Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott krumplis pite

Rakott krumplis pite
Rakott krumplis pite
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is értetlenül álltam a "nem szeretem a rakott krumplit" mondatok előtt. Hogy lehet ez? Mert száraz. Száááraz? Na, akkor Te még nem ettél jót.
Tinikorom óta az egyik kedvencem, az egyike volt az első ételeknek, amit megtanultam elkészíteni. Állítólag az enyém nagyon finom, apa egyszer, mikor még otthon laktam, meg is jegyezte, hogy "már jobb, mint az anyádé"- még szerencse, hogy anya nem sértődős.:)
Az idők során rájöttem 2 alapszabályra:
  1. A rakott krumpit tepsiben sütni vétek, csakis jénaiban szabad, a sütés elején lefedve.
  2. Mindig több tejföl kell bele, mint amit "normális ember" gondolna.
Plusz egy: rétegenként locsolom sóval alaposan elkevert tejföllel (van olyan, aki csak a tetejére teszi a tejfölt.)
(Az arányok nálam a hagyományos rakott krumplinál: 9 db közepes burgonya, ugyanannyi tojás, kolbász ízlés szerint - nálam nem túl sok - és mindehhez kb. 8 dl, nem, nem írtam el, 8 dl tejföl. A mennyiség klasszikus, minden háztartásban megtalálható, kör alakú fedeles jénai tálra kalibrálva.)
Visszatérve a pitére, ez a kissé furcsa párosítás egy véletlennek köszönhető. Kigondoltam ugyanis, hogy készítek egy rakott burgonyát, s amikor kihúztam a fiókot, hogy kivegyem a vágódeszkát, ott volt a pitetál is mellette...most mondjam azt, hogy kigyulladt a villanykörte a fejemben? Pedig de.

Szóval így született a rakott burgonyás pite.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

Az öntethez és a tetejére

ajánlat

Megjegyzés: Ha magasabb peremű a pitetálunk, kicsit több burgonyával, kolbásszal, tojással számoljunk, illetve több öntettel.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Ha nem akarna összeállni, nagyon pici tejet adjunk hozzá.
  2. A burgonyát héjastól megfőzzük, a tojásokat keményre főzzük, a kolbászt felkarikázzuk.
  3. A tésztát kör alakra kinyújtjuk, és kibéleljük vele a pitetálat (az oldalát is), majd villával sűrűn megszurkáljuk, és 15 percig elősütjük.
  4. A burgonyát tisztítjuk, és karikára vágjuk, a főtt tojást úgyszintén.
  5. Az "öntet" hozzávalóit alaposan kikeverjük.
  6. Az elősütött tésztán elrendezgetjük a burgonyát, a kolbászt és a tojáskarikákat, majd ráöntjük a tejfölös mártást, egyenletesen megszórjuk reszelt sajttal, és kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.
  7. Langyosan szépen szeletelhető.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 453
elküldve: 3
receptkönyvben: 334
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

burgonyás-kolbászos pite tejföllel, rakott burgonya

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katushejj
katushejj / katushejj Sun, 2019-01-06 12:21

szia! nem teljesen egyértelmű, hogy a 2x5dkg sajt hova kerül. a parmezán a tésztába? vagy a rétegek közé? a többi a tetejére? köszi, K

vargattila22
V.Attila / vargattila22 Thu, 2014-06-19 15:03

Kedves Juci!
Imádom mikor egy-egy recepthez oda írjak, hogy: "Én még tettem hozzá..." vagy "Amikor megkészítettem, akkor még..."
Na én amikor elkészítettem (már 2x) Betettem a sütőbe s megsütöttem. Tettem az aljára egy tányért, mellé villát, kést s jóízűen bezabáltuk. Finom,, különleges, gyors, szép stb. stb. stb.
Ez rajta lesz a: "Hamar készítsünk valami meleget" listán. Ajánlom mindenkinek!
Köszi, hogy megosztottad!!!

439
vaj 7 dkg
finomliszt 13 dkg
1 teáskanál
parmezán sajt 5 dkg
burgonya 2 közepes db
tojás 2 db
parasztkolbász 10 dkg
tejföl 200 g
főzőtejszín 1 dl
tojássárgája 1 db
0 ízlés szerint
sajt 5 dkg