Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Portugál pudingos kosárka - Pastéis de nata

Portugál pudingos kosárka - Pastéis de nata
Portugál pudingos kosárka - Pastéis de nata
50 perc / előkészület: 35 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik legkedvesebb portugál emlékem ez az egyszerre roppanós és krémes, falatnyi édesség, amelyet Lisszabon elővárosában, Belémben készítettek először. Az eredeti recept titkos, de az interneten ezernyi változata megtalálható. Én néhány recept kipróbálása után ezt találtam eddig a legjobbnak. 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Melegen a legfinomabb. Kihűlve 1-2 napig tárolható. Ha szeretnénk, tálalás előtt meghinthetjük porcukorral és/vagy pici fahéjjal.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Két 12 lyukú muffinformát vajazzunk ki, majd rakjuk be a hűtőbe, míg kinyújtjuk a tésztánkat. A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd vágjuk 24, nagyjából egyenlő négyzetre. A négyzeteket a muffinformákba helyezzük, és óvatosan belenyomkodjuk az ujjainkkal, a közepétől kifelé, amíg a tészta szépen a lyukak oldalához simul, és lehetőleg nem lóg túl a tetején. Amíg elkészítjük a krémet, a formákat ismét visszarakjuk a hűtőbe.
  2. A cukrot egy serpenyőben 200 ml vízzel óvatosan felmelegítjük, hogy a cukor elolvadjon, majd felvesszük a hőfokot, és miután felforrt, még 4-5 percig forraljuk. A szirup akkor jó, mikor a kihűlt lé enyhén ragacsos. Ezt az ujjunk között, egy pici, kissé lehűtött sziruppal ellenőrizhetjük.
  3. A tejet a citromhéjcsíkokkal és fahéjjal egy fazékban közepes lángon buzogásig melegítjük. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd távolítsuk el a fahéjat és a citromhéjat. A tej harmadát egy kisebb tálban folyamatos kevergetés mellett a liszthez öntjük, majd simára dolgozzuk. A maradék tejet felforraljuk, majd ismét folyamatos kevergetés mellett a lisztes keveréket hozzáadjuk, és addig főzzük, míg besűrűsödik (2-3 perc). Az előzőleg elkészített szirupot habverővel fokozatosan keverjük bele, majd szűrjük át, ha darabos.
  4. A tojássárgáját egy nagy tálba tesszük, majd az (átszűrt) keveréket állandó kevergetés közben hozzáadjuk, és egyenletesen elkeverjük.
  5. A levelestészta-kosárkákat 2/3-ig töltjük pudinggal, majd a 250 fokra előmelegített sütő felső harmadában 15 percig, vagy amíg a tészta aranyszínű és ropogós lesz, sütjük. Hagyjuk a tepsiben 5 percig, majd óvatosan emeljük ki a süteményeket.
  • sütési hőfok: 250°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 958
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Saza

Mióta szakács: 2014.08.11.
30 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: portugál
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

portugál kosárka, pastel de nata

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

808
vaj 2 ek
tej 500 ml
citromhéj 1 citromból nyert
fahéjrúd 1 db
finomliszt 70 g
cukor 485 g
víz 200 ml
tojássárgája 6 db
leveles tészta 500 g