Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napsugár dahl

Napsugár dahl
Napsugár dahl
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedvenc vegetariánus éttermemben - amely sajnos már bezárt - nagyon sokszor rendeltem sárgaborsó dahlt, és a hideg idő beálltával itthon is több alkalommal eszünk hüvelyeseket. Bár már nem eszem kizárólag vegetariánus ételeket, mint néhány évvel ezelőtt, a kedvenc vega receptjeimet sosem felejtem el. Megnyugtatják a gyomrot, melegítik a testet.

A dahl az indiaiak főzeléke. A dahlok hüvelyesekből készülnek, és ezt azért is jó fogyasztani, mert teljes értékű fehérjét képeznek bármiféle gabonával kiegészítve. Tehát kenyérrel, barna rizzsel, bulgurral kísérve értékes fehérjét kapunk, anélkül, hogy bármiféle állati eredetű ételt vettünk volna magunkhoz.

A répa pedig izgalmas ízt ad a főzeléknek. Mióta pedig "brit tudósok" bebizonyították, hogy lényegesen több béta karotint nyer az emberi szervezet a főtt répából, mint a nyersből - tessék leguglizni -, még többet teszek ebbe az ételbe is. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Pirítóssal, barna rizzsel, bulgurral - bármilyen gabonakörettel finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hüvelyesek egy tálba öntjük, és éjszakára beáztatjuk. Sokkal hamarabb megfőnek így.
  2. Másnap alaposan átöblítjük őket, majd annyi vizet öntünk rájuk, hogy teljesen ellepje őket, és fedő alatt legalább 20 percig főzzük a hüvelyeseket. A répát hámozzuk, felkarikázzuk, és még a főzés elején hozzáadjuk a fazék tartalmához.
  3. A fedőt egy idő után félre is csúsztathatjuk, így elpároljuk a felesleges vizet.
  4. A főzeléket sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát a főzés végén, az utolsó 5 percben adjuk hozzá.
  5. A többi fűszert csak a legvégén adjuk az ételhez ízlés szerint, vagy mindenből egy csipetet. Ügyeljünk az ízek harmóniájára.
  6. Ha már elég sűrűnek találjuk az ételt, ez is egyéni ízléstől függ, elzárjuk a gázt. Botmixerrel pépesítve még intenzívebb ízt kapunk.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 136
elküldve: 3
receptkönyvben: 206
elkészítve: 2/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Tuvia

Mióta szakács: 2011.01.12.
97 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sárgaborsó-főzelék, sárgaborsó dahl, dahl

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

601
felesborsó 25 dkg
csicseriborsó 20 dkg
vöröslencse 20 dkg
fokhagyma 2 gerezd
sárgarépa 2 nagy db
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
gyömbér 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kurkuma 0 ízlés szerint
garam masala 0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
víz 2 l