Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ricottás roppanós táskák gazdag salátaágyon

Ricottás roppanós táskák gazdag salátaágyon
Ricottás roppanós táskák gazdag salátaágyon
40 perc / előkészület: 25 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy nagyon kedves barátomtól, Emiltől sűrűn kapok ordát, vagy közismertebb nevén ricottát. Sajtkészítő mester, és ő már tudja, hogy ez is értékes része a tejnek, amit a savóból nyernek. Sokan kérdezik tőlem, mit lehet kezdeni a sajtkészítés során termelt savóval. „Sok tejből készítek sajtot, de csak 10%-a lesz sajt, a többi csak savó. Annyira sajnálom kiönteni!" Nos, nem is szabad. Érdemes a tejsavót is felhasználni. A tejsavó könnyen felhasználható, olcsó, egészséges alapanyag, a belőle készített termék immunerősítő, rákellenes hatású, érelmeszesedés gátló, vérrög gátló. Soroljam még? A savó oldott formában megőrzi a sajtkészítés során veszendőbe menő ásványanyagokat, B-vitaminokat. Szénhidrát-tartalma alacsony, a tej szénhidrát tartalma a savó kezelése során 90-95%-ban teljesen elvész. A savófehérje meghaladja a tojásfehérje biológiai értékét, miközben a tejfehérje csak megközelíti azt.

Nagyon értékes táplálékot készíthetünk belőle, zsendicét vagy ordát. Mindkettő nagyon egészséges és finom. Fehérjében, ásványi anyagban gazdag, a teljes tejhez képest kevés tejcukrot és tejzsírt tartalmazó készítmények, melyek könnyen, salakmentesen emészthetőek, táplálóak. A fogyókúrázók is fogyaszthatják. Íme egy ötlet, hogy én mit készítek belőle.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, még azoknak is akik fogyókúráznak!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is az ordát ízesítjük sóval és borssal. A legjobb, ha a borsot mozsárban frissen durvára őrölve adjuk hozzá a sajtunkhoz. Ha az orda egy kicsit száraznak tűnik, egy kis olívaolajjal lehet krémesíteni.
  2. A réteslapokat 10-15 cm széles szalagokra vágjuk. Kettőt, maximum hármat teszünk egymásba. Megkenjük lazán olajjal, majd egy evőkanányi ízesített ordát teszünk a leveles tésztára, amit háromszög formátumra felhajtogatunk, és sütőpapírra tepsire fektetünk. Személyenként 3 db táskát számoljunk.
  3. Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra, roppanósa sütjük a táskákat.
  4. Közben a salátát megmossuk. Minél több fajta zöldsalátát keverünk össze, annál jobb. Ruccola, madársaláta, zsenge bébispenót is mehet hozzá, de el is hagyható. Vékony almaszeleteket, a legjobb a zöld alma, adunk hozzá. Az édesköményt is nagyon vékonyan felszeleteljük, és éppen csak hogy fűszerezzük velük a salátánkat, hozzákeverjük. A koktélparadicsomok ízt és színt adnak a salátának. Azokat is megmossuk, és félbevágva keverjük hozzá a salátánkhoz.
  5. Elkészítjük a salátaöntetet, ami citrom leve, kevés víz, olaj, só és egy kevés bors. Egy nagy karimájú tányérba kínáljuk a salátát, és hozzá a roppanó táskákat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 670
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Paskó atya konyhája

Mióta szakács: 2014.10.02.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: buli receptek, szilveszter
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kategória: tapas
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

vitaminsaláta, sajtos ételek, sós rétes

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

460
réteslap 6 db
ricotta 60 dkg
koktélparadicsom 30 dkg
édeskömény 1 közepes db
alma 1 közepes db
madársaláta 10 dkg
rukkola 10 dkg
citromlé 1 citromból nyert
olívaolaj 1 ek
1 csipet
bors 0 ízlés szerint