Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pikáns almaleves Márti konyhájából

Pikáns almaleves Márti konyhájából
Pikáns almaleves Márti konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Zellerlevest akartam csinálni, mert feldolgozásra vár egy jó nagy példány a kamrámban. Körülnéztem, keresvén egy jó ötletet, ami eltér a szokványos, kicsit unalmas, ám finom krémlevestől. Megtetszett a zeller-alma kombináció, és megfordítottam a sorrendet. Ez a fűszeres, édes-sós-savanyú almaleves született belőle.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, citromlében megforgatjuk.
  2. A zellert szintén meghámozzuk, megmossuk, és lereszeljük (nagy lyukú reszelőn).
  3. A pórét (kb. 10 cm közepes vastagságú) karikákra vágjuk.
  4. A vajat felforrósítjuk egy lábasban, és lassan üvegesre dinszteljük a póréhagymát. Ekkor hozzáadjuk az almát és a barna cukrot.
  5. Közepes lángon pár percig karamellizáljuk az egészet, majd felöntjük vízzel (kb. 1 l), és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a zöldséges ételízesítőt. Lassú tűzön puhára főzzük.
  6. Botmixerrel pürésítjük.
  7. Most hozzáadjuk a lereszelt zellert, és tovább főzzük jó 10 percen keresztül.
  8. Közben a lisztet elkeverjük a tejföllel, behabarjuk vele a levest, az egészet összeforraljuk. Ha szükséges, utána ízesíthetjük, ízlés szerint.
  9. Egy vékony szelet, házi füstölt szalonnát felkockázunk apróra, üveges-ropogósra kisütjük, és a kitálalt forró levesre szórjuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 280
elküldve: 1
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
diéta: tojásmentes
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zelleres almaleves, szalonnás almaleves, tejfölös almaleves

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vajaskenyér
vajaskenyér Tue, 2013-07-30 14:10

Kedves Marti48, imádom az almalevest a többi hideg gyümölcslevessel együtt főleg nyáron, hozzám nem áll közel a levesed ízvilága, de annyit próbáltam újítani én is az almalevesen, hogy soha nem liszttel habarom (tejszín vagy tejföl) és az ízesítést fahéj helyett friss reszelt gyömbérrel, és egy kis szerecsendióval (vagy anélkül) próbáltam ki, nekem nagyon bejött és a család is dícsérte (ami nálunk nagy szó). Kítűnő szerecsendió és gyömbér reszelőket (tartályost is) találtam az oktogon kkt.com webáruházban rozsdamentes német acélból. A gyömbér nagyon fínom volt a sárgarépalevessel is. üdvözöllek.

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2013-07-30 15:10

Kedves Vajaskenyer, köszönöm szepen a hozzaszolasodat es a jo tippeket. Sokszor keszitem en is fahejjal es egy-ket szem szekfüszeggel. A gyömberest meg nem probaltam, de nagyon finom lehet, ki is fogom probalni. Aranyos vagy, hogy megirtad, hol lehet reszelöt beszerezni.

Szep napot kivanok, es üdvözöllek; Marti

521
alma 2 közepes db
zeller 1 kis db
póréhagyma 1 közepes db
vaj 2 dkg
barna cukor 1 csapott ek
citromlé 2 ek
citromhéj 1 kk
tárkony 1 kk
ételízesítő 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
tejföl 4 ek
finomliszt 1 púpozott ek
füstölt szalonna 50 g