Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rizsfelfújt, ahogy Vicikó készíti

Rizsfelfújt, ahogy Vicikó készíti
Rizsfelfújt, ahogy Vicikó készíti
65 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (52)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon kedveljük a rizskoch-ot, amolyan gyerekkori emlék - eledel ez is. Pedig az óvodai, iskolai variációk, emlékszem mindig szárazak voltak, olykor még kemény is volt benne a rizs..., de akkor is, ha ez volt az ebéd, már nagy baj nem lehetett.

Ja igen, és mindig "Jaffaszörp" volt rajta? Ki emlékszik még rá? :-))))

Manapság, hogy magam készítem, már nem száraz.... :-) És ekkor sincs baj, azt hiszem. 

A tejföl szerintem nagyon finom bele, ad egy kis plusz ízt, és finom, szinte krémes marad az állaga.

A kerekszemű, tejberizshez való rizst ajánlom, mert kavargatásnál sem törik, és hamarabb is megfő.

Nosztalgiából meglocsolhatjuk újkori Jaffaszörppel, netán málnaszörppel, úgy is nagyon finom. :-)

hozzávalók / 6 adag

A sütőforma előkészítéséhez

A felfújthoz

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. A rizst nagyon alaposan megmossuk, majd feltesszük főni a tej-víz keverékben, a vaníliarudat, és csipetnyi sót hozzáadva.

  2. Ha puhára megfőtt, kivesszük a vaníliarudat ( még használjuk, nem dobjuk ki ! ), a rizst egy nagy keverőtálba tesszük és kihűtjük.

  3. Ezalatt elkészítjük a tojásos krémet. 

  4. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, vajat, a kikapargatott vanília magokat, és jól kikeverjük.

  5. Beletesszük a tejfölt, és ezzel is elkeverjük.

  6. A tojásfehérjéket nagyon kemény habbá verjük. 

  7. A kihűlt rizshez hozzáöntjük a tojásos krémet, alaposan beledolgozzuk, majd beleforgatjuk óvatosan a habot.

  8. Egy magasabb falú tepsit, vagy sütésálló edényt ( én teflon bevonatost használtam ) kikenünk vajjal, és belesimítjuk a rizst.

  9. Előmelegített sütőbe tesszük, és aranybarna tetejűre megsütjük.

  10. Tálaláskor, ízlés szerint lekvárt cseppenthetünk rá, köré..., megöntözhetjük egy-két ek gyümölcsszörppel.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24x34 cm
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 135
össznézettség: 238 502
elküldve: 61
receptkönyvben: 1 658
elkészítve: 183/200
Facebookon megjelent: 3

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rizskoch, rizsfelfújt, tejfölös rizskoch, rizskók

Hozzászólások (52)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kiralylany
kiralylany Sat, 2018-01-13 16:04

Elkészítettem ma, nagyon finom lett, lágy és szaftos. Köszônöm szépen a receptet. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2018-01-07 03:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.01.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2018-01-06 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.01.05. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

lamorena
lamorena Sun, 2017-06-25 18:46

Mennyei lett, köszi szépen a receptet!! Életem első tökéletes rizskochja és a férjemet is sikerült meggyőznöm róla, hogy igenis létezik könnyed krémes rizsfelfújt és még akár magában is megállja a helyét.

bahemaaf
bahemaaf Sun, 2017-06-04 20:28

Nagyon finom, köszi a receptet. Normál, hosszú szemű rizzsel is tökéletesen működik - ha netán ez tartana vissza valakit az elkészítésétől. :-)

fannikutya
fannikutya Fri, 2017-05-19 22:03

Elkészítettem, nagyon finom és kiadós volt. Tettem bele még mazsolát és citromhéjat is mert én ezekkel szeretem a rizsfelfújtot. Kitűnő a recept .

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2017-05-17 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.05.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Pinta35
Pinta35 Mon, 2017-04-24 13:34

Elkészítettem a recept szerint a rizskochot és életem legjobbja lett. Tökéletes és nagyon finom ízvilágú recept, én csak annyit módosítottam, hogy citrom héjat adtam hozzá. Ezek után biztos, hogy csak így fogom elkészíteni. Köszönöm a receptet.

Titi26
Titi26 Wed, 2016-04-20 18:14

Kedves Vicikó! Ma megcsináltam ezt a rizskókot és isteni finom lett. Mindent úgy csináltam ahogy a receptben állt és nincs benne hiba! :) Köszi hogy megosztottad velünk :)

Szilárd07
Szilárd07 Fri, 2015-10-30 18:14

Köszi a receptet! Nagyon finom és puha lett! Még másnap se volt kőkemény. :)
Talán túl sok tejjel csináltam (nem nagyon méricskéltem), és a közepe sütés után folyós volt, de levettem a hőfokot és még 10-15 percig "elpárologtattam" a felesleges folyadékot és tökéletes lett. :)

Yakuza
Yakuza Tue, 2015-06-23 12:27

Szijja! Ma kb. 100-adjára ;-) készitettem el ! Nagyon bejön nekünk a rizsfelfújt -ad Vicikó! Isteni ! Ez az igazi! Peeeerfekt! :-) Csajszik ne váltotassatok semmit rajta, ahogy - amennyit Vicikó ír, pont úgy csináljátok! Ui.: Más recepteid is szuperok! Üdv.Bea

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2015-06-23 15:09

Kedves Bea!
Ennyi dícséretet kapni egyszerre..., nagyon kedves vagy!
További szép estét kívánok Neked szeretettel :-) Vici

Gaby
Gaby Tue, 2015-04-28 09:08

Kedves Vicikó! Ez valami isteni lett. Soha életemben nem sikerült ennyire jól a rízskoch, pedig úgy 40 éve gyakran próbálkoztam vele. Köszönöm szépen!

b-n
b-n Tue, 2015-02-03 12:27

Még nem készítettem tejföllel, de csak jobb lett tőle.

inyencke
inyencke Sun, 2014-11-16 15:15

Ez egy nagyon jó recept, én csak egy keveset módosítottam. A rizst 4 dl kókusztejjel gazdagítottam, a tészta tetejére 1 tábla fehér csokit kockáztam, és 1/2 tábla 72 %-os csokit olvasztottam,amihez darabolt meggyet tettem, pici rummal, és azzal díszítettem.
Köszönöm a recit.

Zsuzska69
Zsuzska69 Sun, 2014-09-14 14:48

Ma készítettem el másodszorra és mindkét alkalommal tökéletes lett! Cukor helyett xilitet használtam és tettem hozzá egy kis fahéjat is mert nagyon szeretem az illatát és az ízét. Másfél órán át sütöttem, de a tetejét letakartam alufóliával hogy ne égjen meg. El kell tennem szem elől, hogy ne együk meg 3 perc alatt. Köszönöm a receptet, csak azt tudom mondani hogy tökéletes!!!!

ayreon
ayreon Fri, 2014-07-18 14:11

2szer próbáltam sajnos a közepe nem sül át, a külseje meg odaég, 180 fok, légkeverés, ahogy írja a recept... valami nem stimm.. mind a 2szer kuka... :(

catwalk
catwalk Tue, 2015-01-13 09:04

én légkeverés nélkül készítettem, és átsült , szerintem felesleges a légkeverés, ha nagyon pirul a teteje akkor alufóliával letakarom

Kerigabi
Kerigabi Fri, 2014-05-23 14:46

Nagyon köszönöm a receptet.Gyerekkorom egyik kedvenc étele volt.Most,hogy rátaláltam a receptre,minden héten egyszer elkészítem és nagyon finom.

peppa
peppa Thu, 2014-05-22 07:08

Nagyon finom, jó szaftos lett! Köszi a receptet! :)

ingici
ingici Tue, 2014-03-11 09:49

Elsőre sikerült!!! Mentve :)))) Még anyósom is azt mondta,hogy ilyen finomat nem evett eddig,pedig aztán neki a kedvére tenni,hát nem egyszerű :)))) Köszönet a receptért!!!

ziza83
ziza83 Sat, 2014-01-18 10:16

Köszönöm szépen a receptet, isteni volt, gyorsan el is fogyott. Én még ilyen lágy rizsfelfújttal életemben nem találkoztam :) Gratulálok!

Pista39
Pista39 Sat, 2013-11-30 09:38

Végre egy olyan rizskoch ami nincs teletömve reszelt citromhéjjal. Én tudom, hogy miért tesznek majdnem minden sütemény-félébe citromhéjat, csak nem árulom el, mert még valakinek megbántanám a harmatos lelkét.
Ez így ahogy van nagyon finom.
Köszönöm

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2013-10-22 21:55

Én is köszönöm, hogy visszajeleztél, és örülök, hogy ízlett is! :-)

Üdv:-) Vici

Ollocska
Ollocska / Ollocska Wed, 2013-10-23 08:19

Mindig annyira orulok, mikor jo recit talalok.
Sajnos mindig osszeesik a felfujtam, kb. 10-20 perccel azutan, hogy kivettem, centimeterekkel laposabb. Pedig priman felfujodik a sutoben. (maskor is csinaltam, nem a Te recid utan, es akkor is igy volt)
De az ize kivalo, es pont olyan, amilyennek szeretem!

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Mon, 2013-08-19 21:14

Hát igen!Akkor szép a rizsfelfújt,ha szép sárga.A Mamám 5 tojással készítette,persze aranysárga volt,és 5 cm magas.Na és persze szépen megsült,nem volt nyers.A mazsola,és a citromhéj,vagy aroma elengedhetetlen belőle, ahogy a vanilin is,de nekem van más titkom is,majd valamikor feltöltöm.Jól néz ki a tiéd is,csak egy kis kitérőt tettem,bocs!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-07-19 10:45

A tegnapi nap is készítettem,- a nagy hőségben ennyi tellett tőlem,- de azt mondta a családom, többet ért, mintha csodahúsos pörköltet vagy sültet csináltam volna, délután rájártak, estére alig maradt.:)
Köszönöm szépen.:D
Éva-Anyóca

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-07-19 21:44

Kedves Éva!

Olyan régen " beszélgettünk " ! Örülök, hogy írtál!!! :-)
Jó ok volt a rizsfelfújt:-))) váljék kedves egészségetekre!

Bizony a napokban megint kezdenek nagyon befűteni nekünk, és mindig azon kell gondolkozni, hogy mit is főzzek, ami nem nagyon melegíti be a konyhát, meg nekem sem forr fel az agyvizem!

Remélem jól vagytok, jól telnek a nyári hónapok?!
Nálunk épp tegnap kezdett tombolni a vakáció, és még van pár hetünk hál' Istennek.
Megpróbálok feltöltődni a hosszú, következő évre!

Szép, nem túl forró napokat, és jó pihenést is kívánok Nektek a nyár további részére!
Vici

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-07-20 19:39

Kedves Vici!

Tényleg régen beszélgettünk! :D

A napjainkat nekünk is befűtötték mostanság,erre felé, - na de hát, ezt szerettük volna, a meleget, a nyarat, hiszen oly sokáig tartott a tél és a nagy hideg, végre nyár van..:)

Vagy kora reggel kelek fel főzni-sütni, vagy este hét után kezdem, amikor csillapodik az idő.
És arra is ügyelni kell, hogy mit és mennyit! :)
És ha megmaradt, mielőbb hűtőbe kerülhessen.:)

Különben a konyhánkban nem lehet megmaradni, az ebédelés maga sem igazán kényelmes ebbe a hőségbe, ventillátor mellett lehet csak étkezni.:)

A nyári hónapok gyorsan telnek, sajnos...:(

A lányom elballagott május 31-én, neki azóta vakáció van!!!!! És bizony a nagy , óriás vakáció fele már letelt, nagy szomorúságára!!!!! :(
A fiunk szóbeli érettségije június 19-én volt, aznap este még bankett, és neki is azóta szünet van.:)
Telik az idő, telik, pedig most kivételesen nem hajtjuk, nem siettetjük!!!!!!!!! :)

A héten itthon lesz a férjem is szabin, lesznek közös programok, de sajnos víz mellé nem tudunk menni pihenni,...most nem megy.:(
Rengeteg kiadás volt májusban.....

Köszönjük szépen, próbálunk(nak a gyerekek), jól gazdálkodni a még hátra lévő nyári vakációs napokkal,:) - viszont kívánok Nektek is sok kellemes szabadtéri időtöltést, ha lehet nyaralást.:)

Éva-Anyóca

Yakuza
Yakuza Sat, 2012-12-15 17:05

Vicikó;

megcsináltam ma, mindent pont úgy , ahogy leírtál :-)
Ha mondanám, hogy isteni, akkor gyengén fejezném ki magam!
Ez volt az elsö probálkozásom a ruzsfelfújttal és egy tuti, hogy maradok mindig a te receptednél!
Köszönöm szépen! kellemes Karácsonyt kívánok; Bea

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2012-12-11 14:20

És a Te maradt szavadból a második "a" betű?

Egyébként van élet, és étel mazsola nélkül is, olyanokból sem hiányzik ha nincs benne, amibe egyébként szokás tenni. Főleg akkor nem hiányzik, ha pl. abban a családban ahol készítik, van aki nem szereti a mazsolát.
Ettől függetlenül természetesen, ízlés szerint, lehet beletenni.

Üdv: Vicikó

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-06-13 21:44

Kedves Vicikó!

Mentve, annyira szép!!!,és guszta, el fogom készíteni, beszerzek kerek szemű rizst, és készítem, majd beszámolok róla.:-))
Eddig egy reci alapján sikerült elkészítenem innen a NS-ról, jó eredménnyel, (amúgy mindig totálra leégettem, vagy nem főtt meg eléggé, vagy bármi baj volt vele...nem is kísérleteztem egy idő után), de ez az ,amit a nagyim is csinált, pont úgy néz ki, emlékek :-))), ..nálam is vannak ezerrel:-)))
Köszi.
Éva-Anyóca

yolika
Yolika / yolika Wed, 2012-06-13 21:12

Imádom a rizskochot! Ez pedig remekül néz ki! Elmentettem, köszönöm.:))
Üdv
Yolika

647
vaj 1 ek
rizs 350 g
tej 700 ml
víz 300 ml
vanília 1 db
barna cukor 160 g
vaj 80 g
tejföl 200 ml
tojás 5 db
1 csipet
sárgabaracklekvár 4 ek