Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puha perec

Puha perec
Puha perec
52 perc / előkészület: 40 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megígértem a férjemnek, hogy Super Bowl-ra sütök neki perecet. Kerestem, kutattam, és úgy hiszem, megtaláltam a tökéletes puha perec receptjét. Időigényes, de a ráfordított idő meghozza a várt sikert.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

  •  
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukrot a 150 g langyos vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a teáskanálnyi instant élesztőt. 10 percig állni hagyjuk.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd a vajat elmorzsoljuk a liszttel. 10 perc leteltével a liszt közepére egy mélyedést formálunk, és a felfuttatott élesztőt beleöntjük. Mutatóujjunkkal lassan keverni kezdjük az élesztőt, melynek következtében felveszi az edény alján lévő lisztet. Csak addig keverjük, míg "sár" állaga nem lesz. Ezután az edény oldalától seperjük a lisztet az élesztős massza tetejére, majd letakarva 30-40 percig állni hagyjuk.
  3. 30-40 perc elteltével a tésztaalap szép buborékos/szivacsos lesz. Ekkor összedolgozzuk a tésztát a tálban, majd egy sima, belisztezett felületen kb. 10 percig dagasztjuk, míg sima, selymes nem lesz. Ezután visszahelyezzük a tálba, melyet kissé kiolajozunk, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. Miután a tészta megkelt, négy egyenlő részre osztjuk, majd minden negyeddel a következőképpen járunk el: Négyzet alakot formálunk belőle, majd az egyik végéről feltekerjük. Hosszanti szélét összecsipkedjük a tésztával, majd egy 20 cm hosszú hengert sodrunk belőle. Félretesszük pihenni, míg mindegyik negyeddel hasonlóképpen járunk el. Ha végeztünk, megfogjuk az első hengert, és ismét sodrunk rajta, úgy kb. 40-50 cm hosszúságúra. Ha a kívánt hosszúságot elértük, patkót formálunk belőle, megcsavarjuk/keresztezzük kétszer a két végét, majd a patkó középső részéhez hajtjuk, perecet formálva. Mindegyik tésztával a fent leírtak alapján perecet formálunk. A pereceket egy sütőpapírral letakart sütőlapra rendezzük, kellő helyet hagyva a keléshez. Letakarjuk, és 1 órát kelesztjük.
  5. Az egy óra elteltével pereceink szépen megkeltek. Ezt követően a tésztákat 30-40 percre mélyhűtőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a tésztának a következő lépéshez keménynek kell lenni.
  6. Egy edénybe 5 evőkanál szódabikarbónát 1½ liter vízzel összekeverünk, majd felforraljuk (vigyázzunk, mert nagyon intenzíven pezseg). Ha kész, lekapcsoljuk a főzőlapot, kivesszük a mélyhűtőből a pereceket, és egyesével 10 másodperces fürdőt adunk nekik. A fürdő után sütőpapírra tesszük a pereceket.
  7. Egy tojássárgáját egy evőkanál vízzel összekeverünk, és megkenjük a pereceket. Asztali avagy perec-sóval megszórjuk tetejüket, majd egy késsel íves bemetszést ejtünk a perec alján (nem kell, hogy nagyon mély legyen). 180 C°/200 C° (légkeveréses/ gáz) előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 6 311
elküldve: 1
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

McSüti

Mióta szakács: 2014.04.07.
12 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: perec
hasonló kategóriák: briós, hamburger-buci, buci, burek, bagel, kifli, zsemle, pita, édes leveles, croissant

egyéb elnevezések

bretzel, bajor perec

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

286
finomliszt 250 g
víz 150 g
1 teáskanál
vaj 1 ek
instant élesztő 3 kávéskanál
barna cukor 1.5 teáskanál
tojássárgája 1 db
3 csipet