Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Provance-i levendulás sütemény

Provance-i levendulás sütemény
Provance-i levendulás sütemény
90 perc / előkészület: 10 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű kevert tésztás sütemény, még robotgép sem kell hozzá. Különlegességét a levendulavirág adja meg, ízben és illatban egyaránt. Maga az alaptészta is nagyon kellemes állagú, sokáig finom, puha marad, így aki nem szeretne bele levendulát tenni, az is nyugodtan próbálja ki, persze a neve akkor más lesz.:)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálban elegyítsük a durvára őrölt mandulát és a cukrot, majd a szobahőmérsékletű vajjal együtt keverjük habosra.
  2. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a reszelt citromhéjat és a levendulavirágot is.
  3. Ezután jöhet bele a tejföl, majd az előzőleg sóval, szódabikarbónával elkevert liszt is.
  4. Ha szükséges, lágyítsuk a tésztát egy kis tejjel.
  5. Sütőformát (őzgerincet, koszorú- vagy kuglófformát) béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen terítsük szét benne a masszát.
  6. Előmelegített sütőben süssük kb. 60-80 percen át (sütő függvénye).
  7. Sülés közben figyeljük a süteményt. Ha nagyon barnul a teteje, fedjük le alufóliával, s így süssük egészen addig, amíg a közepébe szúrt hústűre már nem ragad rá.
  8. Kicsit hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk rácsra, húzzuk le róla a papírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. Cukor-, vagy csokimázzal díszíthetjük, s még egy kis levendulavirágot is szórhatunk rá.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 056
elküldve: 13
receptkönyvben: 338
elkészítve: 7/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Ms. Poppy

Mióta szakács: 2009.12.08.
29 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

levendulás sütemény, mandulás kevert sütemény levendulával, levendulás-mandulás sütemény

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szilvia Recska
Szilvia Recska Fri, 2015-03-27 22:22

Egyszerű és szuper recept! Nekem dióm volt itthon, és tejföl helyett joghurttal készült. Nagyon finom!

Chris71
Chris71 Sat, 2013-03-09 20:28

Szia Ms. Poppy!
Elkészítettem a sütidet, csak "kicsit" változtattam rajta...:)
A lisztet gluténmentesre cseréltem, fele fehér rizsliszt, fele kukoricaliszt, cukor helyett gyümölcscukor és eritritol került bele, szintén felesbe...a citromot narancsra cseréltem, a tej helyett narancslé és levendulaszirup került bele....
Szóval lehet, h ez már nem is az a süti? :)...de nagyon kellemes az állaga és íze egyaránt...és így gluténallergiásoknak is megfelel...
Köszönöm a receptet, ötletet! Kriszta

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Wed, 2013-04-17 08:28

Szia!
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad ezt a diétás változatot, másoknak is biztos hasznos lesz.:)

zafyr
zafyr / zafyr Sat, 2012-07-07 10:26

Friss vagy szárított levendula kell bele? Lakásban lakom, kertem nincs szárított levendulám viszont igen. :)

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Tue, 2012-07-10 11:36

Kedves Zafyr!
Én is szárított levendulát használtam. Picit össze is lehet morzsolni a virágokat, így jobban kiadják az aromájukat, de érdemes óvatosan bánni a levendula mennyiségével, nehogy molyirtó legyen a sütiből.:)

zafyr
zafyr / zafyr Sun, 2012-07-22 11:38

Köszi, oda fogok rá figyelni. Ma akartam megcsinálni, de rájöttem, hogy nincs itthon mandula (és mogyoró se), úgyhogy majd a jövő héten. :)

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2012-06-27 14:04

Tegnap ültettem levendulát, úgyhogy elmentettem ezt a receptedet is, megidézvén a levendulabokor megfoganását és terjedését! :-))

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Tue, 2012-07-10 11:39

Ez nagyon kedves, köszönöm. Remélem, ha a receptet kipróbálod, akkor is jó emlékeid lesznek.:)

pumag
pumag Sun, 2012-06-17 13:31

A héten megsutottem,mert érdekesnek találtam.Nagyon finom lett.Ugyan nem volt itthon mandulám,helyette diot tettem ,de nagyon jol sikerult.Az ize,pedig nem akármilyen!Különleges.Nagyon szeretem a levendulát.Egyik kedvenc viragom és az illata!Felséges!Koszi a receptet!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Tue, 2012-07-10 11:38

Dió, mandula vagy mogyoró, mind finom ebben az egyszerű kevert sütiben, pláne egy kis levendula- csavarral.:P

Katalin65
Katalin / Katalin65 Sun, 2012-06-17 13:23

Ez egy remek, egyszerű, jó állagú és különleges sütemény! Muffin formában sütöttem meg, pont 12 db lett belőle. 20 percig sütöttem légkeveréssel. Nem mondtam meg mi van benne, de egyből érezték, ebben valami érdekes fűszer van. Köszönöm, hogy feltetted ezt a jó, egyszerű és nagyszerű süti receptet!

Bendi
El Bendi / Bendi Fri, 2010-06-18 14:49

Jelentem, kisült! A teteje, ami most már az alja :-) szétrepedt, de annyira nem rémes. Szépen kicsusszan vajazott-lisztezett formából, felesleges a papír bele. Kissé nekem nedves lett a tésztája, szerintem azért, mert nem kis pohár tejfölt tettem bele, hanem picit többet és nem változtattam a szárazanyag arányán. Sebaj, el fog fogyni így is, mert nagyon finom!

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Sun, 2010-06-20 21:34

Bendi, örülök, hogy megsütötted és annak is, hogy ízlett. Valószínűleg a sok tejföl miatt repedt meg.:( Az íz a lényeg, s legközelebb már tudni fogod, hogy csínján kell bánni a tejföllel.:)

Bendi
El Bendi / Bendi Wed, 2010-06-16 12:08

Szia! Nekem az a kérdésem, hogy vajazott forma elegendő lenne-e hozzá? Csak mert nem nagyon kedvelem a sütőpapírt.

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Thu, 2010-06-17 08:39

Kedves Bendi!
Jó alaposan vajazd ki a formád, szórd meg enyhén liszttel, s szerintem nem szabad, hogy beleragadjon a tészta a formába.

orsolya weisz
orsolya weisz Sun, 2010-06-13 20:00

Szia Mr. Poppy! Szeretném kérdezni, hogy ez a csésze - mennyiség kb. mégis hány dkg cukrot, lisztet, stb. jelent?? Az ilyen "csészés, bögrés" sütikkel mindig az a bajom, hogy akkor pontosan mennyi az annyi?

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Mon, 2010-06-14 08:46

Kedves Orsolya!
Korábban én is gondban voltam ezekkel a csészés sütikkel. Egyszerűen fogj egy csészét vagy bögrét és azt használd mérőedénynek. Nyilván, ha nagyobb csészét használsz, nagyobb mennyiségű masszát kapsz. Egyébként általában 1 csésze= 2,5 dl.
Ez egy sima kevert süti, s pont az az előnye, hogy nem kell grammra pontosan kimérni a hozzávalókat, de lemérem majd grammra is a mennyiségeket. Remélem, tudtam segíteni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-02-20 14:15

Ha nem kerül bele levendula, akkor a neve Provance-i levendulátlan sütemény lesz? És ha nem provance-i módon készítjük, hanem mondjuk érsekcsanádi módon, akkor az az érsekcsanádi levendulátlan sütemény? Ami nem más, mint a túrós rétes? :)

776
cukor 1 bögre
mandula 6 dkg
vaj 100 g
levendula 2 db
tojás 2 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
tejföl 150 g
tej 0.5 dl
finomliszt 1.25 bögre
szódabikarbóna 0.25 tk
1 csipet