r
Nosalty Logó

Osztrák császármorzsa leia konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
leia
Osztrák császármorzsa leia konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 328 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1967 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 180 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    742.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    274 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.8 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    251 micro
Összesen 328 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.5 g

Zsír

  • Összesen
    43.7 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1095 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4455.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    1251 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    1643 mg
  • Nátrium
    1276 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    305.1 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    255.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    514 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    202 micro
  • Kolin:
    881 mg
  • Retinol - A vitamin:
    513 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1506 micro
Összesen 1967 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    138 micro
Összesen 180 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet egy nagyobb edénybe öntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, s kézi habverővel finoman egyenletesre elkeverjük úgy, hogy ne habosítsuk nagyon fel. A lisztbe belekeverjük a fél csomag sütőport és a sót, majd a lisztet beleszitáljuk a tojásos tejbe. Közben a masszát a habverővel gyors mozdulatokkal folyamatosan kavargatjuk, hogy csomómentes maradjon.
  2. A tojásfehérjéből, a cukorból és a vaníliás cukorból kemény habot verünk, a habot lazán a tésztához keverjük. Nem kell sokat kevergetni, nehogy nagyon összetörjön a hab, inkább csak lazán néhányat keverni rajta, hogy nagyjából homogén legyen a massza. Nem baj, ha nem teljesen homogén.
  3. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 150 fokon 30-40 percig sütjük, míg a teteje szép aranysárga lesz.
  4. Egy nagyobb tepsire vékony rétegben cukrot szórunk. Ahogy kivesszük a forró süteményt a sütőből, óvatosan a másik, cukros tepsire borítjuk. Óvatosan levesszük a sütőpapírt, s a süti tetejét is meghintjük vékony rétegben kristálycukorral. Amikor már nem forró a tészta kisebb darabokra tépkedjük. Ha akarjuk, a kész tészta egy részét lefagyaszthatjuk. 2-3 nap múlva is tökéletes lesz a hűtőből kivéve.
  5. Egy serpenyőben egy kis vajat és egy kis karamellszószt olvasztunk, s gyors mozdulatokkal megforgatunk benne 1-2 adagnyi süteménytésztát. Aki szereti, most tehet hozzá mazsolát magának. Vigyázni kell, hogy ne legyen nagyon sok a vaj és a karamell, mert elveheti a császármorzsa ízét! A kész császármorzsát tányérra tesszük, porcukorral hintve és szilvareszterrel/szilvalekvárral tálaljuk! Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 243
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 21030
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 12.

Ajánló

Ajánlom egy tartalmas leves után második fogásként, vagy egy jó vasárnapi ebédhez desszertnek! Nem ajánlom diétázóknak! A karamellszószt én így készítettem.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pár éve egy osztrák cukrászdában dolgoztam, onnan van a recept. A császármorzsát nagyobb mennyiségben is elkészíthetitek, ha vendégek jönnek, mert a tésztája jól fagyasztható. 2-3 nap múlva felengedve ugyanolyan finom, mint frissen! :) Szilvareszter illik hozzá!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek