Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pudingos mákszelet

Pudingos mákszelet
Pudingos mákszelet
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy újabb mákos süti receptjét szeretném megosztani veletek, mert a mák nálam örök szerelem... :) Ezúttal a puha piskótára gazdag és gyümölcsös mákkrém került, a tetejét pedig könnyű puding koronázza, egy kis citrommal megbolondítva. Szerintem érdemes kipróbálni... ;)

hozzávalók / 8 adag

Piskóta

Mákkrém

Pudingréteg

ajánlat

Ha valaki nem szereti a mákot, próbálja ki bátran dióval... szerintem azzal is mennyei lehet. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krémhez tegyük fel a tejet melegedni, keverjük hozzá a cukrokat.
  2. Amikor már gyöngyözik az oldala, keverjük hozzá a lekvárt, és főzzük néhány percig. Egy picit elkezd majd sűrűsödni, ekkor öntsük bele a darált mákot, és így is főzzük kb. 3-4 percet. Finom gyümölcsös, mákos illatú mákkrémet kell kapnunk.
  3. Rakjuk félre a gázról, és hűtsük ki, addig készítsük el a piskótát és a pudingot is.
  4. A piskótához válasszuk külön a tojást. A fehérjéből, a két evőkanál cukorból és a csipet sóból, verjünk kemény habot.
  5. Ezután a sárgáját is alaposan habosítsuk ki a maradék két evőkanál cukorral.
  6. A két tojásos masszát lágyan, márványosra keverjük össze, majd szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan, forgató mozdulatokkal dolgozzuk össze a piskótatésztát, ügyeljünk rá, hogy a tojáshabot ne törjük össze, de csomós se maradjon.
  7. Rakjuk kivajazott tepsibe (kb. 20*30-as méretűbe), és süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percet. Minden esetben ellenőrizzük tűpróbával, hogy a tészta közepe is átsült-e.
  8. A pudingot a szokásos módon készítsük el. Egy dl tejet keverjünk csomómentesre a három evőkanál cukorral, a pudingporral és a fél citrom levével.
  9. A maradék tejet rakjuk fel forrni, ha gyöngyözni kezd, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a pudingporos keveréket, és főzzünk belőle sűrű pudingot.
  10. Kb. 10 percig hagyjuk hűlni, majd robotgép segítségével habosítsuk ki az 5 dkg margarinnal és a citrom héjával.
  11. Ezután következik a sütemény összeállítása. A kihűlt piskótát egy tompa élű kés segítségével válasszuk le a tepsi oldaláról (ez azért kell, hogy a végén könnyebben és szebben tudjuk szeletelni). Kenjük rá a mákkrémet, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen. Ha ezzel elkészültünk, mehet rá a citromos-vaníliás puding is, ugyancsak egyenletesen eloszlatva. A végén dekorálhatjuk csokiforgáccsal vagy egy vékony réteg cukrozott mákkal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20*30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 378
elküldve: 4
receptkönyvben: 139
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: 1

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

piskóta gyümölcsös mákkrémmel, pudingos szilvalekváros mákkocka, mákkrémes pudingos kocka

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

claudefrollo
claudefrollo Sun, 2016-09-04 13:25

Valamit nagyon elrontottam ezzel a sütivel, mert a tésztája fojtó, száraz lett, a mákkrém pedig elég folyós maradt :(
Valószínű, hogy az az én összetevőim (pl. folyósabb fajta lekvár) a hibásak. Így utólag belegondolva tennék a tésztába egy kis margarint, a mákkrémet pedig kevesebb tejjel önteném fel.

392
tojás 4 db
finomliszt 4 púpozott ek
melaszos nádcukor 4 csapott ek
sütőpor 1 késhegynyi
1 csipet
mák 15 dkg
cukor 6 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tej 3 dl
szilvalekvár 20 dkg
vaníliás pudingpor 1 tasak
cukor 3 csapott ek
tej 4 dl
citromlé 0.5 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
margarin 5 dkg