Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pizzoccheri

Pizzoccheri
Pizzoccheri
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi téli étel. Gyakran látni olasz sípályák melletti kis gyorséttermekben is, de ahogyan megfigyeltem, a legtöbbször csak a helyiek választják, nem túl előnyös, mondhatni kevésbé bizalomkeltő kinézete miatt. Én valamikor a 80-as évek derekán ettem ilyet először, és azóta mindig hoztunk síelésekből hazatérvén száraztésztát. Ha a tészta megvan, már szinte percek alatt kész, ez a különlegesség. Csakhogy tavaly nem voltunk síelni, így aztán elmaradt a tésztavásárlás. Ezért gondoltam, majd letöltöm innen a receptet, de legnagyobb meglepetésemre nem találtam még fent a receptjét. Sőt magyar oldalakon sem, így aztán a világhálón néztem körül. A tésztát meggyúrni egyáltalán nem nehéz, talán a metéléshez kell némi rutin, de az se olyan vészes. Legtöbbször kelkáposztával készítik, vagy mángolddal, ez utóbbit sehol nem kaptam, a káposztával meg az a bajom, hogy azzal még ennyire sem fotogén, a drága :-).
 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A szószhoz

ajánlat

Fehér borral, vagy roséval.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket egy lábasban elkeverjük, és apránként adagoljuk hozzá a kézmeleg vizet, gyúrjuk ruganyos tésztává. Lisztezett deszkán 1-2 mm vékonyra nyújtjuk. Kb. 8 cm széles csíkokra vágjuk fel a kinyújtott tésztát. A tésztacsíkokat jól meglisztezzük, és egymásra helyezzük. Így együtt metéljük fel kb. 1 cm széles csíkokra. Ha összetapadnának a rétegek, szedjük őket szét, szélesre nyitott ujjakkal "gereblyézzük" őket át, rázogassuk szét őket, miközben lisztezzük meg, nehogy összeragadjanak.
  2. Mossuk meg a spenótot, tépkedjük a nagyobb leveleket ketté. Tisztítsuk meg a burgonyát, és vágjuk nagyobb kockákra. Tegyük a spenótot és a burgonyát fazékba, öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi (a spenót idővel összeesik, így jut hely a tésztának is) sózzuk meg, és forraljuk fel, főzzük további 5 percig.
  3. Tegyük bele a tésztát, rázogassuk kissé meg, és főzzük 15 percig.
  4. Közben kis lábasban olvasszuk fel a vajat, dobjuk rá a kettétépett zsályalevélkéket, törjük bele a fokhagymát, pirítsuk együtt őket 1-2 percig.
  5. Szűrjük le a tésztát, öntsük rá a vajat (a zsályalevelet előbb távolítsuk el belőle). Keverjük bele a vékony darabkákra vágott sajtot, keverjük át, hogy a sajt elolvadjon benne.
  6. Tálaljuk forrón, tányérokon szórjuk meg parmezánnal.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 362
elküldve: 2
receptkönyvben: 55
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

OsztriGa

Mióta szakács: 2010.09.20.
35 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

olasz tésztakülönlegesség, Pizzoccheri della Valtellina, zöldséges feketetészta,

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ppppaaaa
ppppaaaa Fri, 2018-07-13 19:17

Elkészítettem én is. A tésztát ajándékba kaptuk, így csak a szószt kellett már hozzá tennem. Összeállítás után én is betettem pár percre a sütőbe, hogy összeérjenek az ízek. Isteni finom lett :)

cafika
Cafika / cafika Fri, 2010-11-26 21:44

szia Osztriga,
ez a recept isteni, én is imádom, és így készítem el (csak GM változatban). mi kelkáposztával szeretjük a legjobban, de mángolddal és spenóttal is nagyon finom. nekem még van egy pici trükköm, a végén még 5 percre forró sütőbe dugom, és csak utána tálalom. én így tanultam meg itt Olaszországban, majd próbáld ki így is, még finomabb.
a fotó nagyon guszta :)
üdv. Cafika

osztriga
OsztriGa / osztriga Sat, 2010-11-27 08:10

Szia Cafika!
Igazad lehet a sütővel, mert volt már rá példa, hogy a sajt nem olvadt el tökéletesen. Bár ez nem olyan nagy baj, de biztosan jobban keverednek az ízek, ha átforrósítja az emberlánya a végén. Köszönöm, hogy megosztottad velem! Ki fogom próbálni. És ugye, hogy igaz, hogy ezt nem nagyon ismerik Mo.-n??? Még a hazai gasztroblogokban se találtam meg, pedig...isteni...
Üdv.: Timi

723
hajdinaliszt 250 g
finomliszt 100 g
víz 2 dl
spenót 300 g
burgonya 3 közepes db
zsálya 4 db
fokhagyma 4 gerezd
vaj 60 g
gruyére sajt 200 g
parmezán sajt 5 dkg
0 ízlés szerint