Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács házikó kerttel (Mézeskalácsház 2.)

Mézeskalács házikó kerttel (Mézeskalácsház 2.)
Mézeskalács házikó kerttel (Mézeskalácsház 2.)
48 perc / előkészület: 40 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretek készülni az ünnepekre, és láttam több jó ötletet, amikből én ezt készítettem.

A maradék tojáshabból készíthetünk "Karácsonyi hógolyókat".

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A díszítéshez

  • 1 teáskanál porcukor (a hintéshez (havazás))

A tojáshabhoz

ajánlat

Szerintem ajándéknak is nagyon jó!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A házikót tetszés szerinti sablonról kivágjuk, amit  sütőpapírra rajzolunk elő, majd a kinyújtott tésztára helyezve körbevágjuk.
  2. A hóembert 3 részből készítjük: egy nagyobb, egy kisebb golyóból és a kalapformából. Ezeket még melegen egy fogvájó segítségével egymáshoz rögzítjük.
  3. A fenyőfát 2 db fenyőformát kettévágva sütjük.
  4. Az összeállítás kissé időigényes, és jó, ha van segítség, amíg kicsit megköt a tojáshab (amit a porcukorral és citrommal kikeverve készítünk), jó ha valaki tudja tartani, így gyorsabban lehet haladni.
  5. Az összeállítás után jön az igazi öröm, amikor a tojáshabbal díszítjük, és porcukorral "havazzuk".

 


  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 93 779
elküldve: 12
receptkönyvben: 485
elkészítve: 8/20
Facebookon megjelent: -

szakács

pezo

Mióta szakács: 2009.12.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
diéta: laktózmentes, tejmentes
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács házikó fenyőfával, hóemberrel

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bagabi2
bagabi2 Sun, 2013-12-22 18:03

Kedves Pezo! Köszönöm szépen az ötletet, meg is sütöttem. A tészta könnyen kezelhető, és egyszerű még nekem is, pedig nem vagyok nagy sütis. nem szoktam sütni, igaz enni sem igazán.
De szeretem a kihívást. Igaz nem lettek ilyen szépek, de mégis csodásak, az én kezem munkája. Megoldottam a karácsonyi ajándék kérdést! Boldog Békés Karácsonyt!

Pezo
pezo / Pezo Sun, 2013-12-22 18:21

Kedves Bagabi2!
Nagyon örülök, hogy sikerélményed lett! Érdemes minden receptet kipróbálni ami tetszik. Én a hatodik X vége felé is sok jó ötletet ellesek, mert tudod a jó pap is holtig tanul.:) Főleg a fiatalabbaktól kapok nagyon praktikus ötleteket. További jó sütést, főzést és áldott, békés karácsonyt kívánok!
Pezo / Gyöngyi

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Sat, 2013-12-14 18:13

Kedves Pezo Csuda jól néz ki a házikó. Szertném megcsinálni de a tészta hozzávalóiban nincs margarin vagy zsír ?? Amit eddig néztem recepteket mindegyikben volt, e-nélkül is összeáll??
Köszi a választ, üdv . BeaTrixy

Pezo
pezo / Pezo Sat, 2013-12-14 21:21

Kedves BeaTrixy!
Nincs semmi zsiradék a tésztában, viszont nagyon sokáig eláll. Ha egy éjszakára hideg helyre teszed az összeállított tésztát, - ami nem kemény állagú - még jobb lesz a végeredmény.
Kellemes ünnepi készülődést kívánok!
pezo/Gyöngyi

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sat, 2013-11-30 15:25

-mindenkitől elnézést kérek, csak eszembe jutott, amikor huszonvalahány évvel ezelőtt, az az eszement ötletem támadt, hogy két mézeskalács templomot!!! csinálok, fenyőkkel stb. körbevéve....
-mivel akkor még se internet, se más ilyesmi recepthez hozzáférhetőség, nem nagyon volt, az Anyukám "mézes zserbó" receptjének lapjaiból próbáltam megoldani!!!...
-nem volt egyszerű, mert, mint írtam, ez templom volt, "lukas" ablakokkal, hogy ki lehessen világítani belülről, ---formára, kb.: --az itt feltett "házikók" -hoz hozzá volt építve egy kétszer olyan magas, keskeny, szintén "ablakos, harangtorony" is...
- és persze legalább kb. 3o cm hosszú volt, és elég nagy és magas, és, és...
-és, "ragasztásilag" csak a porcukros tojásfehérjés trükköt ismertük....
-a férjem, kockás papíron, "mérnökileg" pontosan megtervezte, és így "kiszabva" sütöttem ki a lapokat...
-végül, -(bevallom, - magamat és idióta ötletemet többször elátkozva-), elkészült, csodálatos lett, nem dőlt össze, -persze nem ették meg, még hónapokig díszlett, a gyerekek imádták...
- ahogy így olvasgattam, úgy látom most már vannak jó méretű, pontos sablonok az ilyesmikhez, hál' istennek, mert szerintem, csak úgy lehet könnyen elkészíteni, (idegbaj, és káromkodások nélkül, bocs.), -ha pontos méretekre sütött "alkatrészek" vannak hozzá, és jobbnál jobb trükkök az összeragasztáshoz....
-mindenkinek ajánlom, ha teheti, csináljon ilyesmiket, mert a gyerekek nagyon-nagyon értékelik és élvezik....
- még egyszer bocs. a ---"nosztalgiázásért?"....

Pezo
pezo / Pezo Sat, 2013-11-30 19:33

Kedves Zsuzsa!
Nagy örömmel olvastam a nosztalgiázásod. Tényleg mérnöki pontossággal kell megszerkeszteni minden egyes darabot, hogy összeállításnál passzoljanak egymáshoz. Szerintem álljatok megint neki, alkossatok szépeket. :)
Kellemes készülődést kívánok, és sok finom saját készítésű sütit.

Pezo
pezo / Pezo Sat, 2013-11-30 19:28

Kedves Laurakapitány!
Elég nagy kijön belőle, kb. egy géppapír alapú. Lassan előveszem az eltett "snittet", mivel pontosan ki kell szerkeszteni, minden oldalt és tető elemet. Persze mindenből elég egy és azt kettesével kivágni. Nyugodtan próbáld meg, ha nagyobb házat szeretnél, több tésztát készíts. Ha marad az anyagból, figurákat lehet kiszaggatni és karácsonyfa dísznek felhasználni, vagy csak egyszerűen elfogyasztani.
Jó sütést az ünnepekre! :)

Pezo
pezo / Pezo Fri, 2011-12-16 07:56

Szia Erika!
Nem mindenki szereti egyformán a fűszereket, én pl. a fokhagymával állok haragban, de más fűszerekkel pótolom a hiányát.
A linkre kattintva sajnos nem jön elő a kép, azt írja ki a gép, hogy az oldal nem található, pedig szeretném látni az alkorásod.
Békés, boldog Karácsonyt kívánok Neked és minden szakácsnak ill. ide látogatónak!
Üdv: pezo/Gyöngyi

Pezo
pezo / Pezo Fri, 2011-12-16 17:28

Nagyon aranyos, és nagyon jó segítséged van! Igazi öröm ez a készülődés.
Mégegyszer boldog karácsonyt!

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz Fri, 2011-11-25 19:02

Sziasztok!
Én is a karamellel való ragasztást javasolnám,pikk-pakk megköt.Csak vigyázni kell vele,mert forró!

gezsir
gezsir Tue, 2011-11-22 20:52

Biztos bugyuta a kérdésem, de mennyi idővel csináljátok meg karácsony előtt? Még sosem csináltam hasonlót, de nagyon megtetszett az ötlet! :)

Pezo
pezo / Pezo Mon, 2011-11-28 22:23

Szia scarlett69!
Szerintem mindenki a maga kipróbált receptjére esküszik, ezen kár volna hezitálni. A gyertyáidat ügyesen reklámozod! :)
Kellemes adventi készülődést: pezo

Pezo
pezo / Pezo Tue, 2011-11-22 21:29

Szia gezsír!
Nem kérdeztél bugyutaságot. Én 2-3 nappal az ünnep előtt készítem, mert melegben bizony idővel "megrottyan" a házikó és akkor meg kell enni.
Üdv.: pezo

Katalin65
Katalin / Katalin65 Sun, 2011-11-13 16:05

Sziasztok! Az idén is úgy gondoltam, készítek néhány házat, mivel tavaly olyan jól sikerültek. Ma délelőtt megsütöttem az elsőt, de éreztem, kijöttem a gyakorlatból. Aztán most délután kikevertem a tojáshabot a ragasztáshoz, és nem is értem mi történt, nem ragadt össze :-( Sokadik próbálkozás után feladtam! Lekapartam a habot minden elemről és félretettem, hogy majd holnap talán újra nekiállok. Pihenés képen ideültem olvasgatni. Még szerencse!!!!! Kedves LIDI hozzászólása után felpattantam, és már olvasztottam is a cukrot!!!!! S láss csodát, pikk-pakk össze állt minden elem! Holnap majd kidíszítem. Elég kreatívnak ismertem magam, de most ez a karamellizált változat eszembe sem jutott! Köszönöm neked LIDI a jó ötletet!!!!!!! Minden jót kívánok nektek!!!!!!

Pezo
pezo / Pezo Sun, 2011-11-13 20:21

Kedves Katalin!
Ezt szeretem itt, hogy jól kiegészítjük egymást, jó ötletekkel. Lehet, hogy én is kipróbálom idén a karamelles ragasztást, és nem kell akkor segítség.
További jó sütést, főzést!
pezo /Gyöngyi/

eszter.rostas
eszter.rostas Wed, 2011-11-02 21:03

Hű, ez remekül néz ki, gondolkodom rajta, hogy kipróbálom, de némi segítségre lenne szükségem. Az összeragasztás az valóban olyan, mintha ragasztanám? Szóval a tojáshabot egy vonalban meghúzom, s összeillesztem, majd várom, míg megköt? :) Bocsi, de sosem csináltam még hasonlót sem. :D
Köszönöm előre is a segítséget!

Pezo
pezo / Pezo Wed, 2011-11-02 21:35

Szia Eszter!
Jól gondolod, vékony réteg habbal összefogatjuk, kicsit segíthetnek a családtagok tartani, míg a négy oldalt összeállítod, aztán már megtartja magát, de azért a tető rátevéséig a biztonság kedvéért jó, ha tarták. Ha jól kihűlt és száraz már a tészta, hamar kész az összeállítás. Meglátod, nem is olyan ördöngős dolog és nagy élvezet a díszítés. Nyugodtan állj neki, sok sikert!:)

AMK
AMK Wed, 2010-12-22 14:02

Köszönöm a dicséretet. Gyerekkoromban édesanyám mindig a kezünkbe adta a cukormázas zacskót, hogy díszítsük a mézeskalácsokat. Így van mire támaszkodnom :-)

Pezo
pezo / Pezo Wed, 2010-12-22 18:01

Szia Anna Mari!
Ma megjelentek a szines mézes figuráim, holnap pedig a linzer variációk jelennek meg. Most majd már több mindent tudok felrakni, mert a Jézuska összegyűjtött egy fényképezőgépre valót, és nem kell másokkal kooperálnom, ha fényképezni szeretnék.
Szép és boldog karácsonyt kívánok Neked és családodnak, meg Mindenkinek, aki a Nosalty-n nézegeti a csodás ételeket, süteményeket.
pezo / Gyöngyi

Pezo
pezo / Pezo Mon, 2010-12-20 10:34

Nagyon szép a házikó, az erdőrészlet is nagyon tetszik, ötletes, és látványos! Mézses figurákat én is tettem fel idén a Nosaltyra, már két hete, de nem jelentek még meg. Látszik, hogy Te is szívvel-lélekkel készülsz a karácsonyra és fantáziád is van, meg persze kézügyességed is. Gratuálok, igazán szép műveket alkottál.

AMK
AMK Sun, 2010-12-19 23:31

Én mogyoróval díszítettem a falát. Az ablakokat előre kivágtam. Mivel az összerakást nem tudtam úgy megoldani ahogyan eredetleg terveztem ezért a tető és a fal között rés keletkezett, amit datolya díszítéssel oldottam meg. Nekem is ilyen típusú a házam, mint a tiéd és az előlap és a hátlap ferdeségére raktam a datolyát meg a nyergre. A díszítésem nem sérült meg. Előző délután/este kidíszítettem, másnap összeragasztottam először a falakat, majd miután valamelyest megszáradt, raktam rá a tetőt.

Pezo
pezo / Pezo Sun, 2010-12-19 23:45

Szép lehet! Nem látható valahol? Szívesen megnézném! A mézeskalács versenyt is sokszor nézegetem, vannak igazán ötletes dolgok abban is.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-12-19 19:32

Én ma készítettem egy házikót, bár nem ebből a tésztából...
Viszont mielőtt összeraktam volna, előtte díszítettem, szerintem úgy könnyebb. Az összerakással semmi gondom nem volt, bár a tetőt kicsit megsegítettem spagetti tésztával. Mielőtt ráraktam volna, előtte ragasztottam rá, támasztó gerendaként.

Pezo
pezo / Pezo Sun, 2010-12-19 23:04

Kedves AMK!
Amikor én a mézeskalács házikómat készítettem /ez volt az első életemben/ nem igen volt elöttem péda, ami tetszett volna nekem. Ahogy összeállítottam, elkezdtem díszíteni a habbal, akkor jöttek az ötletek menetközben, pl. a tető mintázatára is, továbbá, hogy oldalra is kellenének ablakok, ezért csak a tojáshabbal vannak oldalt az ablakok kirajzolva. Amikor elkészültem, még mindig úgy éreztem, valami hiányzik. Ekkor jött az ötlet, hogy porcukorral be kellene havazni.
Te a díszítést összeállítás előtt készítetted, megvártad, amig a hab megszárad? Esetleg mással díszítetted? Nekem ez a módszer tűnt kivitelezhetőbbnek, nehogy megsérüljön a hab összeállításkor. De az alkotásban épp ez a jó, mindenki másképp oldja meg, ettől lesznek egyediek a mézeskalácsok!
Gratulálok a házikódhoz, és nagyon szép karácsonyt kívánok.
pezo /Gyöngyi

Pezo
pezo / Pezo Fri, 2010-12-17 08:19

Kedves Lidi!
Nagyon praktikus megoldást találtál, gratulálok! Többek közt ezért szeretem a Nosalty-t, mert mindenki tanul egy kicsit, és mindenkitől lehet tanulni is egy kicsit.
Szeretet teljes Kaeácsonyt kívánok:
pezó /Gyöngyi/

Lidi
Lidi Thu, 2010-12-16 23:45

Sziasztok!
Már megsütöttem a házikó elemeit,de nem mertem hozzálátni az összeállításához.
Tavaly gombostűkkel erősítettem meg....hát ne mondjam hogy hogyan nézett ki..........de Én csináltam!!
Most utána nézelődtem egy kicsit,találtam megoldást!!
Cukrot kell karamellizálni,belemártani az elemek és már szinte meg is kötött!Gyors és egyszerű......csak egy kicsit meleg!!
Végül jöhet a díszítés!
Remélem tudtam segíteni!
Lidi

Pezo
pezo / Pezo Tue, 2010-11-30 08:15

Nálunk elkerülhetetlen a házikó elfogyasztása, ugyanis van két unokám, akik élvezettel eltüntetik. Viszonylag hamar összeilleszthető, mert "megtartják" egymást az alkatészek. De jó az ötlet, ha nem eszitek meg!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-29 19:20

Szia, én a tojáshab kötését olyan trükkel szoktam kikerülni, hogy a házat belülről ragasztópisztollyal állítom össze, ez percek alatt készen van, majd a réseket kívülről szépen feltöltöm a tojáshabbal, így a ragasztóból semmi nem látszik, viszont rendkívül meggyorsítja a folyamatot.
Mi nem szoktuk megenni, így nem gond a ragasztó.
Nagyon szép a házikód!

beja
Beja / beja Fri, 2010-11-26 15:30

Szia.
Soha nem fogom kipróbálni,nem lenne idegzetem hozzá:-)))
De gratulálok!!!!nagyon-nagyon szép!!!!!!!!!!!

Pezo
pezo / Pezo Fri, 2010-11-26 20:32

Szia BEJA!

Nem olyan bonyolult, eleinte nekem is nehezen ment a tojáshabbal bánni, de gyakorlással bele lehet jönni. Először én is csak kisebb figurákon gyakoroltam, aztán a maradék habból kupacokat tettem sütőpapírra, kettőt összeragasztottam, máris szép hólabdák lettek a karácsonyfára.....Csak engedd el a fantáziád és menni fog:)

1449
finomliszt 60 dkg
méz 30 dkg
porcukor 30 dkg
szódabikarbóna 2 teáskanál
tojás 4 db
fahéj 20 g
porcukor 1 teáskanál
tojásfehérje 2 db
porcukor 30 dkg
citromlé 1 citromból nyert