Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sokmagvas dagasztás nélküli házi kenyér

Sokmagvas dagasztás nélküli házi kenyér
Sokmagvas dagasztás nélküli házi kenyér
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Külön öröm számomra, hogy olyan kenyeret ehetünk, ami mentes adalékanyagokatól, rostokban gazdag, nem vesz el sok időt az életemből, és hozzá tudok járulni, hogy egészségesebben táplálkozzunk.
Amióta megsütöttem, első dagasztás nélküli kenyerem fehér lisztből , azóta folyamatosan ezt esszük, csak már teljes kiörlésű liszttel keverve. Ez idő alatti tapasztalataimat szívesen megosztom.
Én légkeverős sütőben sütöm, de nem előírás. A 10-12 órás keléssel tovább eláll a kenyér, tehát másnap és harmadnap is finom lesz még. De 4-5 órás kelés után is finom a friss kenyér. A sütés előtti fél órás keléssel lyukacsosabb lesz, de ehhez is kell, hogy ne legyen túl lágy a tészta.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Házilekvárhoz, házikolbászhoz, krémlevesekhez (gomba, fokhagyma...stb) szerintem legfinomabb egy jó házi kenyér.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba beleöntjük a liszteket, a vizet, az élesztőt, a sót és a cukrot.
  2. Egy teflonban (pl. wok kiválóan alkalmas) megpirítjuk a napraforgó- és tökmagokat. Nem kell a teflonba semmi zsiradék, csak szárazon, barnulásig pirítjuk őket. Ha kész, átöntjük egy tálkába, hogy gyorsan kihűljenek.
  3. Hozzáadjuk a magokat is a tésztához és egy kevéske olívaolajat. De ez akár el is hagyható.
  4. Fakanállal - legjobb a lyukas fakanál - összekeverjük a kenyértésztát, és hagyjuk pihenni 10-12 órán keresztül.(Megsüthető már 4-5 óra után is, de ha van idő, akkor pihenjen inkább 10 órát).
  5. Ha letelt az idő, jól kilisztezett deszkára öntjük, és ellapítjuk.
  6. Összehajtjuk (négybe: két szélét és két tetejét), mint a pogácsatésztát. Ha nagyon ragad, lisztezhetjük nyugodtan, de a tésztának lágynak kell maradnia.
  7. Hagyjuk még így pihenni egy fél órát.
  8. Melegítsük elő a sütőt, de úgy, hogy a lefedett jénai a sütővel együtt melegedjen.
  9. Kb. 10 perc után betesszük a lágy kenyeret a forró jénaiba, és 30 percig lefedve sütjük 250 °-on, aztán 20 percet 225 °-on fedő nélkül. 
  10. Ha megsült szép barnára kívül, beecseteljük vízzel, és egy konyharuhával letakarjuk, hogy vékony, ropogós héja legyen (Ha nem ecseteljük, vastagabb és keményebb lesz a héja).

  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 161
elküldve: 2
receptkönyvben: 261
elkészítve: 10/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsi

Mióta szakács: 2010.07.13.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér, ropogós kenyér, DNK kenyér, sokmagvas kenyér

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evapauer
Jolimami / evapauer Sun, 2013-01-20 15:29

Kedves Marcsi! Megsütöttem, a végeredmény jó lett, de az előkészítésnél volt egy kis gondom: kb. 3x annyi vizet vett fel, mint a recept írja. Az eredeti mennyiség a lisztet át se nedvesítette, nemhogy nokedlitészta-állagot kaptam volna. A több vízzel viszont teljesen jól formázható, szép és finom kenyerünk lett. Köszönöm a receptet! Éva

Huncutka73
Huncutka73 Thu, 2012-11-01 15:00

Kedves Marcsi!
A recepted nagyon jó,a végeredmény tökéletesre sikerült, így a kenyér nagyon ízlett az egész családnak. Másoknak is ajánlani fogom, és én is biztos, hogy sokszor el fogom még készíteni. :)

AudryAnn
AudryAnn Wed, 2012-09-19 11:39

Szia! A kérdésem az lenne, hogy a fehér lisztet ki lehet e cserélni teljes kiőrlésű búzára, vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzára? Illetve, mivel még sohasem sütöttem kenyeret, ez alá is kell lábosba víz? Mikor kell a sütőbe tenni, és mennyit? Előre is köszi!

Trixybé
Trixybé Wed, 2012-09-19 00:28

Azt szeretném kérdezni ,hogy a 2,5dl az a csésze egység igaz?,és nem a két csészére értetted együtt.Nagyon tetszik a recept és ki is szeretném próbálni. Köszönöm!

soju11
soju11 Wed, 2012-08-01 16:22

Csodás recept! 3 hete sütöm, azóta nem vettünk bolti kenyeret. Annyira gyors és egyszerű hogy egy 1,5 éves és egy 6 hetes baba mellett is sikerül megcsinálni :) Hálásan köszönöm a receptet, a kisfiam tejallergiás és végre nem kell bolti kenyeret vásárolni amitől mindig tiszta ekcéma lesz (mindben van valami tejszármazék és egy csomó adalékanyag). Ez tényleg kenyér!!! Ráadásul finom is!

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Wed, 2012-08-01 17:24

Ennek a hírnek is tényleg nagyon örülök, és köszönöm, hogy megírtad. :-)

knekató
knekató Wed, 2012-07-04 16:27

Sziasztok! Tudna valaki segíteni nekem? Most, hogy 38 fok van, és a lakásban is 30 körüli a hőmérséklet, nem lesz semmi baja éjszaka a kenyérnek, ha bekeverem? Vagy tegyem hűtőbe?

Pajti
Pajti Wed, 2012-07-18 17:16

Szia, én 1-2 órára kint hagyom ebben a melegben, aztán éjjelre be a hűtőbe. Így hidegen még a formázása is egyszerűbb :)

dawn4u
dawn4u Sun, 2012-01-29 00:45

Nekem is az első kenyerem, nagyon jól sikerült, nagyon ízlett mindenkinek. :) Háát, nagyon büszke voltam... Köszi a receptet! Holnap azt hiszem készítem a következőt. :)

tunder111
tunder111 Sun, 2011-11-06 13:41

Életem első kenyere volt, nagyon féltem tőle, de sikerült!!! Nagyon jól nézett ki és finom is. Párom már követeli a következőt. Ráadásul az örökmozgó 10 hónapos kisfiam mellett is meg lehetett csinálni, ami nagy szó.:-) Köszönet a receptért!

beto
beto Thu, 2011-10-13 11:03

Nagyon jó recept, isteni finom és könnyű állagú kenyér született belőle! Én jénai kacsasütőben szoktam elkészíteni szilikonos sütőpapírral kibélelve! Így garantáltan nem ragad bele a kenyér!!

kuchera
kuchera Sun, 2011-09-25 14:08

Szia!

Ma sütöttem meg a kenyeret, de majdnem az egész alja bennragadt a jénaiban... Mit kellett volna alá raknom????? :((((
Köszi
Kuchera

furogabi
furogabi Fri, 2013-05-24 03:26

Szia!

Ha beleragad a kenyér a formába, akkor nem volt eléggé előmelegítve a forma a sütőben. Ha egy kis olajat öntesz bele, és elkened a forma alján, nem fog akkor sem leragadni.

Remélem, segítettem:-)

Üdv,
Gabi

beto
beto Thu, 2011-10-13 11:05

Szia! Ha javasolhatom, akkor béleld ki a jénait szilikonos (!) sütőpapírral! Semmi nem ragad így le, én régóta használom és tényleg nagyon praktikus!

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Fri, 2011-09-30 10:13

Szia!

Nekem még soha nem ragad bele a jénaiba. Milyen sütőben sütötted?
Én sose rakok alá semmit. Illetve én mikróban sütöm légkeverés funkción és a jénait nem közvetlenül a forgótányérra teszem, mert akkor semmi sem sül meg rendesen. Akkor leragadhat. Amúgy el sem tudom képzeni mi történt.

kuchera
kuchera Fri, 2011-09-30 21:19

Szia!
Én sima gázsütőben sütöttem, majd kipróbálom a sütőpapírt.
Köszi

fishers
fishers Mon, 2011-09-26 10:40

Szia Kuchera!
Én sütőpapírt teszek a jénaiba, ha kész a kenyér, szépen le lehet húzni róla. További szép napot!

fishers
fishers Fri, 2011-09-16 12:02

Kedves Marcsi!
A kenyér nemcsak hogy gyönyörű lett, de az íze is tökéletes! A tésztát kicsit sósabbra csináltam és tettem bele őrölt köményt is. A Kedvesemnek is nagyon ízlik, pedig Őt nem könnyű elkápráztatni. Egy szó mint száz, hálás vagyok a kitűnő receptért, nagyon-nagyon köszönöm!

fishers
fishers Thu, 2011-09-15 19:57

Kedves Marcsi!
Annyira ,,beleszerettem,, a kenyeredbe, hogy mióta rátaláltam a recire, azóta csak ezt sütöm. Próbáltam BL 80-as kenyérliszttel is, de a végeredmény nem lett tökéletes, maradok a sima búzalisztnél. Egy kicsit nagyobb méretű kenyérke sütésének érdekében ma, az összes hozzávaló mennyiségét egy negyed résszel megemeltem és a végeredmény kb. 1 kg.-os és gyönyörű! A pékségben sem árulnak szebbet! Az ízéről nem tudok számot adni, mert még forró. Holnap, ha megkóstoltuk, írok. Szép estét mindenkinek!

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Fri, 2011-09-16 08:13

Kedves fishers!

Nagyon-nagyon örülök neki! Köszönöm, hogy megírod! Már megérte feltenni!
Üdv
Marcsi

fishers
fishers Fri, 2011-09-02 12:30

Kedves Marcsi!
Megsütöttem a kenyérkét, isteni finom lett! Legközelebb dupla adagból, nagyobb méretben próbálkozom, remélem ugyan ilyen sikerrel. Nagyon nagyon örülök ennek a kiváló receptnek, ezentúl csak ilyen kenyeret fogok sütni. Köszönöm! Bátran ajánlom mindenkinek!

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Fri, 2011-09-02 17:20

Kedves fishers!

Vártam már az eredményt és nagyon örülök, hogy finomra sikerült. Azt pedig külön köszönöm, hogy utána még meg is osztottad az élményt.

üdv
Marcsi

fishers
fishers Tue, 2011-08-30 10:46

Kedves Marcsi!
Ez a recept megy a mentettek közé! Alig várom, hogy legyen időm megsütni! Majd megírom, hogy hogy sikerült. Külön hála és köszönet a világosan megfogalmazott és pontos receptért! További szép napot Neked!

anita0505
Anita0505 / anita0505 Fri, 2011-04-29 22:32

Szia Marcsi,
nagyon nagyon tuti ez a kenyér recept, ma már bátran kombinálom magvakkal is!
Több dagasztás nélküli kennyérrel próbálkoztam, elégedett is voltam többé-kevésbé, de amióta ezt a kenyeret sütöm, az eredmény MINDIG tökéletes!!!
Már több, mint két hónapja nem veszünk boltban kenyeret!
Köszi ill. köszönjük (a férjem is)! :-)
Anita

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Mon, 2011-02-07 10:31

Nem nagyon értem. Így bármilyen kenyérrecepttől lehet déjá vu. Valami közös mindegyikben van.

A tökéletes receptet sokan keresik, akik valóban jó kenyeret akarnak sütni. És még ha meg is találja az ember, nem lesz mindig egyformán tökéletes.

Dolce Vita oldalán a ciabatta fogott meg, azt szeretném majd kipróbálni.

muci6305
muci6305 Fri, 2011-01-28 12:28

Nagyon régen keresek jó kenyér receptet mikor rátaláltam a receptedre éreztem ez jó lesz.
Egy baja van nagyon kicsi és gyorsan el is fogy, így aztán süthetem a következőt
Kössz Marcsi

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Fri, 2011-01-28 12:53

Az igaz, hogy kicsi, mi ketten vagyunk, így pont elég, de nekem is minden nap kellett sütnöm. Most kicsit ellustultam, pedig nem túl sok idő.

Örülök neki, hogy bevált, szerintem is remek recept.

Köszi muci, hogy megosztottad a véleményedet. Ez nekem is öröm.

472
finomliszt 2 bögre
rozsliszt 1 bögre
víz 3.75 dl
élesztő 0.62 dkg
2 kk
cukor 0.5 teáskanál
olívaolaj 1 ek
lenmag 1 ek
szezámmag 1 ek
napraforgómag 1 ek
tökmag 1 ek