r
Nosalty Logó

Petrezselymes szegfűgomba sütve

NS
Petrezselymes szegfűgomba sütve
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

271
Kalória
5.6g
Fehérje
8g
Szénhidrát
24.9g
Zsír
162.5g
Víz
32.3g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
3.1g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 271 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 541 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 129 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    266.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    162.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    377 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1161 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1252 micro
Összesen 271 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    49.7 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    532.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    300 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    325 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    395 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    755 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2322 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2504 micro
Összesen 541 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    127.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    77.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    180 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    554 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    598 micro
Összesen 129 kcal

Elkészítés

  1. A gombát megtisztítjuk, alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük.
  2. Az olívaolajat, a konyakot, az apróra vágott friss fokhagymagerezdeket elkeverjük egy tálban, beleforgatjuk a gombát, majd sózzuk, borsozzuk. Egy órát hagyjuk ebben a pácban érlelődni.
  3. Majd sütőtálba önjük a páccal együtt, vékonyan elterítjük, és rászórjuk az apró darabokra vágott vajat.
  4. 180 fokra melegített sütőbe tesszük, és kb. 10 percig sütjük. Ekkor átkeverjük, megszórjuk az aprított petrezselyemmel, és további 8-10 percig sütjük, amíg nem marad lé a gomba alatt. (Ha túl sok a lé, keveset öntsünk le róla, és így süssük tovább.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A sült petrezselymes szegfűgomba elkészítését, Joanne Harris: "A francia konyha" című szakácskönyvében található egyik recept ihlette. A bőséges esőzésnek köszönhetően mostanság dúskálhattunk erdei gombákban. Szép, egészséges szegfűgombát kínáltak a piacon, amelynek nem tudtam ellenállni. Ezúttal nem leves készült belőle, hanem ez a fokhagymás, konyakos, olívaolajos, petrezselymes sült gomba. Házi, öregtésztás kenyérrel tálaltam. Melegen is igen finom, de hidegen az ízek valahogy intenzívebbek voltak.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...