Nosalty Logó

Sofrito - a korfui marharagu

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 437 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1746 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 122 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    740.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    427 mg
  • Nátrium
    131 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    201 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    190 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    169 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    569 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    628 micro
Összesen 437 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    167.9 g

Zsír

  • Összesen
    74.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    458 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2962.1 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    255 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    1708 mg
  • Nátrium
    525 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.1 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    804 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    758 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    675 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2275 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2511 micro
Összesen 1746 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    206 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 122 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A marhahúst (nyakból vagy lábszárból szuper) nagyobb darabokra kockázzuk. Alaposan sózzuk-borsozzuk, majd meghintjük egy-két evőkanál liszttel és összeforgatjuk. Akkor jó, ha a liszt egyenletes bevonatot képez a húsdarabokon.
  2. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat - mindenképpen olyan fajtát használjunk, ami bírja a hőkezelést. Rádobjuk a húsdarabokat, mérsékeljük a lángot, és mindkét oldalukon aranybarnára pirítjuk őket.
  3. Hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt fokhagymagerezdeket, a száraz fehérbort, valamint a fehér balzsamecetet. Keverünk az egészen egy alaposat, majd lefedjük, és hagyjuk alacsony lángon fél órát párolódni.
  4. Ezután meghintjük egy kevés cukorral - erre azért van szükség, hogy a sok savasságot kicsit ellensúlyozzuk. Eztán öntsük fel a húsleves alaplével.
  5. Kóstolgassuk, korrigáljuk a só- és borsmennyiséget, illetve ha kell, adjunk hozzá még egy keveset a hiányzó ízekből (édesség, savasság). Keverjük meg alaposan, majd hagyjuk 1,5-2 órát takarékon főni, időnként meg-megkeverve.
  6. Frissen aprított petrezselyemmel és reszelt citromhéjjal meghintve kínáljuk. Köretnek szuperül áll hozzá krumplipüré vagy rizs, de ha rám hallgattok, ecetes-olívás tört burgonyát készítetek mellé.
  • elkészítettem: 1 alkalommal
  • Feltöltés dátuma: 2020. September 28.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Rosanics Petra 106 recept

Ha már mi nem mehetünk Görögországba, akkor Görögországnak kell hozzánk jönnie - például ebben a korfui marharagú formájában. A húsétel különlegességét a savasság és az édesség húsoknál szokatlan párosítása adja, amit fehér balzsamecettel varázsolunk bele. Aki egyszer megkóstolja, biztosan repertoárra fogja venni!  Köretnek pedig mindenképpen érdemes kipróbálni hozzá az ecetes-olívás tört burgonyát. Maga a sofrito egyébként a legtöbb spanyolajkú országban egy sűrűre főzött, hagymás-paradicsomos-paprikás-olajos alapszaft, amit nagyon széleskörűen használnak, és aminek pontos elkészítése országonként és régiónként változik. Ezzel szemben a görögországi Korfu szigetén ezt a konkrét marharagút nevezik így, ahová az eredeti sofrito valószínűleg némi szefárd zsidó behatás után (ők adták hozzá a húst), itáliai közvetítéssel juthatott el. A receptet Akis Petretzikis-től lestem, ő egy görög gasztroblogger/vlogger, érdemes követni!

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek