r
Nosalty Logó

Bajor perec, azaz Laugenbrezel

Rosanics Petra
Bajor perec, azaz Laugenbrezel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

előtészta

főtészta

főzés, sütés

202
Kalória
5.7g
Fehérje
35.5g
Szénhidrát
3.7g
Zsír
96g
Víz
7.2g
Koleszterin
1.3g
Élelmi rost
1.2g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

előtészta

főtészta

főzés, sütés

Összesen 202 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

előtészta

főtészta

főzés, sütés

Összesen 2431 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

előtészta

főtészta

főzés, sütés

Összesen 122 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3828.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    3715 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    96 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 202 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.7 g

Zsír

  • Összesen
    43.9 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    45943.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    366 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    633 mg
  • Nátrium
    44577 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    426.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    1151.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    274 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    295 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    268 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    252 micro
Összesen 2431 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2273.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    2206 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    57 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 122 kcal

Elkészítés

előtészta

  1. A három alapanyagot egy tálkában alaposan összedolgozzuk, majd folpackkal lefedjük. Egy éjszakán át pihenni hagyjuk, ezalatt csodás, erős gluténszálak alakulnak ki benne.

főtészta

  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd lefedjük és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
  2. Egy nagy keverőtálba beleszitáljuk a liszteket, majd hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Belecsipegetjük az előtésztát, majd alaposan összegyúrjuk.
  3. A tésztát 10-15 percet dagasztjuk kézzel vagy kézi robotgéppel, amíg szép ruganyos és fényes lesz. Ekkor a tésztagombóc tetejét bekenjük olajjal, majd lefedjük folpackkal és egy órán át hagyjuk kelni.
  4. A megkelt tésztát 10-12 egyforma méretű adagra szedjük szét (kb. 80g lesz egy), majd gombócokat formázunk belőle, amiket aztán lefedve újabb 20 percet hagyunk pihenni.
  5. Eljött az ideje a perecek megformázásának, ehhez a gombócokat először pici téglalapokra szétnyomjuk, majd szorosan feltekerjük hengerré. Utána a hengereket kezdjük el továbbhengergetni, míg kb. 1cm vékony átmérőjű, 50-60cm hosszú kukac lesz belőle.
  6. A tésztakígyót ezután a két végénél megfogjuk, az alsó harmaduknál keresztezzük a szál két végét, majd az elvékonyodó végeket a perec vastagabb, oldalsó részeire fektetjük.
  7. Mikor elkészültünk a perecek formázásával, neki is állhatunk a kifőzésnek, hiszen mire az utolsóval végzünk, az első picit tudott is kelni még.

főzés, sütés

  1. A vizet összeforraljuk a szódabikarbónával és a sóval, közben pedig beizzítjuk a sütőt is 220 fokra, hőlégkeverésre.
  2. A pereceket egyesével vagy kettesével tesszük a szódabikarbónás fürdőbe, ehhez érdemes egy szűrőkanalat használnunk.
  3. A pereceket kb. 45-60 másodpercet hagyjuk a vízfürdőben, majd a szűrőkanál segítségével egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Ne zsúfoljuk túl a pereceket, egy tepsire maximum a fele kerüljön. Ha szétcsúszna a perec a vízben, ekkor még helyre tudjuk igazítani.
  4. A kifőtt perecek alsó részét bevágjuk egy éles késsel, de akár a két oldalsó fület is bemetszhetjük. A pereceket ezután megszórjuk nagyszemű sóval - ezzel érdemes sietni, mert amíg még nedves a perec felszíne, addig tudja odafogni a sódarabkákat.
  5. Amikor mindegyik pereccel megvagyunk, tepsistől sütőbe tesszük és 15-20 perc alatt készre sütjük őket, akkor tökéletesek, ha fényesek és mélybarnák.
  6. A kész perecet hagyjuk picit hűlni, de aztán akár már melegen is fogyaszthatjuk őket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C

A bajor perecet mindenki ismeri mélybarna, fényes külsejéről, ami azonban puha, foszlósan szakadó belsőt takar. A németek specialitása a különleges bevonatát egy rövid, a sütést megelőző szódabikarbónás fürdőnek, na meg a tészta bemetszésének és a nagyszemű sónak köszönhetően kapja. Mi most perecet sütöttünk, de a tésztából gyakorlatilag bármi készíthető, formázhatjuk stanglinak vagy zsemlének is.

További receptek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Zsebes házi pita

Egy egyszerű lepénykenyér, amit mindenféle jóval megtölthetünk, könnyű és sokszínűen felhasználható alapanyaga lehet bármelyik háztartásnak. A bolti helyett játszi könnyedséggel ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...