Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos-aszalt szilvás gesztenyés és mákos bejgli

Rumos-aszalt szilvás gesztenyés és mákos bejgli
Rumos-aszalt szilvás gesztenyés és mákos bejgli
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ebben az évben is elkészítettem a magam bejglijét, az Édesanyám mákos és diós bejglije mellé. Ebben az évben az aszalt szilvás bejglikre szavaztam, így ilyeneket készítettem. Az általam felhasznált hozzávalókból, az elpárolgást is beleszámítva, a mákos töltelékes 100 grammja 448 kalóriát tartalmaz, a gesztenyés töltelékes 100 grammja 346 kalóriát tartalmaz.

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Gesztenyés töltelék

Mákos töltelék

Lekenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. 3 dkg porcukorral a tejet meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Közben a rámát 90 dkg liszttel, csipet sóval és a 8 dkg porcukorral összemorzsoljuk. Hozzáütjük a tojást, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk tésztává.
  3. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára, és közben elkészítjük a töltelékeket.

Gesztenyés töltelék

  1. Az aszalt szilvát (a mákos töltelékeshez valót is, tehát 30 dkg aszalt szilvát, 60 ml rumot) a rumba beáztatjuk legalább pár órára (én előző este áztattam be). A marcipánmasszát hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A puha gesztenyét villával összetörjük.
  3. Az aszalt szilváról leszűrjük a rumot, és a leszűrt rumot a gesztenyéhez adjuk, és a 2 vaníliás cukrot is beleszórjuk. Alaposan összekeverjük a gesztenyekrémet.
  4. A hideg marcipánt a nagy lyukú reszelőn gyorsan lereszeljük.

Mákos töltelék

  1. A tejet a porcukorral és a lereszelt citromhéjjal kevergetve felforraljuk, hogy a cukor elolvadjon. Ha elolvadt a cukor, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a mákot. Kihűtjük.
  2. A rumos aszalt szilvákat feldaraboljuk kisebb darabokra.
  3. A tésztát a hűtőből kivesszük, és 6 egyenlő részre osztjuk.
  4. Kinyújtjuk az egyik részt a tésztából vékonyra. A máktöltelék harmadát elosztjuk a tésztán. Megszórjuk az összes rumos aszalt szilva hatodával. A két végét kicsit visszahajtjuk a tészta oldalán, és feltekerjük rúddá. Sütőpapíros tepsire fektetjük. A másik két mákos rudat is így készítjük el.
  5. A gesztenyés bejglihez is vékonyra kinyújtunk egy részt a tésztából. Megkenjük a gesztenyekrém harmadával. Megszórjuk az összes aszalt szilva hatodával, és a lereszelt marcipán harmadával. Ezt is rúddá tekerjük, és egy másik sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük. A másik két gesztenyés rudat is így készítjük el.

Lekenéshez

  1. A tojást kettéválasztjuk. A 6 db rudat lekenjük a tojássárgájával, és hideg helyen pihentetjük legalább 6-8 órát.
  2. Utána az enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük a rudakat, alaposan megszurkáljuk a bejgliket (egészen mélyen kell szúrni, hogy a gőz távozhasson). Legalább 0,5 órát langyos helyen kelesztjük még, majd 160 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.
  3. A megsült bejgliket kivesszük a sütőből, és kihűtjük.
  4. Szeletelve tálaljuk ezeket a finom bejgliket.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x38 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 401
elküldve: 3
receptkönyvben: 24
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

gesztenyés-rumos-aszalt szilvás-marcipános bejgli, mákos-rumos aszalt szilvás bejgli, gesztenyés bejgli, mákos bejgli

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2018-11-07 20:49

Nagyon szívesen Finimimi! Remélem Nektek is ízleni fog! Kívánok jó sütést! Legyen kellemes az estéd! Üdv: Kinga

1418
porcukor 11 dkg
tej 2.7 dl
élesztő 3 dkg
margarin 40 dkg
1 csipet
tojás 1 db
finomliszt 100 dkg
aszalt szilva 15 dkg
rum 30 ml
marcipán 15 dkg
gesztenyemassza 50 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tej 1.5 dl
porcukor 30 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
mák 60 dkg
aszalt szilva 15 dkg
rum 30 ml
tojás 1 db