Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozmaringos-fokhagymás kenyér

Rozmaringos-fokhagymás kenyér
Rozmaringos-fokhagymás kenyér
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti receptet Jamie Oliver: Egyszerűen csak főzz című könyvében találtam, és még én is, így 17 éves fejjel képes voltam megsütni életem első kenyerét! Csak ajánlani tudom, mert Jamie pontról pontra leír mindent (szerintem), hogy mikor, hol, merre, mennyit, és mit kell csinálni a kenyérrel :) A fokhagymás-rozmaringos ötlet pedig tőlem származik, egyszerűen csak az olasz konyhához való ragaszkodásomat fejezi ki :)
Szerettem volna megosztani veletek, remélem lesz olyan, akinek ízleni fog! (Nálunk egy vacsoráig tartott csak ki...:D)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Finomliszt helyett tönkölylisztet vagy rozslisztet is használhatunk, illetve igazából bármilyet.
Tipp:
Ha esetleg maradna belőle valami, nyugodtan lefagyaszthatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A "kútfúrás" során a liszt közepébe lyukat készítünk, beleöntjük a víz felét, beledobjuk az élesztőt, a sót és a cukrot, s villával összekeverjük.
  2. Lassan, de határozottan beomlasztjuk a "kút" belső lisztfalát. (Ügyesen, nehogy beszakadjon a kút, mert akkor könnyen szétszalad a víz!) Középen folytatjuk a liszt kevergetését, míg masszív, morzsalékos állagot nem kapunk.
  3. Ekkor hozzáönjük a víz másik felét is, összedolgozzuk vele, s már kicsit harciasabban a maradék lisztet is hozzádolgozzuk, amitől csökken a tészta ragacsossága.
  4. Eközben adjuk hozzá a frissen apróra vágott rozmaringágat és a szintén apróra vágott fokhagymát. Ha nincs friss rozmaringunk, használhatunk őröltet, de a legjobb fele-fele arányban.
  5. Lisztezett kézzel addig gyúrjuk a tésztát, míg az összes lisztet felveszi. (A víz mennyisége a liszt minőségétől is függ, lehet szabályozni.)
  6. A legizgalmasabb rész a dagasztás: kicsit rákapcsolunk, nyomkodjuk, hajtogatjuk, gyúrjuk, pofozzuk, gyömöszöljük, csapkodjuk a tésztát legalább 4-5 percig egyfolytában, míg selymes és rugalmas nem lesz.
  7. Az első kelesztéshez a tészta tetejét belisztezzük, tiszta tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és 30 perc alatt kb. duplájára kelesztjük - lehetőleg valami meleg, párás, huzatmentes helyen.
  8. Ha a tészta duplájára kelt, 30 másodperc alatt átgyúrjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt. Ezután további 30 percig, esetleg 1 órán át kelesztjük, hogy ismét duplájára dagadjon a tészta.
  9. A tésztát gyengéden belisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőbe csúsztatjuk.
  10. Mikor megsült, megpaskoljuk a fenekét - ha kongó hangot ad, készen van, ha nem, tegyük vissza még egy kis időre. 30 percig rácson hagyjuk hűlni, de aztán lássunk neki!

  • sütési hőfok: 185°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 801
elküldve: 2
receptkönyvben: 142
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Rosemary

Mióta szakács: 2010.06.24.
2 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

fokhagymás kenyér rozmaringgal, rozmaringos kenyér fokhagymával

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bucsyka
Bucsyka Tue, 2014-03-18 10:37

Nem próbáltam még ki a receptet, de gondolom a 30 dkg élesztő csak elírás. Tényleg nem belekötni akarok, csak ha valaki még életében nem sütött kenyeret lehet, hogy nem tudja, hogy elég lesz oda a 30 gramm is.

vörösbegy
vörösbegy Fri, 2013-01-18 13:32

Nagyon köszi a receptet, isteni lett!!!
A sütéshez egy bögre vizet is betettem a kenyér mellé, illetve néha "megszenteltem", így nagyon szépre sült!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2012-12-30 17:16

Szia!

Nem kell hozzá se olaj, se vaj/margarin?

Same
Same / Same Wed, 2010-06-30 20:06

Ma megsütöttem! Tök egyszerű volt és nagyon finom! Más fűszerezéssel is ki fogom próbálni!!!Köszi,hogy feltetted!

Nóricicc
Rosemary / Nóricicc Wed, 2010-06-30 22:00

Szia!
Örülök, hogy jól sikerült!:) Csak a fantázia szab határt a sütögetésnek...már az én fejemben is kialakult néhány új variáció!:D Ha megsütöttem őket,majd azokat is dokumentálom:D
Nóri

Fonyó
Fonyó Mon, 2010-06-28 19:40

SZia!Nekem sajnos régi gázsütőm van,ebben mennyi ideig süssem?kösy móni

Nóricicc
Rosemary / Nóricicc Mon, 2010-06-28 22:41

Szia Móni!

Mennyire régi a gázsütőd?A nagyimnak van gázsütője, amin van hőfok szabályzó( pedig kb 10 éves), azon be lehet állítani, és nagyjából ugyanúgy kell sütni (előző válaszban leírtam, hogy hogy mennyi ideig)

Ha régebbid van,akkor sajnos folyton ellenőrizgetni kell,szerintem, illetve szerintem süsd min 30 percig, onnantól figyelgesd:)

Remélem sikerül majd írd meg, hogy mi lett a végeredmény!:)

Nóri

Nóricicc
Rosemary / Nóricicc Mon, 2010-06-28 22:36

Szia Eve!

Én háromnegyed óráig szoktam sütni nagyjából, de igazából "tesztelni" szoktam, vagy hústűvel/villával megszúrom,és ha ragad még rá tészta,akkor nem jó még, vagy pedig megpaskolom a tésztát, és ha kongó hangot hallat, akkor már jó (ezt a praktikát a könyvből vettem:D )

Remélem tudtam segíteni, írd meg, hogy sikerült!

Nóri

947
finomliszt 1 kg
víz 6 dl
friss élesztő 30 g
cukor 2 ek
2 ek
rozmaring 3 szál
fokhagyma 3 gerezd