r
Nosalty Logó

Osztrák császármorzsa leia konyhájából

leia
Osztrák császármorzsa leia konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

328
Kalória
12.4g
Fehérje
50.8g
Szénhidrát
7.3g
Zsír
42.6g
Víz
182.6g
Koleszterin
1.1g
Élelmi rost
18.6g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 328 kcal
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1967 kcal
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 180 kcal
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    742.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    274 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.8 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    42.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    251 micro
Összesen 328 kcal
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.5 g

Zsír

  • Összesen
    43.7 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1095 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4455.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    1251 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    1643 mg
  • Nátrium
    1276 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    305.1 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    255.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    514 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    202 micro
  • Kolin:
    881 mg
  • Retinol - A vitamin:
    513 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1506 micro
Összesen 1967 kcal
  • 11% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    23.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    138 micro
Összesen 180 kcal

Elkészítés

  1. A tejet egy nagyobb edénybe öntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, s kézi habverővel finoman egyenletesre elkeverjük úgy, hogy ne habosítsuk nagyon fel. A lisztbe belekeverjük a fél csomag sütőport és a sót, majd a lisztet beleszitáljuk a tojásos tejbe. Közben a masszát a habverővel gyors mozdulatokkal folyamatosan kavargatjuk, hogy csomómentes maradjon.
  2. A tojásfehérjéből, a cukorból és a vaníliás cukorból kemény habot verünk, a habot lazán a tésztához keverjük. Nem kell sokat kevergetni, nehogy nagyon összetörjön a hab, inkább csak lazán néhányat keverni rajta, hogy nagyjából homogén legyen a massza. Nem baj, ha nem teljesen homogén.
  3. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 150 fokon 30-40 percig sütjük, míg a teteje szép aranysárga lesz.
  4. Egy nagyobb tepsire vékony rétegben cukrot szórunk. Ahogy kivesszük a forró süteményt a sütőből, óvatosan a másik, cukros tepsire borítjuk. Óvatosan levesszük a sütőpapírt, s a süti tetejét is meghintjük vékony rétegben kristálycukorral. Amikor már nem forró a tészta kisebb darabokra tépkedjük. Ha akarjuk, a kész tészta egy részét lefagyaszthatjuk. 2-3 nap múlva is tökéletes lesz a hűtőből kivéve.
  5. Egy serpenyőben egy kis vajat és egy kis karamellszószt olvasztunk, s gyors mozdulatokkal megforgatunk benne 1-2 adagnyi süteménytésztát. Aki szereti, most tehet hozzá mazsolát magának. Vigyázni kell, hogy ne legyen nagyon sok a vaj és a karamell, mert elveheti a császármorzsa ízét! A kész császármorzsát tányérra tesszük, porcukorral hintve és szilvareszterrel/szilvalekvárral tálaljuk! Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C

Pár éve egy osztrák cukrászdában dolgoztam, onnan van a recept. A császármorzsát nagyobb mennyiségben is elkészíthetitek, ha vendégek jönnek, mert a tésztája jól fagyasztható. 2-3 nap múlva felengedve ugyanolyan finom, mint frissen! :) Szilvareszter illik hozzá!

Nosalty stories

További receptek

Bejglicsiga cukormentesen

Kicsit újragondoltuk a klasszikus bejglit és csigaformában álmodtuk meg az új kedvencünket, ráadásul cukormentesen! Természetesen mákos és diós töltelékű egyaránt készült, hogy ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...