva, hogy így is a sonkától elég zsíros). Nagyon egyszerű, és nagyon finom leves. Aki unja a szokásos húsvéti leveseket, próbálja ki, mert tényleg pillanatok alatt egy nagyon finom leves lesz belőle.

hozzávalók / 6 adag

Sonkaléhez

Galuskához

  • 25 dkg tehéntúró (nálam 27 dkg)
  • 2 db tojás (nálam 10,8 dkg)
  • 20 dkg finomliszt (nálam 20,8dkg)
  • 1 csokor kapor (nálam 1,6 dkg)
  • 1 csipet (nagyobb csipet)
  • 2 dl víz (ez kb mennyiség, az a lényeg, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk)

Habarás

Szólj hozzá!

elkészítés

Sonkaléhez

  1. A sonkákat előző este hideg vízbe beáztatjuk. Másnap ezt a vizet leöntjük a sonkákról.
  2. Egy fazékba beletesszük a sonkákat, felöntjük hideg vízzel bőven. Beletesszük a babérlevelet, a szemes fekete borsot, a megtisztított fokhagymagerezdeket.
  3. Felforraljuk, majd utána kis lángon puhulásig főzzük. A főzési idő kb. 2,5 óra.
  4. Ha megpuhultak a sonkák (azaz a villát könnyedén bele tudjuk szúrni), akkor lehúzzuk a tűzről, és a sonkákat a főzőlében hagyjuk kihűlni (különben kemény lesz).
  5. A kihűlt léből kivesszük a sonkákat.

Galuskához

  1. A sonkalevet feltesszük a tűzre.
  2. Közben a galuskához a túrót villával áttörjük, hozzáütjük a tojásokat, beletesszük a lisztet, a csipet sót, a leöblített és felaprított kaprot, és először csak kevés vízzel elkezdjük összekeverni. A vizet fokozatosan öntjük hozzá, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk.
  3. Ha felforrt a sonkalé, akkor a galuskákat beleszaggatjuk.

Habarás

  1. A tejfölt a liszttel és a pirospaprikával csomómentesre keverjük, és hőkiegyenlítéssel behabarjuk a levest. 1-2 percig óvatosan kevergetve főzzük még, ha kell, utána ízesítünk.
  2. Melegen tálaljuk, kevés sonkával megszórva.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 718
elküldve: 1
receptkönyvben: 27
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sonkaleves kapros túrógaluskával, habart sonkaleves, húsvéti sonkaleves túrógaluskával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

818
kötözött sonka 90 dkg
füstölt tarja 90 dkg
babérlevél 4 db
fekete bors 15 szem
fokhagyma 5 gerezd
víz 3 l
tehéntúró 25 dkg
tojás 2 db
finomliszt 20 dkg
kapor 1 csokor
1 csipet
víz 2 dl
finomliszt 3 dkg
fűszerpaprika 1 ek
tejföl 30 dkg