Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Topogó

Topogó
Topogó
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokféle elnevezése van ennek az ételnek: slambuc, levetlen, stb, de mifelénk topogónak hívják. Én ezt a nagymamámtól tanultam. A család egyik kedvence! Egyszerű étel a hétköznapokra vagy a nyári bográcsozáshoz (bográcsban is elkészíthető). Jó csípősen az igazi!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis darab füstölt szalonnát kockára vágunk, és egy serpenyőben kiolvasztjuk, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, és megdinszteljük, majd pirospaprikával megszórjuk, és felengedjük 1,5 l vízzel.

  2. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, fűszerezzük borssal, őrölt köménnyel, sózzuk. Belekarikázunk kb. 10 cm-nyi füstölt kolbászt, hozzáadjuk az összevágott paradicsomot és egy-két erőspaprikát. Addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.

  3. Ha kész, beleszórjuk a tésztát. A lé pont annyi rajta, hogy mire a tészta is megfő, addigra beszívja az egészet. Mikor ez is megfőtt, nem marad más, mint megpirítani az egészet. Jó étvágyat!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 30
össznézettség: 47 823
elküldve: 8
receptkönyvben: 221
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Timike85

Mióta szakács: 2012.06.04.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

slambuc, levetlen, kolbászos krumplis tészta

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gregor
Greg / Gregor Thu, 2014-10-30 21:23

Nagyon jó ez a recept és szinte megegyezik az általam betyárosnak ismert étellel. Imádom és itthon is képes vagyok a panelkonyhában, bográcsban elkészíteni, mert az az igazi.

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2012-11-27 09:52

Ezt mi is szeretjuk. En is tudok egy masik nevet, csak az a baj, hogy az en gepemmel nem lehet pontokat tenni az o-re:-"ohom" (pontokkal az o-n!:)))) szoval ertitek!?

vmaxter
vmaxter Tue, 2012-11-27 07:43

Legyen inkább topogó. Én a slambucot mindig bográcsban készítem és nem kell bele ennyi minden. Szalonna, tészta piritás. Krumpli rövid lében sóval. Majd puhulás után pirítás. Több alapanyag nem is nagyon volt anno pásztor embernél.

Timike85
Timike85 / Timike85 Tue, 2012-11-27 11:43

Hát igen! A hagyományos változatot én is ismerem, de hát ahogy teltek az évek úgy alakult ez az étel is. Mindenki rakott hozzá egy kicsit, de az alapok megmaradtak. :)

vmaxter
vmaxter Tue, 2012-11-27 17:30

Ha slambuc, akkor még lehet betyáros, öhöm vagy handabakáré...

651
burgonya 1 kg
tészta 25 dkg
füstölt szalonna 10 dkg
kolbász 8 dkg
paradicsom 1 db
hegyes erős paprika 2 db
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 1 közepes fej
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
víz 1.5 l