Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgaborsó főzelék 5. - sonkalében főtt, lilahagymával

Sárgaborsó főzelék 5. - sonkalében főtt, lilahagymával
Sárgaborsó főzelék 5. - sonkalében főtt, lilahagymával
130 perc / előkészület: 10 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt és az ilyen típusú főzelékeket, mint a bab, a lencse, a felesborsó, mindig lilahagymával ettük gyerekkoromban. Igaz, akkor a tányér aljában szeltük össze, és így locsoltuk meg ecettel, de ez egyszerűbb nagytételben. Ez az íz megmaradt bennem, és jól becserkésztem a jelenlegi családomba is. Nagy sikerrel, mert ha nincs, vagy elfogy követelik. Anélkül nincs főzelék.:)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Bármilyen feltéttel nagyon finom, én most debrecenit sütöttem még hozzá, és fasírozott golyócskák is voltak.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sonkát előző este beáztatjuk, másnap ebben a vízben feltesszük főni 1 hagymával, 5-6 gerezd fokhagymával, babérlevéllel és az egész borssal.
  2. Kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Lehetőleg a főzőlében hagyjuk kihűlni.
  3. A másik hagymát és a megmaradt fokhagymát lereszeljük.
  4. A sárgaborsót megmossuk, és a reszelt hagymákkal és annyi főzőlével, hogy bőven ellepje, feltesszük főni.
  5. Ha kell, utánasózunk, és enyhén borsozzuk. Amikor majdnem puha, de még vannak egész szemek benne, berántjuk.
  6. Az olajban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, a tűzről levéve hozzákeverjük a paprikát, és állandó keverés mellett a főzelékhez adjuk. Nem fog összecsomósodni, ha nem engedjük fel vízzel.
  7. Ha kell, még utánatöltünk a főzőléből, ne legyen túl sűrű, és elkeverjük benne a tejfölt, majd összeforraljuk.
  8. Amíg elkészül, a lilahagymákat apró kockákra vágjuk, és meglocsoljuk ecettel.
  9. A sonkát felszeleteljük és a főzelékhez tálaljuk. Lilahagymával megszórjuk, és nagyon jóízűen megesszük. :)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 41 009
elküldve: 5
receptkönyvben: 232
elkészítve: 11/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

lilahagymás felesborsó főzelék, sárgaborsó főzelék sonkával főzve

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pincekacsa
pincekacsa Tue, 2012-10-02 16:26

Hát ez nagyon finom lett, az egész családnak nagyon ízlett (pedig én eddig nem is szerettem a sárgaborsó főzeléket).
Na jó, a lilahagymát nem mertem kipróbálni, de következő alkalommal biztos bátrabb leszek!
Köszönöm: Judit

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Wed, 2012-05-30 19:03

Szia Geleva ! Tegnap este elkészítettem vacsorára a sárgaborsó főzelékedet. Most ettem először ecetes lilahagymával, nagyon ízlett a családnak, no meg nekem is :)

hecsedli
hecsedli Tue, 2012-02-07 19:44

Kedves Geleva, ez volt az egyik kedvencem a menzán és már vagy huszon...harminc éve nem ettem, hát úgy döntöttem elkészítem, még ha a fiúk fújolnak is.
Nos, a nagyobbik lánykám nem tud lejönni róla, 5percenként suttyomban beleeszik a lábasba, pedig még vacsi előtt vagyunk. Hát ilyen lett. Köszönjük szépen :))

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2012-02-10 10:23

Kedves Hecsedli!
Nagyon örülök, hogy ilyen sikere lett és régi emlékeket idézett fel ez az egyszerű, finom étel.:)))
Nálunk is mindenki szereti.
Én köszönöm, hogy elkészítetted és a visszajelzést is. :)
Üdv: Éva

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2011-04-21 20:23

Most meg az jutott eszembe, hogy egy sárgaborsó-főzeléktől hová jutottunk... :DDD

Geleva
Geleva / Geleva Sat, 2011-04-23 08:56

:-DDD! Látod, milyen "veszélyesek" ezek az egyszerű ételek is. Jó kis "barátságok" születnek...és a koleszterinről nem is beszélek. :-DDD
Puszi, Éva

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2011-04-20 12:38

Kedves Éva!
Remélem nem kaptál még frászt, hogy mindig írok Neked. De ha meglátom valamelyik receptedet, késztetést érzek, hogy leírjam ami eszembe jut. Nagyon szeretem ezt az oldalt, elismerés azoknak, akik létrehozták. :))) Sok jó recept, sztori, emlék előjön.
Szakácsként még nem regisztráltam, de talán egyszer megpróbálkozom a feltöltéssel, mert elég sokat sütök-főzök. De jópofa, hogy él benned egy kép rólam és kíváncsi vagy rám, aranyos vagy!
A Facebook-on fent vagyok (Patai Edit Batóné) Te nagyon csinos vagy, és a lányaid gyönyörűek!
Puszi, Edit

Geleva
Geleva / Geleva Wed, 2011-04-20 21:12

Drága Editkém!
Dehogy kaptam!!! Sőt, nagyon örülök, amikor látom a hozzászólásaidat, mindig melengeti a szívemet! :-) Nagyon jó érzés, hogy másnak is kellemes dolgok jutnak eszébe egy ételről, történetről. A család melege, a nagyszülők gondoskodó, féltő szeretete...sok, sok szép emlék. :-)
Nagyon köszönöm a kedves bókot, a lányaim nevében is! :-)
Én is meglestelek ám, és nem csalódtam...egy kedves, melegszívű, barátságos arcot láttam, pont olyat, amit elképzeltem. :-) Ha nem veszed zokon, be is jelöltelek ismerősként, mert már azok vagyunk...ugye...??? :-))) Mi az, a közel háromszáz km távolság???...nem akadály! Még mindig várlak falatozni! :-)))
Puszi, Éva

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2011-04-21 19:41

Évikém, de örülök annak, amit írsz! Rögtön vissza is jelöllek, a távolság meg... Különben régebben gyakran jártunk "felétek", mivel lakástextil gyártással foglalkozunk és oda is szállítottunk. Sajnos mára nagyon beszűkült a piac, korlátozódtak a lehetőségek. Ahol én lakom, egy kisváros, itt mindenki ismer mindenkit.
Szóval örülök Neked és várom a további receptjeidet !
Puszi, Edit

Geleva
Geleva / Geleva Sat, 2011-04-23 08:53

Kedves Edit!
Köszönöm, hogy "elfogadtál" :-) Sajnálom, hogy jelenleg nincs lehetőségetek ezen a területen tevékenykedni. Talán változik még a helyzet, jó irányba. :-) Én sajnos nem járok arra, nekem Bp, és a Dél-Dunántúl (négy megye) a "működési területem".
A kisvárosi hangulatért irigyellek, bár néha rájövök, hogy Kaposvár sem nagy, legalábbis pletyka szinten mindenki tud valamit a másikról.:-)
Jelenleg is várakozik néhány receptem, és még megpróbálom bővíteni a kínálatot. :-)
Megyek is, bedobom magam a süti-főzibe, mert nem lesz ünnepi menű! :-)
Boldog, kellemes ünnepet!
Éva

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-04-19 10:24

Kedves Éva!
De régen ettem ilyen jó kis főzeléket, teljesen elfelejtettem, pedig milyen finom! És képzeld, nálunk is úgy volt, hogy amikor Anyukám babot főzött, Apu (nem tudom, miért ő) nagyon-nagyon apró kockákra vágott hagymát tett a tányérunkba, úgy mint nálatok. Érdekes volt olvasni és emlékezni.
Szóval köszönöm a receptet és a történetet.
Edit

Geleva
Geleva / Geleva Tue, 2011-04-19 14:08

Szia Edit! ;-)
Jaj, de jó!!! Bár hová nézek :-), Téged látlak...:-DDD
Ugye, milyen finom is volt, főleg amikor még nekünk vágták apróra....:-) Mi meglocsoltuk kevés ecettel is...hmmm, minden "száraz" főzelékbe imádtuk. Bab, lencse, felesborsó.
Örömmel tölt el, hogy másban is kellemes emlékeket sikerült felidéznem. :-)
Editkém! Áruld már el nekem, hogy hol láthatlak??? Fent vagy-e szakácsként???
Én találtam egy Editet, de nem tudom, hogy az Te vagy-e? Lehet, hogy nem jól kerestem...:-(((
Bennem él egy kép egy Editről, és lehet, hogy nem is Te vagy..., lécci avass be!!!
Köszi, puszi: Éva

Mucóka
Mucóka / Mucóka Mon, 2011-04-18 14:25

Fantasztikusan néz ki,gyönyörűen tálaltál(megint!!!!)...
Ahogy megláttam a fotót, egyből tudtam, hogy ez a recept nem lehet másé, csak a Tiéd...és mostmár a miénk is!
Kellemes hsvéti ünnepeket kívánok Neked és családodnak!
Üdv.:Kata

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2011-04-18 22:06

Kedves Kata!
Nagyon köszi, aranyos vagy. Örülök, hogy megoszthattam.
Nektek is nagyon kellemes, tartalmas ünnepeket kívánok!
Nagyon szép nyuszis időjárást! :-)))
Éva

539
felesborsó 50 dkg
sonka 50 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 8 gerezd
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 2 db
fekete bors 15 szem
finomliszt 2 evőkanál
napraforgó olaj 2 ek
fűszerpaprika 1 teáskanál
tejföl 2 dl
lila hagyma 3 közepes fej
ecet 0.5 dl