Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Piros karimás töltött tojások Húsvétra

Piros karimás töltött tojások Húsvétra
Piros karimás töltött tojások Húsvétra
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mert olyan szép...

hozzávalók / 2 adag

A tojásokhoz

A töltelékhez

ajánlat

A tökéletes kemény tojás elkészítése: a tojásokat egy lábasba tesszük, felengedjük annyi hideg vízzel, hogy 2 centire ellepje. Nagy lángon melegítjük a vizet, majd amikor forrni kezd, alacsony lángra visszavesszük és fedővel letakarjuk. 10 percig hagyjuk főni a tojásokat. Leöntjük a forró vizet, és minél hidegebb vizet engedünk a tojásokra. Meghámozzuk és elfogyasztjuk, vagy a héjában eltéve a hűtőben max 1 hétig is tárolhatjuk.

Minél tovább hagyjuk a páclében, annál szélesebb lesz majd a piros karika a tojások szélén. Én 16 óra elteltével emeltem ki őket a fürdőből, így csak egy guszta kis bordós sáv keletkezett, és az ízén is csak enyhén érezni az ecet pikáns savanyúságát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keményre főzzük a tojásokat forrástól számított 10 perc alatt, hideg vízfürdőbe tesszük, hogy könnyebben le tudjuk választani a héját.
  2. Közben elkészítjük a "páclét" : az üveg ecetes céklát egy mélyebb tálba öntjük, hozzáadjuk az almaecetet, a cukrot,  a borsot és a sót, jól elkeverjük.
  3. Óvatosan belehelyezzük a héjuktól megfosztott egész tojásokat úgy, hogy a lé mindenhol ellepje őket.
  4. Lefedjük, és legalább 12 órára, legfeljebb 2-3 napra a hűtőbe tesszük.
  5. A pácolási idő leteltével kivesszük a tojásokat, hosszában félbevágjuk őket, és a sárgájukat óvatosan kikaparjuk egy tálkába.
  6. Hozzáadjuk a mustárt, a majonézt, a curryt, az ecetet, sózzuk, borsozzuk, majd villával pépesre-krémesre kavarjuk.
  7. Ha túl kemény lenne, pici vízzel lazítunk az állagán.
  8. Krémkinyomóba vagy műanyagzacskóba (aminek pici lyukat vágunk az egyik csücskénél) kanalazzuk a krémet, és gusztusosan megtöltjük vele a "fehérjéket".
  9. Salátaágyra helyezve rozmaringgal, petrezselyemmel vagy újhagymával megszórva tálaljuk.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 12 486
elküldve: 6
receptkönyvben: 231
elkészítve: 11/13
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc

egyéb elnevezések

cékla-csípte töltött tojás, hidegtál húsvétra, töltött tojás

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gyurmatorta
gyurmatorta Sun, 2016-03-27 22:37

Én is megcsináltam a receptet, 2 napig pácoltam a tojásokat, de ez szerintem már túl sok volt, így az egész tojás "fehérje" piros színű lett, nem csak a karimája. Nagyon pikáns, savanyú ízű lett, jól átvette az ecet aromáját, de így is ízlett mindenkinek... Majd legközelebb kipróbálom a rövidebb pácolási időt, hogy tökéletes legyen! Látványnak viszont gyönyörű volt!

szeretek enni
szeretek enni Mon, 2015-03-30 17:57

Szia! A pirosra festés csak ecetes céklával működik, vagy sima nyers cékla is alkalmas rá? (Nem tudom azt sem, vajon a pác mennyiben járul hozzá a tojás ízéhez.) Ha jó a nyers, akkor is hozzá tudom persze adni az ecetet stb, vagy meg is főzhetem a célkát ha úgy hatékonyabb.. Szerinted?:)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2015-04-01 15:53

Kedves szeretek enni! :-)

Őszinte leszek: nem tudom, mert csak ecetes céklával próbáltam. Így volt e legegyszerűbb, mivel szeretjük az ecetes céklát, azt megettük, a levét pedig tojás színezésre használtam el.
Ami a tojás aromáját illeti, nem lett cékla ízű, ne aggódj! Sok sikert és kellemes húsvétolást kívánok!

witch
witch / witch Thu, 2012-04-12 14:20

Nem csak szep, de finom is volt! Ilyen gyorsan meg
nem fogyott el sosem a toltott tojas nalunk! :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-04-13 08:54

Jaj de jó, jaj de jó! Nálunk is villámgyorsan elfogyott. Örülök, hogy ízlett!
Legyen szép napod!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2012-04-04 14:39

ÓÓÓÓÓ, nagyon szépen köszönöm! Rögtön fényesebben süt a nap! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok sok locsolóval, sonkával és hímes tojással! 8)

GtheW
GtheW Mon, 2012-04-02 19:52

Csodaszépen néznek ki, ez igazi piros tojás, csodálkoztam is hogy hogyan lehet a tojásfehérje piros a héja alatt. Akkor ez már tojáspirosja? A kulcsot Kicsivik adta meg. Nagyon ügyes!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Mon, 2012-04-02 19:59

Aztán el ne veszítse a kulcsot, kedves GtheW! Valódi szín- (és íz-) kavalkád! Ha avokádós, vagy uborkás töltelék lenne a közepén, igazi piros-fehér-zöld kokárda tojásokkal díszíthetnénk az asztalt! 8)

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2012-04-01 21:19

Szia kicsivik!
Nagyon tetszik a kép és a recept is! Gratulálok! Ki fogom próbálni! :)
Üdv: Samiya

witch
witch / witch Sat, 2012-03-31 23:33

Koszi, hogy megirtad, hogy ne dobjam ki.
Szeretjuk a ceklat, sajnaltam volna, ha
csak a pacolashoz lehet hasznalni.
udv:witch

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sat, 2012-03-31 20:20

Köszi, Witch!
Nem vagyok kimondottan főtt tojás rajongó, de ebben a formában nagyon-nagyon ízlett. Csinálhattam volna egy tucatból is igazán. Javaslom, kóstold meg! Nagyon jól mutat a Húsvéti hidegtálon is. És, amit kifelejtettem a leírásból, hogy a céklát sem kell eldobni, mert sokkal pikánsabb lesz a hozzáadott dolgoktól, mint a sima ecetes verzió.
Üdv,
Viki

witch
witch / witch Sat, 2012-03-31 19:36

Jaj, hat ez tenyleg csodaszep! :)
Koszi, hogy feltoltotted! Nagyon
szeretem az ilyen szines eteleket,
ami raadasul termeszetes es nem
etelfestekes. :)

395
tojás 6 db
ecetes cékla 320 g
almaecet 1.5 dl
barna cukor 2 csapott ek
fekete bors 1 ek
1 tk
dijoni mustár 1.5 tk
majonéz 2 ek
curry por 1 tk
ecet 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint