Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puha csokis mézeskalács

Puha csokis mézeskalács
Puha csokis mézeskalács
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha nem teszünk rá csokimázat, sütés előtt kenjük meg tojásfehérjével, ettől szép fényes lesz.
Ha cukormázzal vonom be, 1 tojásfehérjéhez (40 g) 18 dkg átszitált porcukrot és 1 tk citromlevet vagy ecetet adok. Habverővel verem, a cukrot és a citromlét fokozatosan adom hozzá.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet, vajat és cukrot csendes lángon felolvasztjuk, ha langyosra hűlt, hozzákeverjük az egész tojást és egy sárgáját.
  2. A száraz anyagokat egy tálban összevegyítjük, rátöltjük a mézes masszát, összekavarjuk, majd összegyúrjuk. Kezdetben ragad, lisztes kézzel egy nagy gombócot formálunk, és 5-6 órát hidegben pihentetjük (lehet egy éjszakát is).
  3. Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen és lisztes nyújtófával 4 mm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formákat vágunk ki.
  4. 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert csak így lesz puha, omlós.
  5. Olvasztott csokoládéval bevonjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 076
elküldve: 0
receptkönyvben: 38
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
225 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis mézeskalács, csokoládés mézeskalács, mézeskalács étcsokoládéval

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Föfi Kata
Föfi Kata Wed, 2013-12-18 19:32

Kedves Piroska! Nagyon szimpatikus a recepted (meg az összes többi is)! Szívesen kipróbálnám, de lenne egy kérdésem: légkeveréssel vagy alul-felül sütéssel sütöd?
Üdvözlettel: Kata

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-12-19 08:47

Kedves Kata! Köszönöm szépen a kedves szavaidat. Nekem egyszerű sütőm van, mindig előmelegítem, mindent a középső rácsra teszek, alatta hagyom a sütővel járó tepsit és mindig teszek be a tészta alá egy kis lábosba vizet, kivéve amikor tojáshabosat sütök, amit csak szárítani kell. Kezdetben maximumra állítom a lángot, amikor felnő a tészta mérsékelem . A mézes esetében arra kell vigyázni, hogy ne süssük túl a tésztát, mert akkor kemény lesz. Az enyém még most is puha és finom.
Kívánok áldott Karácsonyt. Piroska

678
méz 190 g
cukor 90 g
vaj 75 g
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
1 csipet
finomliszt 375 g
sütőpor 1 csomag
szódabikarbóna 1 tk
citromhéj 1 citromból nyert
mézeskalács fűszerkeverék 0 ízlés szerint
étcsokoládé 200 g