Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pikáns gombakrémleves gombachipsszel

Pikáns gombakrémleves gombachipsszel
Pikáns gombakrémleves gombachipsszel
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik nap gombakrémlevesre vágytam. Tudtam, hogy tenni fogok bele kakukkfüvet, de kóstolgatás közben arra jutottam, hogy szeretnék bele egy plusz ízt, ezért adtam hozzá egy kis citromlevet is, mert úgy gondoltam, jól illik az eddigiekhez. Így kaptam egy kicsit különlegesebb, pikánsabb, ünnepélyesebb levest.

hozzávalók / 4 adag

Hozzávalók a leveshez

Hozzávalók a gombachipshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Hozzávalók a leveshez

  1. A gombákat megtisztítjuk, majd 1-1,5 cm-es darabokra aprítjuk őket. Nagy lángon/ magas fokozaton, némi olívaolajon megpirítjuk őket, és közben folyamatosan kevergessük. Ügyeljünk arra, hogy sót ne adjunk még hozzá, mert akkor levet ereszt a gomba, és nem fog pirulni, hanem párolódik.
  2. Amikor a gombák megpirultak, akkor öntsük fel őket kb. 1 liter vízzel, és vegyük le közepes lángra/fokozatra a tűzhelyet. Adjuk hozzá a leveskockát és a kakukkfüvet (beletehetjük egészben is az ágat, de le is szedegethetjük a leveleket, kinek hogy tetszik). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kb. 10 percig főzzük.
  3. Pár szál petrezselymet aprítsunk fel, és tegyük bele. Egy botmixer segítségével turmixoljuk össze a gombát, addig míg viszonylag homogén levest nem kapunk. (Előtte vegyük ki az ág kakukkfüvet, ha azt egészben tettük bele).
  4. Öntsük hozzá a rizstejszínt, és csepegtessünk bele néhány csepp citromlevet (igazi citromból!). Vigyázzunk vele, mert könnyen elsavanyíthatja a levest, inkább cseppenként adagoljuk, és kóstolással ellenőrizzük, hogy nekünk mikor ideális a savanykás íz. Majd hagyjuk még egyszer, hogy felforrjon a leves, ha kell, adjunk hozzá még sót. (Ha túl sűrűnek találjuk, akkor tehetünk hozzá egy kis vizet).
  5. A gombachipsszel tálalhatjuk.

Hozzávalók a gombachipshez

  1. A megtisztított gombákat uborkagyalun szeljük vékonyra, közben hevítsünk olajat egy serpenyőben.
  2. Közepesnél kicsivel nagyobb fokozaton süssük őket aranybarnára, időnként átfordítva a szeleteket, hogy minden oldalon egyenletes színt kapjanak. Ha kész, szedjük papírtörlőre. (Szerintem nincs szükség arra, hogy ezt külön megsózzuk).
  3. Amint kitálaltuk a levest tegyünk a tetejére pár darabot.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 4 998
elküldve: 0
receptkönyvben: 46
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Mentes Ízek Konyhája

Mióta szakács: 2016.01.05.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

gyors gombakrémleves, zöldségkrémleves gombával, gombás krémleves

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Sun, 2016-01-10 18:04

Nekem tetszik ez a recept, én is hasonlóan csinálom a gombalevest, csak citromlé helyett általában tárkonyecettel teszem savanykásabbá. Azt viszont nem értem, hogy ez mitől pikáns? Vagy csak elkerülte valami a figyelmemet?

Így főzök én
Mentes Ízek Konyhája / Így főzök én Sun, 2016-01-10 18:14

Attól, hogy ezt a nevet adtam neki! :) Főleg a citrom miatt egyébként. Ha te is így csinálod, akkor a tiéd is pikáns ;). Szerintem az emberek többsége nem így csinálja. Legalábbis az én környezetemben nem.

viola01
Hagymafaló / viola01 Sun, 2016-01-10 22:57

Cuki volt a válasz. :) Nem tudtam, hogy ez pikánsnak minősül. Egyébként az én környezetemben sem így eszik, tavaly karácsonykor például ez is az asztalra került, és a szüleim nagyon meglepődtek az ízén. De én mindig teszek ecetet, vagy néha citromot a gombalevesbe/raguba, mert szerintem "kívánja". :) Sőt, olykor egy csipet cukrot is, főképp ha mustárosan készítem.

390
csiperkegomba 50 dkg
víz 1 l
petrezselyem 4 szál
kakukkfű 1 szál
olívaolaj 2 ek
növényi tejszín 200 ml
citromlé 6 csepp
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
leveskocka 1 db
csiperkegomba 3 közepes db
napraforgó olaj 1 dl