Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarackos gombóc

Sárgabarackos gombóc
Sárgabarackos gombóc
50 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma úgy ébredtem, hogy kedvem van ablakot pucolni. Nem mondom, meglepő gondolat volt korán reggel.
Aztán még arra is volt kedvem, hogy hosszasan pepecseljek a konyhában. Ez lett az eredménye.


hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

ajánlat

A pirított dara helyett természetesen pirított morzsába is forgathatjuk, de nálunk a gombóchoz már csak a dara dukál.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megmossuk és héjastul enyhén sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk kicsit hűlni.
  2. Meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk (ennek hiányában a reszelő kisebbik lyukán lereszeljük.
  3. Hozzáadjuk a zsírt, a tojást, sót és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
  4. Lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra kisodorjuk és késsel 5x5 cm-es négyzeteket vágunk.
  5. A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk (ha apró szemű barackot kapunk, akkor abból egy felet is beletehetünk).
  6. A cukrot összekeverjük a fahéjjal és ebbe hempergetjük a barackokat, majd a tésztába töltjük. A széleket az ujjunkkal jól összenyomkodjuk és a tenyereink között gombócokat formázunk.
  7. Bő, enyhén sós, lobogva forró vízbe tesszük a gombócokat, és kb. 2-3 percig főzzük, miután a gombócok feljöttek a víz felszínére.
  8. Leszűrjük a vizet és pirított darába hempergetjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 58 478
elküldve: 3
receptkönyvben: 710
elkészítve: 13/23
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gombóc sárgabarackkal töltve

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ejudit10
Ejudit10 Thu, 2017-06-15 10:54

Én ma készítek barackos gombócot. Láttam egy TV műsorban, hogy kevés keményítőt is tesznek a tésztába, én is ezt fogom tenni, összekeverek nem túl sok keményítőt liszttel, és így fogom elkészíteni a gombócot. Talán a keményítő segít, ha nem régi krumpliból készül a tészta.

Zsedora
Zsedora Sun, 2014-07-13 09:34

Életem első barackos gombóca!!! Tökéletesre sikerült! Még melegen ette a férjem, vacsorára már nem sok maradt.
Nekem mondjuk elég volt fele annyi liszt, de gondolom ez krumplifüggő is.

kkrisztina78
kkrisztina78 Thu, 2012-07-26 22:56

Én úgy tudom, hogy a sárga héjú úgynevezett Ella típusú krumpli jó a gombóchoz és azt most lehet kapni a sárgabarackkal együtt :)

_krisztina_
Fatér Krisztina / _krisztina_ Wed, 2012-07-25 00:32

A gombóc titka, hogy csak hideg krumpliból szabad készíteni, mert friss meleg krumplival menthetetlenül ragadós lesz a tészta, bármennyi lisztet is ad hozzá az ember. Az én módszerem, hogy miután a fenti recepthez hasonlóan előkészítettem a krumplit, egy éjszakát hűtőben tartom, és így hidegen használom fel. Kevesebb liszt kell hozzá, amitől lazább lesz a gombóc tésztája, krumplisabb ízű. Így szeretem:)
Ugyanebből a tésztából palacsintát is szoktam sütni. Kerek lapokat nyújtok és enyhén olajos serpenyőben aranybarnára sütöm.
A gombócot egyébként lehet fagyasztani. Kicsit több liszt kell hozzá. Műanyag edényben tettem el, egy réteg gombóc és egy réteg frissentartó fólia váltakozásával. Fagyott állapotban dobtam őket a fővő vízbe. A párom szerint és szerintem is finom lett. kb. 200 darab gombóc lett, úgyhogy el voltunk látva egy időre:)

Zsofia_Sz
Zsofia Sz / Zsofia_Sz Sun, 2012-07-22 22:54

Kedves ze(n)derta!

Ma elkészítettem a gombócaid, isteni lett! Nagy sikert aratott. Köszi.
Az újkumpri-problémát is sikerült kiküszöbölni. Az anyós(jelölt)em azt javasolta, hogy meghámozva, felkockázva főzzem meg egy nappal előbb, és hagyjam úgy állni. Bejött. Remek lett a tészta.

napsugar1987
napsugar1987 Sat, 2012-02-11 18:18

nagyon finomak lettek a gombocok, fagyasztott szilvabol keszitettem. koszonom a receptet! :)

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2012-02-12 01:04

köszönöm! azért próbáld majd ki friss sárgabarackkal is a nyáron. egy falat igazi napsugár ;-)

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2011-08-06 14:29

Kedves Rifi! Beszámolok a pénteki piackudarcomról. A termelő Ella-t ajánlott, hogy abból már tudok készíteni gombócot. Hát, nem tudok még! Meguntam a liszt hozzáadogatást, és feladtam, hogy s.barackos gombócot készítsek. Annyira ragadt, hogy krumplis nudli se lett belőle. Adtam hozzá borsot, sót, egy kis élesztőport,borsot, lenmagot, és mikor az íze megfelelő lett, 2 kiskanállal szilikonos papírral bélelt tepsibe szaggattam, és 200 C-on megsütöttem. Így legalább nem veszett kárba. Legközelebb csak szeptember végén próbálkozom, mikor lesz apró, kék szilva.
Ma reggel kerestem a kedvenc százszorszép krumplit, de most szüneteltetik a szedését. Ősszel árulják legközelebb, mikor télire értékesítik. Így abból, most nem tudom tesztelni a gombócot. Üdv. Éva

Rifi33
Rifi33 Tue, 2011-08-02 13:37

Kedves Zederta !
Köszönöm a vàlaszt, de én màr talàltam öreg krumplit egy vagy két éve a piacon, de sajnos ragacsos volt. Még pürének sem volt jo, ragadt a fakanàlra! Tehàt, ha valaki meg tudnà mondani milyen fajta kell, akkor még a kertben valo termesztésre is ràszànnàm magam!

Köszönettel,
Rifi

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2011-08-05 09:12

Kedves Rifi!
Most jöttem a piacról: azt mondják a termelők, hogy a krumpli már nem új krumpli, lehet belőle gombócozni. Holnap fogom tesztelni.
A szombati piacon van egy nagyon jó krumplitermelőm. Éppen múltkor kérdeztem az általam igen finomnak ítélt krumpliról. Százszorszépnek hívják. Fehér, nem fő szét "morzsára", jó pürének és sütni egyaránt. Sima felületű, gusztusos. Remélem tudtam segíteni, jó gazdálkodást. Üdv: Éva

Rifi33
Rifi33 Mon, 2011-08-01 20:47

Kedves Mindenki !

Meg tudja-e valaki mondani, milyen tipusu krumpli kell a gombochoz. Azt tudom, hogy Anyukàm mindig öreg krumplit vett a piacon, még a szilvàs gombochoz is, de én képtelen vagyok " lisztes" krumplit talàlni, ami nem ragad !

Köszönettel,
Rifi

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2011-08-02 06:18

kedves Rifi!
hát igen, ha átolvasod a korábbi levelezéseket, akkor láthatod, hogy az év ezen szakaszában meglehetősen nehéz megfelelő, öreg krumplit találni.
azért kitartás!
üdv,
toma

Messzi mama
Messzi mama Thu, 2011-07-28 22:06

Nagyon finom lett a sárgabarackos gombóc, tegnap készítettem 34 db. lett a fiúk 25 db-t el is fogyasztottak belőle még azon melegében! Nálunk pirított zsemlemorzsával készült!

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2011-07-29 12:03

jaj annyira szeretem ezt a megszólítást: Messzi Mama ;-)
gyermekkorom világa...
üdv,
toma

Lucaaa
Lucaaa Tue, 2011-07-19 12:30

Akkor új krumplival nem lehet elkészíteni? :(
Luca

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2011-07-19 07:29

Kedves Toma! Én is pont így tudtam a krumplis játszmát. De, a kisördög nem alszik, és próbálkoztam. A szilvásgombóc idejére már a krumpli liszttartalma is javul. De a sárgabarackos gombóc hogy "születik" ? Aki tudja ossza meg! Üdv: Éva

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2011-07-20 03:56

hát én voltam az elkövető, s már nem emlékszem pontosan, hogy otthon a családi pincében bukkantam-e még pár szem öreg krumplira, vagy a piacon sikerült vásárolnom...
bocsánat, ha felizgattam az ízlelőbimbóidat, és egyben nehéz feladat elé állítottalak!
üdv,
toma

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2011-07-17 15:32

Kedves Toma! Milyen krumplit használtál a sárgabarack gombóchoz? Az öreg krumpli már nincs, a friss sárgabarack még nincs probléma állt elő. Vagy a krumpli / liszt aránya ezért 1:1 ?
Kudarcba fulladt a kísérletem: Az öreg krumplit nem tudtam tovább dédelgetni, ezért elkészítettem a gombóc tésztát és a fagyasztóban őriztem barackszezon idejéig. Egy kis liszttel átkevertem a dagasztógépben, mert láttam, hogy beleragadok. Mikor megelégeltem, a vége az lett, hogy nokedliszaggatón át küldtem forróvízbe és öblítés után mákos illetve diós/prézlis bundát kapott. Az éppen készülő baracklekvárból loptam a tetejére. Azt hiszem Bíró Lajos most tépi a haját a gombóc ilyetén való újraértelmezésétől. Üdv: Éva

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2011-07-19 02:07

kedves Szeva! már nem tegnap készítettem ezt a gombócot (nem is tudom, mikor csináltam utoljára? ;-) de öreg krumplit használtam.
anyukámtól azt tanultam, hogy az új krumpli csak szedésre lesz megfelelő bármilyen krumplis tészta készítésére.
ami a fagyasztást illeti, én még csak úgy próbáltam, hogy a készre főzött gombócot fagyasztottam le szépen sorjában, így csak fel kellett melegíteni, illetve bundába öltöztetni, nehogy megfázzon.
ha jól sejtem, a krumpli nem igazán bírja a fagyasztást, biztosan ezért voltál kénytelen galuskásítva elfogyasztani ;-) azért remélem ízlett!
üdv,
toma

orsika05
orsika05 Sun, 2011-07-17 14:55

jó kis recept ez! a gombóc sárgabarackkal is tényleg nagyon finom, de legközelebb a fahéj helyett vaníliás cukorral fogom kipróbálni! ;)

1069
burgonya 500 g
finomliszt 500 g
disznózsír 1 ek
0.25 teáskanál
tojás 1 db
sárgabarack 500 g
cukor 50 g
fahéj 1 tk
búzadara 1 bögre
0.25 teáskanál
napraforgó olaj 1 dl
cukor 2 ek
fahéj 1 tk