Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pihe-puha pipi-zsemlék

Pihe-puha pipi-zsemlék
Pihe-puha pipi-zsemlék
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A ropogós, vadkovászos kenyerek után kaptam egy kérést puha zsemlékre. A vaj és kefír megtette hatását; a kis Húsvéti pipik olyan könnyűek lettek, hogy majd' lerepültek a tálról... :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból kézzel vagy géppel sima, fényes tésztát dagasztunk, majd 1 órát pihentetjük, amíg duplájára nem kel.
  2. Gyengén lisztezett felületen 2 cm vastagra húzzuk-lapogatjuk, téglalap formára. Hosszában 6 rudat vágunk (6 nagyobb zsemlénk lesz) pizza-vágóval, majd egyenként csomót kötünk a rudakra. A felső vége lesz a fej (amit ujjunkkal hegyesre formázunk- ez lesz a pipi csőre). A másik végét kicsit lelapítjuk, és bevagdaljuk; ez lesz a farkinca.
  3. Felvert tojással lekenjük, és bors szemeket nyomunk a kis fejecskékre. Ollóval felborzolt tollakat formázhatunk.
  4. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, kb 3 cm-re egymástól, és 15 perces pihentetés után a sütő alsó felében kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 523
elküldve: 1
receptkönyvben: 98
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.04.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: pita, hamburger-buci, croissant, kifli, édes leveles, burek, buci, bagel, perec, briós

egyéb elnevezések

vajas zsemle, rozsos zsemle, zsemle kevert liszttel, kefíres zsemle, húsvéti csibe-zsemle

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Filamér
Filamér Tue, 2013-06-18 09:48

Elnézést a tudatlanságomért, de milyen űrtartalmú az a bögre? (nekem vannak kövér kávébögréim, de nagyobbacska teásaim is, a kettő között jó egy deci a különbség, ezért kérdezem, nem mindegy az arányoknál :-) ) Köszönöm :-)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-06-18 11:16

Semmi probléma Filamér! Legtöbbször beírtam a receptjeimbe, nem tudom, itt miért maradt ki...2,5 dl a "hivatalos konyhai bögre méret"...Sok sikert, ha kirpóbálod; érdemes, mert FINOM! Üdv, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-04-07 00:35

Szia Tormika! Fincsi es cuki kis zsemlek! Vegre mar en is kezdek egy kicsit belenezni a nosalty-ba, hogy mi tortenik. Puszi, Cs.:))

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-04-07 00:42

Koszi :) Hianyzol; majdnem leallt a forgalom, miota Te nem vagy itt! Osszad be az energiadat most...de persze varom a receptjeidet! Puszi, T:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-04-06 09:17

Aranyosak a pipik! :)
Na és ha nem sajnálnám, /és lenne /, azonnal beleharapnék, mert amit legalábbis Te készítettél, látszik, hogy milyen csodás puha-foszlós, csodás... :)
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-04-06 09:53

Te vagy aranyos :))) Tenyleg puha-foszlosak lettek; a foszlos vanilias kalacsom sos valtozata... Kellemes, tavaszi hetveget kivanok minden joval, Torma :)

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-04-05 23:40

Nagyon helyesek... egész kis állatkertet állítunk lassan össze belőlük :-))) pipi, tengerimalac, egérke...
Egyiket szívesen elcsípném;-)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-04-05 23:44

A fejformát lehet javítani; legközelebb csípek egy kis tarajat a fejük tetejére...csak akkor meg lehet, hogy megégne sütés közben. Kellemes hétvégét Vici, T:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-04-05 21:54

Nagyon cukik! A legközelebbinek olyan a kis fejecskéje,mint egy kis tengerimalacnak. Imádom! :)))

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-04-05 23:49

Nemáááá...annak van a " legpipibb" feje, Te meg letengerimalacozod....;))) nekem is az a kedvencem; kis borzas-tollas....jo játék volt készíteni őket! Kellemes hétvégét, lisztes nyújtófával! Ancsa lesz a hétvégi konyha-főszereplő???

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-04-06 06:46

Ancsa tök (h)idegen várakozik a hűtőben, mert nem őt választottam a mai kenyérhez, hanem a Bátort, aki már nem is bátor, de inkább egy lusta kutya, mert nem nagyon aktivizálja magát, pedig volt egy teljes éjszakája, hogy megmutassa, mit tud. A mai kenyér a lutri jegyében készül tehát... :)))

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-04-06 07:22

Jot nevettem :))) Mit emelget a Batorka? Ha dnk kenyeret sutsz, azon nemigen latszik, hogy kel, mert a teszta ellapul...kifekszik. Viszont a forro sutõben nagyot emelkedik; de ahhoz a legjobb a vastag fedeles edeny/jenai tetovel/ontottvas edeny tetovel.
Talaltam egy jo osszefoglalot a kovaszrol; betettem a linket a vadkovaszomhoz. Olvasd el, mert jo cikk!
En most, hogy kezd lehulni itt az ido, este kiveszem a kovaszokat a hutobol, hagyom felmelegedni oket reggelig, aztan reggel etetem. Hagyom felhabosodni...ha kell, akkor egesz nap. Az nagyon fontos, hogy a kovasz igazan aktiv legyen, amikor bekeverjuk a tesztat! Erzem a kulonbseget a homersekleten...a huvosben még a draga Janim is lassubb; egyem a szivit....
Most mindegyik var a pulton; tele hassal....csak eppen nem tudom eldonteni, mit keszitsek...kenyer az kell holnap, az biztos. Imadom ezt a zsonglorozest a kovaszokkal! Nem hiszed el, de szeretem etetni, kevergetni oket! Olyan finom az illatuk; nagyon boldog kis kovaszok :))) A tieid is biztos! Sok sikert; persze a lenyeg maga a folyamat, az elmeny, ezt ne felejtsd!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-04-06 06:48

:) De épp ezért olyan fantasztikusan aranyosak! Olyan kis meglepipik, mert meglepi, hogy mire fognak hasonlítani. :))

388
kenyérliszt BL80 2 bögre
kukoricadara 0.5 bögre
rozsliszt 0.5 bögre
vaj 5 dkg
instant élesztő 1.5 kávéskanál
méz 0.5 teáskanál
kefir 200 ml
víz 120 ml
1 kk
tojás 1 db
fekete bors 2 szem
mák 0.5 ek
köménymag 1 teáskanál
szezámmag 1 teáskanál