r
Nosalty Logó

Rakott kel ahogy karica készíti

karica
Rakott kel ahogy karica készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

534
Kalória
31.2g
Fehérje
35.8g
Szénhidrát
29.4g
Zsír
306.3g
Víz
119.2g
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
5.2g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 534 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 4265 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.2 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1943 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    396 mg
  • Nátrium
    1305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    306.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    640 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 534 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    249.4 g

Zsír

  • Összesen
    235.6 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    954 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15544.1 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    261 mg
  • Kálcium
    1048 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    566 mg
  • Foszfor
    3171 mg
  • Nátrium
    10443 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    286.7 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    2450.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1086 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    266 mg
  • D vitamin:
    211 micro
  • K vitamin:
    583 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    70 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1288 micro
  • Kolin:
    916 mg
  • Retinol - A vitamin:
    655 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5119 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    718 micro
Összesen 4265 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    446.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    70.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 122 kcal

Elkészítés

  1. A kelkáposztát leveleire szedjük, a középső vastag eret kivágjuk, majd sós vízben, forrástól számítva kb 10 percig főzzük, (míg puha nem lesz, de nem fől szét). Ezután kiszedjük, és lecsepegtetjük.
  2. A rizst hagyományos módon, sós vízben megfőzzük egy zöld babérlevéllel (ez utóbbi nem kötelező, de mi szeretjük az ízét).
  3. Az apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál zsíron megfonnyasztjuk, s rátesszük a darált húst, amelyet fehéredésig kavarunk. Sóval, majorannával ízesítjük, kevés vízzel felöntjük. Mielőtt elkészül, hozzáadjuk a borsikafüvet is. Alaposan összekeverjük, s lezárjuk alatta a gázt.
  4. A tepsit zsírozzuk, majd egy réteg kelkáposzta levéllel borítjuk az alját. Erre kerül szétterítve a rizs. A rizsre ismét káposztalevelet terítünk, hogy befedje, s meglocsoljuk tejföllel - amit előzetesen összekeverünk egy ek olvasztott zsírral és egy kk sóval. Erre terítjük az előbbi módon elkészített darált húst. Annak a tetejére elosztjuk a maradék káposztalevelet, majd meglocsoljuk a maradék tejföllel.
  5. Sütőbe tesszük, s addig sütjük, amíg meg nem pirul a tetején a tejföl.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 38x22x6

Ezt az ételt is lehet variálni, mindenki más elkészítési módra esküszik, állítván, hogy ez az "eredeti".  Gimnazista koromban nyaranta egy üdülő konyháján kisegítettem, s közben tanultam is a szakácstól, a kézilányoktól. Akkor, ott így készítették el a rakott kelt, s én azóta is így készítem. Számomra ez így az "igazi".

További receptek

Olasz rakott kel

Olasz recept alapján, de érdekességképpen nem paradicsomosan készült ez a rakott kel. Rizs helyett burgonya, húsféleségként pedig szárított, füstölt sonka került benne. A sajtoktól ...

Gréti

Házi falafel szendvics

Nem érdemes kiugrani a sarkon lévő török étterembe, ha egyszer otthon is elkészíthető az illusztris falafel. És így legalább azt is tudjuk, mi kerül pontosan a golyókba, arról nem is ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...