r
Nosalty Logó

Sárgabarackos gombóc

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
ze(n)derta
Sárgabarackos gombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Összesen 1069 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Összesen 4278 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Összesen 222 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24.3 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    825.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    307 mg
  • Nátrium
    318 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178.7 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    1273 micro
  • β-crypt
    122 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 1069 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    97.3 g

Zsír

  • Összesen
    113.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    194 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3302.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    187 mg
  • Kálcium
    243 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    343 mg
  • Foszfor
    1229 mg
  • Nátrium
    1271 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    714.8 g
  • Cukor
    117 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    820.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    524 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    40 mg
  • C vitamin:
    120 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    395 micro
  • Kolin:
    260 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    88 micro
  • β-karotin
    5091 micro
  • β-crypt
    488 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    781 micro
Összesen 4278 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    264 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 222 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A krumplit megmossuk és héjastul enyhén sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk kicsit hűlni.
  2. Meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk (ennek hiányában a reszelő kisebbik lyukán lereszeljük.
  3. Hozzáadjuk a zsírt, a tojást, sótés annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
  4. Lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra kisodorjuk és késsel 5x5 cm-es négyzeteket vágunk.
  5. A sárgabarackot megmossuk, kimagozzukés kisebb darabokra vágjuk (ha apró szemű barackot kapunk, akkor abból egy felet is beletehetünk).
  6. A cukrot összekeverjük a fahéjjal és ebbe hempergetjük a barackokat, majd a tésztába töltjük. A széleket az ujjunkkal jól összenyomkodjuk és a tenyereink között gombócokat formázunk.
  7. Bő, enyhén sós, lobogva forró vízbe tesszük a gombócokat, és kb. 2-3 percig főzzük, miután a gombócok feljöttek a víz felszínére.
  8. Leszűrjük a vizet és pirított darába hempergetjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 42
  • Össznézettség: 64561
  • Feltöltés dátuma: 2008. július 07.

Ajánló

A @{pirított dara} helyett természetesen pirított morzsába is forgathatjuk, de nálunk a gombóchoz már csak a dara dukál.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sárgabarackos gombóc
ze(n)derta 188 recept

Ma úgy ébredtem, hogy kedvem van ablakot pucolni. Nem mondom, meglepő gondolat volt korán reggel. Aztán még arra is volt kedvem, hogy hosszasan pepecseljek a konyhában. Ez lett az eredménye.

Hozzászólások

orsika05

jó kis recept ez! a gombóc sárgabarackkal is tényleg nagyon finom, de legközelebb a fahéj helyett vaníliás cukorral fogom kipróbálni! ;)

ze(n)derta

kedves Orsika! nosza rajta ;-) majd számolj be róla, milyen lett... üdv, toma

Szeva

Kedves Toma! Milyen krumplit használtál a sárgabarack gombóchoz? Az öreg krumpli már nincs, a friss sárgabarack még nincs probléma állt el?. Vagy a krumpli / liszt aránya ezért 1:1 ? Kudarcba fulladt a kísérletem: Az öreg krumplit nem tudtam tovább dédelgetni, ezért elkészítettem a gombóc tésztát és a fagyasztóban ?riztem barackszezon idejéig. Egy kis liszttel átkevertem a dagasztógépben, mert láttam, hogy beleragadok. Mikor megelégeltem, a vége az lett, hogy nokedliszaggatón át küldtem forróvízbe és öblítés után mákos illetve diós/prézlis bundát kapott. Az éppen készül? baracklekvárból loptam a tetejére. Azt hiszem Bíró Lajos most tépi a haját a gombóc ilyetén való újraértelmezését?l. Üdv: Éva

ze(n)derta

kedves Szeva! már nem tegnap készítettem ezt a gombócot (nem is tudom, mikor csináltam utoljára? ;-) de öreg krumplit használtam. anyukámtól azt tanultam, hogy az új krumpli csak szedésre lesz megfelel? bármilyen krumplis tészta készítésére. ami a fagyasztást illeti, én még csak úgy próbáltam, hogy a készre f?zött gombócot fagyasztottam le szépen sorjában, így csak fel kellett melegíteni, illetve bundába öltöztetni, nehogy megfázzon. ha jól sejtem, a krumpli nem igazán bírja a fagyasztást, biztosan ezért voltál kénytelen galuskásítva elfogyasztani ;-) azért remélem ízlett! üdv, toma

Szeva

Kedves Toma! Én is pont így tudtam a krumplis játszmát. De, a kisördög nem alszik, és próbálkoztam. A szilvásgombóc idejére már a krumpli liszttartalma is javul. De a sárgabarackos gombóc hogy "születik" ? Aki tudja ossza meg! Üdv: Éva

ze(n)derta

hát én voltam az elkövet?, s már nem emlékszem pontosan, hogy otthon a családi pincében bukkantam-e még pár szem öreg krumplira, vagy a piacon sikerült vásárolnom... bocsánat, ha felizgattam az ízlel?bimbóidat, és egyben nehéz feladat elé állítottalak! üdv, toma

Lucaaa

Akkor új krumplival nem lehet elkészíteni? :( Luca

ze(n)derta

kedves Luca! gombócot mindig csak öreg krumpliból szabad készíteni. üdv, toma

Messzi mama

Nagyon finom lett a sárgabarackos gombóc, tegnap készítettem 34 db. lett a fiúk 25 db-t el is fogyasztottak bel?le még azon melegében! Nálunk pirított zsemlemorzsával készült!

ze(n)derta

jaj annyira szeretem ezt a megszólítást: Messzi Mama ;-) gyermekkorom világa... üdv, toma

Törölt felhasználó

Kedves Mindenki ! Meg tudja-e valaki mondani, milyen tipusu krumpli kell a gombochoz. Azt tudom, hogy Anyukàm mindig öreg krumplit vett a piacon, még a szilvàs gombochoz is, de én képtelen vagyok " lisztes" krumplit talàlni, ami nem ragad ! Köszönettel, Rifi

ze(n)derta

kedves Rifi! hát igen, ha átolvasod a korábbi levelezéseket, akkor láthatod, hogy az év ezen szakaszában meglehet?sen nehéz megfelel?, öreg krumplit találni. azért kitartás! üdv, toma

Törölt felhasználó

Kedves Zederta ! Köszönöm a vàlaszt, de én màr talàltam öreg krumplit egy vagy két éve a piacon, de sajnos ragacsos volt. Még pürének sem volt jo, ragadt a fakanàlra! Tehàt, ha valaki meg tudnà mondani milyen fajta kell, akkor még a kertben valo termesztésre is ràszànnàm magam! Köszönettel, Rifi

ze(n)derta

kedves Rifi! utánakattintgattam a dolognak, és ezt a nagyon hasznos linket találtam. remélem beválik a kerti termelésnél is ;-) http://www.obtt.hu/index.php?id=20100302legordulo_menu_1&view=1 üdv, toma

Szeva

Kedves Rifi! Most jöttem a piacról: azt mondják a termel?k, hogy a krumpli már nem új krumpli, lehet bel?le gombócozni. Holnap fogom tesztelni. A szombati piacon van egy nagyon jó krumplitermel?m. Éppen múltkor kérdeztem az általam igen finomnak ítélt krumpliról. Százszorszépnek hívják. Fehér, nem f? szét "morzsára", jó pürének és sütni egyaránt. Sima felület?, gusztusos. Remélem tudtam segíteni, jó gazdálkodást. Üdv: Éva

Szeva

Kedves Rifi! Beszámolok a pénteki piackudarcomról. A termel? Ella-t ajánlott, hogy abból már tudok készíteni gombócot. Hát, nem tudok még! Meguntam a liszt hozzáadogatást, és feladtam, hogy s.barackos gombócot készítsek. Annyira ragadt, hogy krumplis nudli se lett bel?le. Adtam hozzá borsot, sót, egy kis éleszt?port,borsot, lenmagot, és mikor az íze megfelel? lett, 2 kiskanállal szilikonos papírral bélelt tepsibe szaggattam, és 200 C-on megsütöttem. Így legalább nem veszett kárba. Legközelebb csak szeptember végén próbálkozom, mikor lesz apró, kék szilva. Ma reggel kerestem a kedvenc százszorszép krumplit, de most szüneteltetik a szedését. ?sszel árulják legközelebb, mikor télire értékesítik. Így abból, most nem tudom tesztelni a gombócot. Üdv. Éva

Törölt felhasználó

nagyon finomak lettek a gombocok, fagyasztott szilvabol keszitettem. koszonom a receptet! :)

ze(n)derta

köszönöm! azért próbáld majd ki friss sárgabarackkal is a nyáron. egy falat igazi napsugár ;-)

Zsofia Sz

Kedves ze(n)derta! Ma elkészítettem a gombócaid, isteni lett! Nagy sikert aratott. Köszi. Az újkumpri-problémát is sikerült kiküszöbölni. Az anyós(jelölt)em azt javasolta, hogy meghámozva, felkockázva f?zzem meg egy nappal el?bb, és hagyjam úgy állni. Bejött. Remek lett a tészta.

Törölt felhasználó

A gombóc titka, hogy csak hideg krumpliból szabad készíteni, mert friss meleg krumplival menthetetlenül ragadós lesz a tészta, bármennyi lisztet is ad hozzá az ember. Az én módszerem, hogy miután a fenti recepthez hasonlóan el?készítettem a krumplit, egy éjszakát h?t?ben tartom, és így hidegen használom fel. Kevesebb liszt kell hozzá, amit?l lazább lesz a gombóc tésztája, krumplisabb íz?. Így szeretem:) Ugyanebb?l a tésztából palacsintát is szoktam sütni. Kerek lapokat nyújtok és enyhén olajos serpeny?ben aranybarnára sütöm. A gombócot egyébként lehet fagyasztani. Kicsit több liszt kell hozzá. M?anyag edényben tettem el, egy réteg gombóc és egy réteg frissentartó fólia váltakozásával. Fagyott állapotban dobtam ?ket a f?v? vízbe. A párom szerint és szerintem is finom lett. kb. 200 darab gombóc lett, úgyhogy el voltunk látva egy id?re:)

kkrisztina78

Én úgy tudom, hogy a sárga héjú úgynevezett Ella típusú krumpli jó a gombóchoz és azt most lehet kapni a sárgabarackkal együtt :)

Törölt felhasználó

Szia.Fagyasztani f?zés el?tt lehet?

Zsedora

Életem els? barackos gombóca!!! Tökéletesre sikerült! Még melegen ette a férjem, vacsorára már nem sok maradt. Nekem mondjuk elég volt fele annyi liszt, de gondolom ez krumplifügg? is.

Ejudit10

Én ma készítek barackos gombócot. Láttam egy TV m?sorban, hogy kevés keményít?t is tesznek a tésztába, én is ezt fogom tenni, összekeverek nem túl sok keményít?t liszttel, és így fogom elkészíteni a gombócot. Talán a keményít? segít, ha nem régi krumpliból készül a tészta.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek