Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rusztikus almás süti cukormentesen

Rusztikus almás süti cukormentesen
Rusztikus almás süti cukormentesen
130 perc / előkészület: 75 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti receptet egy angol nyelvű főzőshowban láttam. Ezt alakítottam át úgy, hogy be lehessen illeszteni a Candida diétába. Jó hír, hogy ez a sütemény az első, szigorú szakaszban is fogyasztható, az idő múlásával pedig növelhetjük a gyümölcshöz adott nyírfacukor mennyiségét, ha kicsit édesebbre szeretnénk készíteni. A végeredmény egy kívül ropogós, belül omlós, gyümölcsös finomság. 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Nálunk most ez az új kedvenc. A férjemnek is nagyon ízlett. Ráadásul gyorsan elkészíthető (csak az a hosszú, amíg pihentetjük a tésztát), és ízlés szerint variálható, hogy a tölteléket milyen gyümölcsből készítjük el. A múltkor még arra sem volt ideje a süteménynek, hogy teljesen kihűljön, még langyosan, a tepsiből megettük az egészet. Candida diétát folytatóknak ajánlom, hogy próbálják ki natúr joghurttal leöntve. Isteni finom! Vendégeknek adhatunk mellé vaníliafagylaltot vagy pudingot! Észre sem fogják venni, hogy a süteményben egyáltalán nincs cukor. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit, és a papírt rögtön ki is vesszük, szükségünk lesz rá.
  2. Összekeverjük a kétféle lisztet a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a vajat és addig gyúrjuk, amíg morzsás állagúvá válik (kb. borsónyi nagyságú darabok legyenek). Ekkor hozzáadunk 2 ek. hideg vizet és összedolgozzuk. A tészta kissé törékeny marad (ettől nem kell megijedni), de ha összenyomjuk kézzel, akkor egyben marad, nem esik szét. (Ha nagyon törékenynek érezzük, akkor tegyünk még hozzá hideg vizet, de egyszerre mindig csak 1 evőkanálnyit!)
  3. Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és egyszer-kétszer átgyúrjuk.
  4. Meglisztezzük a sütőpapírt, rátesszük a tésztát, és kézzel finoman ellapítjuk. Majd sodrófával kb. lapostányér méretűre nyújtjuk (óvatosan dolgozzunk vele). Letakarjuk, és hideg helyen min. 1 órát pihentetjük.
  5. Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Összekeverjük a fűszerekkel, a cukorral és a citromlével és kis lángon puhára pároljuk (ne maradjon sok lé alatta). Hűlni hagyjuk, majd elkeverjük a mandulával (felszívja a maradék levét az almának).
  6. A tésztát pihentetés után megszórjuk kevés liszttel, és kézzel egy kicsit megnyomkodjuk. Nem azért, hogy nagyobb legyen, csakhogy a kézmelegtől egy kicsit visszapuhuljon. Szórjuk meg a darált mandulával.
  7. Ráhalmozzuk a tölteléket úgy, hogy a szélén kb. 2 cm üresen maradjon. A maradék tésztaszéleket ráhajtjuk a gyümölcsre, és megkenjük a tojással.
  8. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  9. 20 percig rácsra téve hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25x25x5 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 31 873
elküldve: 7
receptkönyvben: 487
elkészítve: 17/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Voracsek Ági

Mióta szakács: 2011.04.18.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gyors cukormentes almás sütemény, rusztikus gyümölcsös sütemény, cukormentes almás pite

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sombra
sombra Tue, 2016-09-20 18:59

Szuper recept, nagyon finom lett!!! Szénhidrát csökkentett liszttel és édesítővel készítettem, így a diétába is belefér. Köszi a receptet, gyors és könnyű is elkészíteni!

kathleen
kathleen Fri, 2012-03-16 13:56

illetve ahogy értelmezem, négyszög alakú tepsiben, de kerekre nyújtottad? Akkor nem lehet piteformában csinálni?

agnes.sztrelkone
Voracsek Ági / agnes.sztrelkone Sun, 2012-03-18 10:49

Szia,
Nekem sajnos nincsen piteformám. Azért szoktam négyzet alakúban készíteni, mert így egyszerűbb a végén a maradék tésztaszéleket felhajtani. Nyugodtan készítheted piteformában is.
Üdv, Ági

kathleen
kathleen Fri, 2012-03-16 13:53

Kedves Ági,
ezt a sort nem értem a receptben:
"1 ek hideg vízzel elkeverve - a tészta széleit megkenni"
lehet, nagyon butát kérdezek, de meg tudnád magyarázni?
Mekkora tepsiben készült?
Köszi a választ!

agnes.sztrelkone
Voracsek Ági / agnes.sztrelkone Sun, 2012-03-18 10:50

Szia!
Egyáltalán nem buta a kérdés. Valahogy elcsúszott a szerkesztés során az a sor... :( A tojássárgájára vonatkozott, hogy azt kell 1 ek. hideg vízzel elkeverni és a felhajtott, maradék tésztaszéleket megkenni vele.
Remélem így már rendben lesz, megpróbálom orvosolni. Köszönöm az észrevételt!
Üdv, Ági

kathleen
kathleen Sun, 2012-03-18 11:40

Szia Ági,
nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Minden nap megnéztem, írtál-e :))) Addig nem mertem nekifogni.
Üdv, kellemes vasárnapot! :)
Kata

agnes.sztrelkone
Voracsek Ági / agnes.sztrelkone Mon, 2012-03-19 09:35

Szia Kata,
Elnézést, hogy ilyen későn válaszoltam.
Nem voltam itthon az utóbbi napokban. Nem voltam internet - és gép - közelben sem.
Üdv, Ági

kathleen
kathleen Wed, 2012-03-21 21:12

Szia, nagyon jókor válaszoltál, belefért a hétvégébe:)
Én meg tartozom azzal, hogy is sikerült. Először azt gondoltam a tésztájáról, (elnézést a kifejezésért) hogy hülyék ezek az angolok, aztán hogy egyre gyakrabban kóstolgattam, rájöttem, hogy valami szuper ez a süti! :D
Levontam a konzekvenciát: semmi szükség a piteformára, és nagyobb "csésze" dukál nálunk hozzá: minimum tejesbögre ;) mivel öten vagyunk.
A töltelék nagyon nagyon finom.
Köszönjük szépen a receptet, megtartjuk:)
Üdv, Kata

271
teljes kiőrlésű liszt 1 bögre
kukoricaliszt 0.25 bögre
xilit 0.5 teáskanál
0.5 teáskanál
vaj 12 dkg
víz 3 ek
tojássárgája 1 db
alma 1 kg
fahéj 1 teáskanál
szegfűszeg 0.5 teáskanál
citromlé 2 teáskanál
xilit 0.5 teáskanál
mandula 2 dkg