Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Slambuc - Évi nénitől

Slambuc - Évi nénitől
Slambuc - Évi nénitől
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám kedvére főztem az ételt, visszanyúlva alföldi gyökereimhez. A legfinomabb slambucot, amit valaha ettem édesapám főzte. Mindig rá gondolok, amikor ezt az ételt látom vagy főzöm.

hozzávalók / 2 adag

A lebbencstésztához

A slambuchoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát az olajon megpiríjuk, hozzáadjuk a felkockázott bacont, és amikor az is kezd pirosodni, a nyers tésztát, amit rózsaszínre pirítunk.
  2. Ezt követően hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, paprikát, paradicsomot, kolbászt, fokhagymát, majd a fűszereket és 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. 
  3. Fedő alatt alacsony lángon főzzük, amíg minden megpuhul, levét elfővi.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 41 401
elküldve: 7
receptkönyvben: 284
elkészítve: 11/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

betyáros, tésztakása, öhön

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-05-16 10:01

Köszönöm, nagyszerű laktató étel , a családnak ízlett.
Köszönöm szépen a receptet. :)
Éva-Anyóca

Moon-T.Sugo
Moon-T.Sugo / Moon-T.Sugo Thu, 2011-11-03 10:20

Kedves Éva !
Tisztelettel megköszönöm hozzászólását, azt pedig külön, hogy a mai világban szokatlan kedvességgel fogadta a talán kicsit "erős"megjegyzésemet! Mentségemre legyen mondva, hozzászólásomat az építő jellegű hagyományok megőrzése céljából írtam,nem pedig rossz,lekezelő szándékkal. (Magam is jártam így már egynéhány esetben, amikor jó szándékom hiányosságokat hozott a felszínre.)
Természetesen ezek után úriemberhez méltóan "kutya"kötelességem kérésének eleget tenni! Meg tudom ezt tenni annál is inkább,mert az ominózus hajdúbagosi főzésnél minden lépést,minden mozzanatot kézzel feljegyeztem,így az "igazi" slambuc receptje (mint annyi sok-sok más) rendelkezésemre áll, és többször meg is főztem.Sikerrel!
Kérem azonban türelmét, mivel még kb. 10 napig külföldön tartózkodom,de visszaérkezésem után ígéretem szeretném teljesíteni!
A továbbiakban szívesen váltanék gondolatokat Önnel hasonló témakörben, ezért kérem amennyiben Ön nem zárkózik el ettől,a most már regisztrált lapomon megadott e-mail címen kérem felém szíveskedjék jelezni!
Tisztelettel : M.-T. Sugo

Moon-T.Sugo
Moon-T.Sugo / Moon-T.Sugo Wed, 2011-11-02 08:00

T.Szerkesztő !
A Slambuc fent közölt receptje ennek a nagyon finom hagyományos népi ételnek a silány, mondhatnám városi "panelesített" változata,amit fel kellene tüntetni, mert a SLAMBUCHOZ (amit Én mint hobbyszakács Hajdúbagos községben tanultam meg) köze nincs! Ilyet a beküldő Édesapja nem főzhetett !
Csodálkozom, hogy egy színvonalas gasztronómiai honlap szűrés nélkül közöl ilyen recepteket!
Sajnálom, de őszintének kell lenni, ez az igazság!

viola01
Hagymafaló / viola01 Thu, 2014-10-23 12:00

Az én édesapám Szabolcs-Szatmár-Beregi, és nálunk a következő képpen néz ki a slambuc (mértékegységeket nem tudok, mert én a tarhonya miatt nem szeretem ):
tarhonya
burgonya
vöröshagyma
zsírszalonna

bors
kömény
A krumplit sós vízben megfőzzük, félretesszük száradni. A szalonnát üvegesre sütjük, kiszedjük egy kis tányérra, a zsírjában megdinszteljük a durvára kockázott hagymát, megpirítjuk a tarhonyát (nem tudom, szokás-e előtte megfőzni, szerintem nem, mondom, nem szeretem, nem csinálok ilyet). Hozzáadjuk a felkockázott főtt krumplit, sózzuk, borsozzuk, köményezzük, és picit még együtt pirítjuk, hogy épphogy megkapja a krumplit. Néha kolbászt is szoktunk sütni a szalonnával, hogy ízletesebb legyen. Kovászos vagy savanyú uborkával és puha kenyérrel tálaljuk.
Szóval nálunk ez így néz ki, gyerekként nagyon szerettem, ma már kiguberálom a tarhonyát belőle, ami igencsak kemény meló. :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2014-10-23 13:30

Érdekes és bizonyára ízletes. Egyszer mindenképpen kipróbálom ezt a variációt is. Köszönöm a receptet.
Üdv: Évi néni

viola01
Hagymafaló / viola01 Fri, 2014-10-24 01:36

Hát, nekem az Ön verziója jobban tetszik. :) Pásztortarhonyának is hívják a mi verziónkat.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2011-11-02 13:06

Tisztelt Moon-T Sugo!
Örülök, hogy sikerült az internet világában összetalálkoznunk, mert így Öntől megtudhatom az igazi receptet, már amennyiben egy ilyen gasztronómiai honlapon keresztül azt elárulná nekem. Szívesen megtanulnám, mert már Apukámtól nem tudom, így valószínűleg megkopott az emlékem az egyébként is nagyon ritkán főzött ételről, bár idős Édesanyám, akinek elkészítettem, így is nagyon örült neki. Egyebekben igaza van, az Édesapámé valóban sokkal ízletesebb volt, de Ő már nem tudja elmondani nekem. Ha megkérem szépen, pótolná eme hiányosságomat? (Én is csak hobby szakács vagyok.) Üdvözlettel: Vass Éva

915
tojás 1 db
finomliszt 10 dkg
burgonya 25 dkg
bacon 10 dkg
lángolt kolbász 15 dkg
paradicsom 1 db
tv paprika 1 közepes db
paprika 1 közepes db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 1 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
paprikakrém 1 ek
napraforgó olaj 1 ek