Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozsos vadkovászos focaccia kenyér

Rozsos vadkovászos focaccia kenyér
Rozsos vadkovászos focaccia kenyér
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel a kovászom még nem túl régi, így nem bíztam benne, hogy elég erős mar, hogy magában is felemelje a kenyeret, ezert tettem bele egy ici-pici élesztőt. Később, ha mar öregszik, akkor úgy fog dolgozni, mint az élesztő. Torma szakácstársunknak köszönhetően én is már a vadkovászosokhoz sorolhatom magam. Ezért nagyon hálás vagyok neki, mert nem csak kenyeret, hanem különböző tésztákat is lehet készíteni vadkovásszal. El sem akartam hinni, amíg bele nem vágtam. Minden sokkal finomabb, és nem beszélve arról, hogy egészségesebb, mint az élesztő.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mindenki ízesítheti ízlése szerinti fűszerekkel. 

Mivel ez egy aránylag lapos kenyér, sokkal hamarabb átsül, mint egy normál kenyér, így könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb, és nagyon finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos cukros vízben feloldjuk.
  2. A sajtokon kívül az összes hozzávalókkal lágy tésztát dagasztunk. Kissé beolajozzuk körbe a tésztánkat, majd folpack-kal és konyharuhával letakarjuk.
  3. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez lehet 2-4 óra, a hőmérséklettől függ.
  4. Olajos kézzel, olajozott munkaasztalon kissé átgyúrjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire kilapítjuk, és még hagyjuk kelni 20-30 percet.
  6. Olívaolajjal bekenjük a tetejét, és megszórjuk a sajtokkal.
  7. 200 C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  8. Hűtőrácsra téve lespricceljük vízzel, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágjuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 719
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

italian focaccia bread, olasz lapos vadkovászos kenyér

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csukamama
Csukamama / Csukamama Wed, 2013-10-02 23:50

Na megsütöttem a kenyeret. Őrület!!!! Mondtam a Pistának, hogy tőled van a recept. Azt mondta "éljen a Vera":). Kicsit változtattam rajta. Kihagytam belőle a fűszereket meg a sajtot, helyette magokat tettem bele, mert így lekvárral is lehet enni, de majd úgy is ki fogom próbálni. Azt nem tudtam, hogy az olaj csak a gyúrásnál kell vagy a tésztába is. Én tettem a tésztába 2 evőkanállal. Már sült mikor eszembe jutott, lehet hogy nem is kellett volna a tésztába. Jó lett így is. Örülök ennek a recinek, mert eddig a rozskenyerem mindig olyan lett mint a szikla.
Puszi: Angéla

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-10-03 01:20

Jajj de orulok, hogy ilyen sikeres lett a kenyer!!!!! Ebben, az a jo, hogy azt teszel bele amit akarsz. Az olajat, igen, a tesztaba kell tenni, de a gyurashoz is azt hasznalok liszt helyett, hogy ne ragadjon. Sokkal konnyebb igy dolgozni vele.
A Pistanak is koszonom az eljenzest!!!
Tovabbi jo sutogetest, puszi: Vera

Csukamama
Csukamama / Csukamama Thu, 2013-09-12 13:09

Szia Vera! Nagyon jól néz ki. Már többször próbáltam rozskenyeret sütni, de mindig nagyon tömör lett. A tied meg szép lukacsos. Talán azért mert vadkovásszal készítetted? Megsütném én is de most nincsen vadkovászom. Szerinted öreg tésztával is jó lenne?
Puszi: Angéla

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-09-12 14:39

Szia Angela! En sem szerettem eddig rozsos tesztaval dolgozni, de most ugylatszik, hogy a kovasz plussz egy keshegynyi elesztovel jobban viselkedett. Persze csak fel bogre rozslisztet tettem a kenyerliszthez. Szerintem oregtesztaval is mukodne egy pici elesztovel. Te kezzel dagasztod vagy geppel? Jo alaposan ki szoktam dagasztani. Meg meg van a robotgepem amit meg akkor vettem amikor otthon voltam, 20 eves es nagyon sok kenyeret es mas kelttesztat megdagasztott nekem. Ha barmit meg tudni akarsz, csak kerdezz, szivesen valaszolok. Puszi: Vera

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-08-26 15:21

Koszi Tormika, aranyos vagy mint mindig! Tegnap is feltettem egy kovaszos recit, Gombas-csirkes kovaszos papardelle. Szerintem nagyon finom volt mindenki szerette:) Puszi, Csuki:)))

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-08-26 11:31

JUHÚÚÚÚ! De jó, de ügyes vagy Csukkanc! Ez nagyon különleges; igencsak megkóstolnám! Jöhet, a többi vadkovászos recept!
A én kovászaim már igen erősek és erősen alkoholos illatúak; de érdekes módon mindegyiknek mas az illata. Jani/tk lisztes, Fecó/ fehér lisztes, Rozska/rozsos...
Ma gyúrtam megint vadkovAszos tésztát: most Fecóval....hagyom holnapig a hűtőben. Többször Átgyúrtam; olyan puha-sima, mint egy bébi popó :PPP

445
kenyérliszt BL80 2.5 bögre
rozsliszt 0.5 bögre
1 kávéskanál
cukor 1 teáskanál
instant élesztő 1 késhegynyi
kovász 20 dkg
víz 2.5 dl
olívaolaj 2 ek
fokhagyma 3 gerezd
oregánó 1 kk
kakukkfű 1 kk
bazsalikom 1 csokor
fekete bors 1 kk
parmezán sajt 5 dkg
mozzarella 10 dkg