Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pihe-puha mézes sütemény

Pihe-puha mézes sütemény
Pihe-puha mézes sütemény
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk mindenki szereti a mézeskalácsot, de sosem eszik meg, mert "kemény" és "kitöri a fogamat". Ennek kiküszöbölésére jött létre ez a formáció: pihe-puha, mézeskalács ízű- nem merem kimondani hogy mézeskalács, mert ahhoz túl puha és könnyed-sütemény. A végeredmény: mindenki imádja és még gasztroajándéknak is tökéletes!

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, aki szereti az egyszerű sütiket, és utálja a macerás elkészítést (na meg a kőkemény mézeskalácsot) :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Jól összekeverjük a száraz hozzávalókat - liszt, cukor, szódabikarbóna, fűszerek.
  2. A felolvasztott vajba belekeverjük a mézet, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Illetve még 2db jól elkevert tojást is.( ne ijedjünk meg, ha folyós a tészta)
  3. A tésztát hűtőbe tesszük pihentetni (celofánba csomagolva), hogy "megfagyjon" -gyorsabb munka érdekében lehet fagyasztóba is tenni. Fél-maximum 1 órára, de akár egész éjszakára is hagyhatjuk, attól függ mikor kezdünk dolgozni vele. Én három gombócra szedtem, hogy később könnyebben tudjak dolgozni vele.
  4. Pihentetés után a gyúródeszkát jól belisztezzük, mert nagyon fog ragadni, ahogy olvad a "melegben"- nyugodtan használhatunk bőven lisztet a ragadás elkerülésére. A deszkán jó vékonyra nyújtjuk a tésztát, 2-3 mm vastagságúra (mert majd egy picit megdagad a sütésnél).
  5. Kiszúrt formákat sütőpapírra tesszük, egymástól 0,5-1 cm távolságra, és megkenjük a maradék tojással a tetejét! Én megszórtam egy kis barna cukorral is. Majd 160-170 fokon alsó sütéssel 10 percig - enyhe barnulásig sütjük.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 46 670
elküldve: 6
receptkönyvben: 88
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Pötyi

Mióta szakács: 2013.12.07.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes süti egyszerűen, mézesfigurák

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

keserudori
Pötyi / keserudori Thu, 2013-12-26 15:05

Nagyon aranyosak vagytok,a tanácsok és megfigyelések hasznosak, köszönöm a kiegészítést! :)
Örülök hogy bevált a recept! Kellemes ünnepeket nektek! :)

u.bridge
bridge / u.bridge Tue, 2013-12-24 11:06

Kipróbáltam. Első mézes"kalácsom" és nagyon örülök, hogy a Te receptedet választottam :)) Valóban pihe-puha lett, egészen más az állaga mint az eredeti mézeskalácsnak. Ennek sokkal jobb, könnyedebb, puhább a tésztája az íze meg ugyanaz tehát egyértelmű hogy ilyet kell sütni minden karácsonykor :))
Arra kell csak figyelni, hogy nagyon ritkán tegyük a tepsire a formákat mert valóban nagyon megdagadnak és összeérhetnek. Valamint amikor már kihűlt a kész süti akkor fóliázzuk le, vagy rakjuk frissen tartó dobozba, mert ha nem akkor könnyen kiszárad és akkor már nem lesz puha.
Köszönet a receptért!
Boldog Karácsonyt!

Üdv, bridge

eperke30
eperke30 Tue, 2013-12-24 01:00

Kedves Pötyi! Kipróbáltam a receptedet és nagyon jól tettem, mert nagyon finom lett! :-) tegnap sütöttem egy adag mézest, ami "kopogós" lett mára, úgyhogy azokat ma a gyerekeimmel kidíszítettük karácsonyi dísznek, így hát kellett másik mézes süti és ez tökéletes lett. :-) olyasmi, mint a puszedli, az első adag tetejére tettem én is cukrot, de a következőkre már nem, mert (nekem) így is elég édes. Ebből a mennyiségből 5 tepsivel lett, tuti elég az ünnepekre. :-)
Köszönöm és boldog karácsonyt!

914
finomliszt 40 dkg
porcukor 15 dkg
barna cukor 10 dkg
szódabikarbóna 1 tk
mézeskalács fűszerkeverék 2 ek
fahéj 1 teáskanál
margarin 25 dkg
méz 2 ek
tojás 3 db