Hozzávalók
-
1 kg tőkehalfilé
-
25 dkg garnéla
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
2 ek olívaolaj
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
167g tőkehalfilé137 kcal
-
167g kagyló86 kcal
-
42g garnéla30 kcal
-
133g konzerv paradicsom21 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1000g tőkehalfilé820 kcal
-
1000g kagyló516 kcal
-
250g garnéla178 kcal
-
800g konzerv paradicsom128 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
29g tőkehalfilé24 kcal
-
29g kagyló15 kcal
-
7.3g garnéla5 kcal
-
23.2g konzerv paradicsom4 kcal
-
4.9g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
4.4g fehérbor4 kcal
-
1.3g petrezselyem0 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.9 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 152 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1697.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 114 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 679 mg
-
Nátrium 632 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 12.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 429.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 151 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 129 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 221 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 733 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3660 micro
-
Lut-zea 532 micro
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 293.7 g
Zsír
-
Összesen 41.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 913 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10185.6 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 682 mg
-
Kálcium 846 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 715 mg
-
Foszfor 4072 mg
-
Nátrium 3792 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrát
-
Összesen 76.9 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 20 mg
Víz
-
Összesen 2575.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 908 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 84 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 233 mg
-
D vitamin: 365 micro
-
K vitamin: 775 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 41 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 533 micro
-
Kolin: 1324 mg
-
Retinol - A vitamin: 543 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4396 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 21960 micro
-
Lut-zea 3190 micro
- 10% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 74.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 128 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 638 micro
-
Lut-zea 93 micro
Elkészítés
- Előkészítjük a hozzávalókat: a hagymát, fokhagymát, petrezselymet felaprítjuk, a halfilét leellenőrizzük szálka ügyben, ésnagyobb darabokra vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben vagy wokban olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát.
- Amint megérezzük a fokhagyma illatát, máris ráöntjük a két paradicsomkonzervet és a petrezselyem 2/3-át. Fakanállal szétnyomkodjuk az egészparadicsomokat, és borsozzuk (még nem sózzuk!).
- Amikor a paradicsom felforrt, lejjebb vesszük a lángot, ésbeletesszük a haldarabokat. Ezután már óvatosan keverjük, ha szeretnénk, hogy a hal ne essen darabokra (mint a képen).
- Mielőtt a hal teljesen megfőne, hozzáadjuk a kagylót, és lefedjük.
- Ha akagylók kinyíltak, beleteszzük a garnélát és a bort.
- Ahogy a garnéla készre főtt, megkósoljuk a levet, ha kell sózzuk, illetve a ki nem nyílt kagylókat kidobjuk.
- Tálalásnál rászórjuk a maradék petrezselymet.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 5 p
- Főzés ideje: 30 p
Diplomadolgozatomhoz végzett kutatásom, de leginkább az azt övező technikai katasztrófák összehoztak egy portugál szoftware fejlesztővel. Tőle kérdeztem egy jó kis tengeri receptet, mert akkor Groningenben éltem, és nagyon csábító volt a halpiac eszméletlenül friss és bőséges kínálata, ámde halban zöldfülű lévén nem igazán tudtam mit kezdeni vele. Ezt a receptet ajánlotta, mivel neve nem volt, róla neveztem el. Amikor első alkalommal csináltam meg, akkor dolgoztam életemben először rákkal és kagylóval. Előzőleg fél füllel már több helyről hallottam a nyitott-zárt szabályról, de hát testközelbe mégiscsak először kerültem ezzel a héjas állattal, úgyhogy voltak aggályaim. Pedrot faggattam ki a kagyló megfelelő előkészítéséről, majd ennek nyomán nagy bőszen nekiálltam lesikálni, és sós vízben áztatni szerencsétleneket. Miután ezzel elment legalább 1,5 órám, farkaséhesen persze, ráeszméltem, hogy abszolút konyhakész kagylót vásároltam... :D