Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pedro tengeri tál

Pedro tengeri tál
Pedro tengeri tál
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Diplomadolgozatomhoz végzett kutatásom, de leginkább az azt övező technikai katasztrófák összehoztak egy portugál szoftware fejlesztővel. Tőle kérdeztem egy jó kis tengeri receptet, mert akkor Groningenben éltem, és nagyon csábító volt a halpiac eszméletlenül friss és bőséges kínálata, ámde halban zöldfülű lévén nem igazán tudtam mit kezdeni vele. Ezt a receptet ajánlotta, mivel neve nem volt, róla neveztem el. Amikor első alkalommal csináltam meg, akkor dolgoztam életemben először rákkal és kagylóval. Előzőleg fél füllel már több helyről hallottam a nyitott-zárt szabályról, de hát testközelbe mégiscsak először kerültem ezzel a héjas állattal, úgyhogy voltak aggályaim. Pedrot faggattam ki a kagyló megfelelő előkészítéséről, majd ennek nyomán nagy bőszen nekiálltam lesikálni, és sós vízben áztatni szerencsétleneket. Miután ezzel elment legalább 1,5 órám, farkaséhesen persze, ráeszméltem, hogy abszolút konyhakész kagylót vásároltam... :D

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Pirított kenyérrel tálaljuk, hogy lehessen tunkolni!:)
Bármilyen kagyló és hal megteszi, de nem is muszáj mind a három tengeri lényt beletenni, én pl. készítettem már csak kagylóból is.
Pedro friss paradisomból készíti (persze, gondolom Portugáliában mindig van igazi paradicsom), úgy sűrűbb, és előfőzött burgonyát is tesz bele, majd rászedi a kenyérre.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítjük a hozzávalókat: a hagymát, fokhagymát, petrezselymet felaprítjuk, a halfilét leellenőrizzük szálka ügyben, és nagyobb darabokra vágjuk.
  2. Egy nagy serpenyőben vagy wokban olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát.
  3. Amint megérezzük a fokhagyma illatát, máris ráöntjük a két paradicsomkonzervet és a petrezselyem 2/3-át. Fakanállal szétnyomkodjuk az egész paradicsomokat, és borsozzuk (még nem sózzuk!).
  4. Amikor a paradicsom felforrt, lejjebb vesszük a lángot, és beletesszük a haldarabokat. Ezután már óvatosan keverjük, ha szeretnénk, hogy a hal ne essen darabokra (mint a képen).
  5. Mielőtt a hal teljesen megfőne, hozzáadjuk a kagylót, és lefedjük.
  6. Ha a kagylók kinyíltak, beleteszzük a garnélát és a bort.
  7. Ahogy a garnéla készre főtt, megkósoljuk a levet, ha kell sózzuk, illetve a ki nem nyílt kagylókat kidobjuk.
  8. Tálalásnál rászórjuk a maradék petrezselymet.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 936
elküldve: 0
receptkönyvben: 52
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kexie

Mióta szakács: 2011.04.03.
18 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: halételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: portugál
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tengeri ragu, paradicsomos kagyló garnélával, fehérboros tengeri herkentyűk

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-10-24 17:51

Helo, Kexie...osszefutott a szamban a nyal...ez olyan, mint a mi szaganakink, persze a Foldkozi-tengeri nepek konyhaja nagyjabol fedi egymast. Udv, Eva

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-09-26 14:24

Jót nevettem a történeteden, mivel kezdőként én is így jártam:DDD Viszont +nyugodtam, h nem vagyok egyedül vele:) Annyiban más az enyém, nem szeretvén a paradicsomot, tejszínnel csinálom, jó fokhagymásan. De nagyon finom, aki szereti a tengeri herkentyűket nagyon ajánlom!! Üdv, Gabi

Kexie
Kexie / Kexie Fri, 2012-09-28 01:20

Na így már nekem is jobb, hogy tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ilyen túlbuzgó volt :) de ha már itt vagyunk, bevallom, hogy az idei horvátországi nyaraláson is összeütöttem egy ilyen tálat csak feketekagylóból. Persze annak is már korgó gyomorral álltam neki, mert ugye a kagyló hamar kész van. Na de, ha a halpiacon veszel frissen halászott kagylót, az bizony nem konyhakész... :D

337
tőkehalfilé 1 kg
kagyló 1 kg
garnéla 25 dkg
konzerv paradicsom 800 g
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 4 gerezd
fehérbor 1.5 dl
petrezselyem 1 csokor
olívaolaj 2 ek
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint