Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szegedi tepertős pogácsa

Szegedi tepertős pogácsa
Szegedi tepertős pogácsa
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus, régi szegedi recept. Bőven tepertővel, hajtogatva, pihentetve, finom, könnyű tésztát ad.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Baráti beszélgetések mellé, borral/sörrel. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tepertőt ledaráljuk, vagy egyszerűen sajtreszelőn lereszeljük. :)
  2. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, az élesztőt felfuttatjuk.
  3. A lisztben elmorzsoljuk a tepertőt. Minden hozzávalót a liszthez adunk, a megkelt élesztővel összeállítjuk a tésztát. Alaposan kidagasztjuk (10 perc), akkor jó, ha elválik a kezünktől és az edénytől is.
  4. Lisztezett deszkán kinyújtjuk (ujjnyira), majd a tésztát harmadba hajtjuk - mindkét irányban - egy kockát kapunk. Újból kinyújtjuk a tésztát, és a hajtogatást ismételjük még kétszer.
  5. Az utolsó hajtás után meleg tállal leborítjuk a tésztát, és 1,5-2 órát kelni hagyjuk.
  6. Nagyujjnyi vastagra kinyújtjuk, bevagdaljuk a tészta tetejét, kiszaggatjuk.
  7. A pogácsák oldalát a tenyerünkkel megsodorjuk, igazítjuk, tepsibe tesszük, a maradék fehérjével lekenjük.
  8. 180 fokos sütőben hőlégkeveréssel sütjük, amíg piros nem lesz a teteje, alja. Két tepsi pogácsa lesz ebből az adagból.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 21 745
elküldve: 3
receptkönyvben: 124
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tepertős pogácsa, töpörtyűs pogácsa, klasszikus tepertős pogácsa

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

júliusi6
júliusi6 Fri, 2018-06-01 13:23

Most eloszor keszitettem tepertos pogacsat, es abszolut tokeletes lett! A hozzavalok alapjan valasztottam ezt, mert pont volt itthon natur joghurtom es tokeletes lett vele, igaz en soha nem szoktam semmit merni 2-3 jo nagy evokanallal tettem bele :)) Ebbol az adagbol 2 db maradt masnapra... Azt hiszem ez mindent elarul! Koszonettel Judit

mocsika
mocsika Wed, 2014-08-27 11:55

Kedves Nyihaj! Nagyon guszták a pogácsák,gratulálok!Azt szeretném kérdezni,hogy másnap is finomak,vagy csak frissen?Előre is köszönöm a választ! Mocsika

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2014-08-27 13:31

Kedves Mocsika!
Puhák voltak másnap is, bár, mint minden élesztős tésztán érződött, hogy előző nap sült. De nem volt kemény, ehetetlen. Kb. 10 db maradt belőle másnapra, az nyomtalanul eltűnt reggel :) Messze a legjobb tepertős pogácsa tészta, amivel valaha is dolgoztam. Jó szívvel ajánlom! Érdemes esetleg fél adaggal próbasütést csinálni és eltenni pár darabot másnapra belőlük, hogy tudd milyenek. A hajtogatási-kelesztési idő betartásával tuti siker :) Üdv: Hajni

549
élesztő 3 dkg
tej 150 ml
cukor 1 teáskanál
finomliszt 50 dkg
tepertő 25 dkg
tojássárgája 2 db
tejföl 2 dl
1 ek
tojásfehérje 1 db