Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Osztrák császármorzsa leia konyhájából

Osztrák császármorzsa leia konyhájából
Osztrák császármorzsa leia konyhájából
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve egy osztrák cukrászdában dolgoztam, onnan van a recept. A császármorzsát nagyobb mennyiségben is elkészíthetitek, ha vendégek jönnek, mert a tésztája jól fagyasztható. 2-3 nap múlva felengedve ugyanolyan finom, mint frissen! :) Szilvareszter illik hozzá!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ajánlom egy tartalmas leves után második fogásként, vagy egy jó vasárnapi ebédhez desszertnek! Nem ajánlom diétázóknak! A karamellszószt én így készítettem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet egy nagyobb edénybe öntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, s kézi habverővel finoman egyenletesre elkeverjük úgy, hogy ne habosítsuk nagyon fel. A lisztbe belekeverjük a fél csomag sütőport és a sót, majd a lisztet beleszitáljuk a tojásos tejbe. Közben a masszát a habverővel gyors mozdulatokkal folyamatosan kavargatjuk, hogy csomómentes maradjon.
  2. A tojásfehérjéből, a cukorból és a vaníliás cukorból kemény habot verünk, a habot lazán a tésztához keverjük. Nem kell sokat kevergetni, nehogy nagyon összetörjön a hab, inkább csak lazán néhányat keverni rajta, hogy nagyjából homogén legyen a massza. Nem baj, ha nem teljesen homogén.
  3. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 150 fokon 30-40 percig sütjük, míg a teteje szép aranysárga lesz.
  4. Egy nagyobb tepsire vékony rétegben cukrot szórunk. Ahogy kivesszük a forró süteményt a sütőből, óvatosan a másik, cukros tepsire borítjuk. Óvatosan levesszük a sütőpapírt, s a süti tetejét is meghintjük vékony rétegben kristálycukorral. Amikor már nem forró a tészta kisebb darabokra tépkedjük. Ha akarjuk, a kész tészta egy részét lefagyaszthatjuk. 2-3 nap múlva is tökéletes lesz a hűtőből kivéve.
  5. Egy serpenyőben egy kis vajat és egy kis karamellszószt olvasztunk, s gyors mozdulatokkal megforgatunk benne 1-2 adagnyi süteménytésztát. Aki szereti, most tehet hozzá mazsolát magának. Vigyázni kell, hogy ne legyen nagyon sok a vaj és a karamell, mert elveheti a császármorzsa ízét! A kész császármorzsát tányérra tesszük, porcukorral hintve és szilvareszterrel/szilvalekvárral tálaljuk! Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 14 009
elküldve: 1
receptkönyvben: 227
elkészítve: 16/16
Facebookon megjelent: -

szakács

leia

Mióta szakács: 2011.07.20.
2 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: osztrák
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

császármorzsa, smarni, karamellöntetes császármorzsa

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

328
tej 4 dl
tojás 6 db
cukor 7 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
finomliszt 25 dkg
sütőpor 8 g
1 csipet
porcukor 1 csipet
vaj 0.5 ek
karamell öntet 0.5 ek